Mielipide

Pekka Rinne jättää suomalaiseen jääkiekkoon perinnön, johon eivät pystyneet edes Selänne tai Kurri

NHL / Kolumni

Heinäkuussa 2021 päättyi yksi historian upeimmista suomalaisista jääkiekkourista, kun Nashville Predatorsin monivuotinen tähtimaalivahti Pekka Rinne ilmoitti lopettavansa uransa.

Tietysti Rinne jättää lähtemättömän jäljen lukuisilla saavutuksillaan ja todella komeilla tilastoillaan. Yli kymmenen vuotta NHL-maalivahtien ehdottomalla huipulla ja vuonna 2018 voitettu Vezina Trophy puhuvat puolestaan.

Rinteen saavutusten ja koko uran arvoa nostaa entisestään se, että hänet varattiin vasta numerolla 258 – jollaista ei enää edes ole käytössä – vuoden 2004 varaustilaisuudessa kolme vuotta yli-ikäisenä. Lisäksi hän pelasi tuohon aikaan "vain" kakkosvahtina Liigassa.

Suomen todelliset jääkiekon supertähdet ovat historian saatossa olleet harvassa. Kenttäpelaajista tähän joukkoon kuuluvat ehdottomasti Teemu Selänne ja Jari Kurri ja maalivahdeista Rinteen lisäksi muut Vezina Trophyn voittaneet Miikka Kiprusoff ja Tuukka Rask.

Edellä mainituista Selänne, Rask ja Kurri olivat jo nuorena luontaisia superlahjakkuuksia, joille NHL-tähteys oli luontainen jatkumo. Kiprusoffin tie supertähdeksi kulki pidemmän mutkan kautta, mutta hänkin oli jo 20-vuotiaana huipputason torjuja Euroopassa toisin kuin Rinne.

Rinne toimii loistava esimerkkinä, kuinka NHL-tähdeksi pääseminen ei edellytä ensimmäisen kierroksen varausta tai lukuisia hehkutusartikkeleita alle 18 vuoden iässä. Rohkea ja todennäköisyyksiä uhmannut urapolku tuotti upean tarinan, joka voi lopulta nousta Hockey Hall of Fame -valinnan arvoiseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös