Mielipide

Patrik Laine palasi ja maalasi, mutta huolenaiheet eivät ole kadonneet

NHL / Kolumni
Patrik Laine palasi kahden kuukauden tauon jälkeen kaukaloon ja iski maalin Columbus Blue Jacketsin voittoon päättyneessä ottelussa Nashville Predatorsin verkkoon. Laineen pelissä oli hyviä asioita, mutta myös edelleen huolestuttavia puutteita.

Columbus Blue Jackets sai vaarallisimman maalintekijänsä takaisin, kun Patrik Laine puki ensimmäistä kertaa sitten marraskuun alun pelipaidan ylleen. Kauden ensimmäiseen yhdeksään otteluun Laine onnistui pelaamaan tuloksellisesti korkealla tasolla iskemällä yhteensä kolme maalia ja kymmenen tehopistettä.

Paluuottelussaan Nashville Predatorsia vastaan Laine sai peliaikaa 21.57 ja tästä peliajasta vajaat viisi minuuttia tuli ylivoimalla. Kauden ensimmäisissä otteluissa Laine sai keskimäärin lähes 18 minuutin peliaikaa ottelua kohden, mikä oli hyökkääjistä kolmanneksi eniten heti tanskalaishyökkääjä Oliver Bjorkstrandin sekä ketjukaveri Boone Jennerin jälkeen. 

Predatorsia vastaan tamperelainen hyökkäsi ykköskentän vasemmassa laidassa Jennerin ja tšekkiveteraani Jakub Voracekin kanssa. Laineesta paistoi nälkä tehdä maaleja jopa normaalia enemmän, mutta seitsemästä maalia kohti lauotusta kiekosta huolimatta Laine osui vain kertaalleen.

Tässä ottelussa voidaan käyttää sanaa "vain", sillä etenkin jatkoajalla Laineelle tarjoiltiin useampaakin paikkaa täräyttää kiekko suoraan syötöstä hyökkääjän omalta tontiltaan reppuun, mutta vedot suuntautuivat joko ohi tai Predators-vahti David Rittichin syliin.

Laineen hyökkäyspelillistä nälkää ja halua ratkaista oli ilo katsoa, mutta vastaavasti kiekotonta pelaamista ei voinut katsoa hyvillä mielin. Laine hävisi useita kaksinkamppailuja ottelussa pitkälti laiskuuteen tai fyysiseen heikkouteen. Lisäksi hyökkääjän luistelu oli todella hitaalla tolalla ja monesti hyökkääjä jäi puolustustilanteissa merkittävästi vastustajan jälkeen, joka oli johtaa takaiskumaaleihin.

Predatorsin oli etenkin kiekollista Lainetta vastaan todella helppo puolustaa, kun hyökkääjälle pelattiin kiekko keskialueelle "vauhtiin", jolloin Predatorsin nelikko tai viisikko pystyi ryhmittäytymään mukavasti omalle puolustusalueelleen ja ottamaan kiekon suomalaishyökkääjältä pois.

Peliä seuratessa sopiikin kysyä, että mikä idea Blue Jacketsin hyökkäämisessä oli, kun kiekko pelattiin Laineelle keskialueella? Kiekko olisi pitänyt pelata joko Jennerin tai Voracekin kautta vauhdilla keskialueen kautta hyökkäysalueelle. Suorista hyökkäyksistä Blue Jackets ei saanut minkäänlaista uhkaa Predatorsia vastaan, kun ykköskentässä Laine kuskasi kiekkoa kohti hyökkäysaluetta ennen pitkää menettäen pelivälineen vastustajalle.

Laineen otteita seuratessa Predatorsia vastaan käydyssä ottelussa voi tehdä muutaman ison havainnon. Mikäli Blue Jackets haluaa saada Laineelta enemmän kuin maksimissaan 20 maalia kaudessa, on hänet vapautettava kiekollisesta vastuusta viisikkopelissä.

Laine on urallaan ajautumassa Mike Hoffmannin kaltaiseksi vuokratyöläiseksi.

Tamperelaisen liike on auttamatta liian vajaata eikä tämän vuoksi Blue Jackets voi pelata hyökkäyksiään Laineen kautta. Kiekottomana Laineelta pitää pyytää vain oman miehensä pitoa ja estää tälle syöttäminen. Muuhun hänestä ei tällä hetkellä yksinkertaisesti ole.

Mikäli Laineen kokonaisvaltainen peli alkaen terävämmästä luistelusta ei ala kehittyä, niin suomalaisesta ei voida enää puhua supertähtenä tai edes potentiaalisena supertähtenä.

Tällä hetkellä Laine on urallaan ajautumassa Mike Hoffmanin kaltaiseksi vuokratyöläiseksi, joka voi iskeä maaleja saadessaan paikkoja, mutta hänen varaansa ei voi luottaa joukkueen hyökkäyspeliä ja sitä kautta isoa kasaa dollareita NHL-joukkueiden palkkakatoista.

Kahden tai kolmen vuoden pätkäsopimukset viiden miljoonan kausitienisteillä ovat toki ihan kivoja korvauksia NHL:ssä pelaamisesta, mutta onko se sitä, mitä Laine itseltään odottaa. Epäilen suuresti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös