Mielipide

Pasi Nurminen − lahtelainen vapahtaja ja marttyyri

LIIGA / Kolumni
Pasi Nurminen on kerran ollut päätekijänä pelastamassa Pelicansia talousahdingosta. Vaikka yritys on nytkin kova, ei uuden kriisin keskellä Nurmisen harteille sankarin viittaa asetella.

Pasi Nurminen. Pelaajaurallaan kovapäinen maalivahti, joka pääsi aina NHL- ja olympiakaukaloihin asti.  Mieheen on aina kiteytynyt jotain perin lahtelaista. Loppuun asti yrittäminen, kaikkensa antaminen ja tietynlainen hankala luonne. Kuuluisa "Lahti vs everybody" -asenne.

Sama yritteliäisyys on säilynyt miehellä mukana myös peliuran jälkeen. Ilman Nurmisen panosta keväällä 2005 yrityssaneeraukseen asti johtaneiden talousvaikeuksien aikana Pelicansia ei välttämättä nykyisellään olisi. Nurmisen noustua omistajaksi seura alkoi nousta jälleen jaloilleen.

Sittemmin miehen rooli seurassa on vaihdellut paljon. Omistajan lisäksi tutuksi ovat tulleet niin maalivahtivalmentajan, apuvalmentajan kuin tuoreeltaan toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan paikat. Rooli pysyi kuitenkin pitkään maltillisena aina viime kausiin asti. Välillä tie vei niin Venäjälle kuin A-maajoukkueenkin matkaan, mutta Lahti-kytkökset pysyivät taustalla.

Liipolan Hasekin rooli alkoi kasvaa, kun Petri Matikainen tuli lahtelaisseuran päävalmentajaksi kaudeksi 2015−2016. He muodostivat Nurmisen kanssa räiskyvän valmennuskaksikon ja tuloksetkin olivat kohtalaisia, vaikka joukkue ei puolivälieriä pidemmälle päässytkään. 

Ville Niemisen valmennusparina tulosta tuli todella vahvan runkosarjan muodossa, mutta pudotuspeleissä tulos jäi piippuun. Valmennus sai joukkueen lentoon, ja odotuksissa oli tasonnosto seuraavana vuonna.

Mutta taustalla kuohui.

Nieminen-Nurminen -duon yhteistyö ei ollutkaan luullun saumatonta. Nurminen vetäytyi jo alkusyksystä pois valmennustyöstä vedoten henkilökohtaisiin syihin ja palon loppumiseen. Mies kommentoi myöhemmin Ylen haastattelussa, että tuolloin iski työuupumus. Liikaa paineita, odotuksia ja unettomia öitä.

Hän ymmärsi itse ottaa aikalisän ja vetää happea, ennen kuin paineet kasvoivat liian suuriksi. Pisteet siitä.

Tämänhetkiset paineet ovat Nurmisen asemassa valtavat ja ne purkautuivat erittäin ikävällä tavalla.

Pikakelaus nykyhetkeen. Syyskuun alku 2020, Pelicans on talousvaikeuksissa. Nurminen toimii väliaikaisena toimitusjohtajana Tomi-Pekka Kolun poistuttua, sekä hallituksen puheenjohtajana Pentti Matikaisen paikalla. Nurmisen omistusosuus Pelicansista on yli kaksi kolmannesta. Toiset YT-neuvottelut ovat päällä, pelaajia on ollut lomautettuna läpi kesän.

Pelicansin konkurssi on realistinen skenaario tällä hetkellä, mikäli koronaa ei saada kuriin. Jos valmentajana vastuut alkoivat kasaantua, niin nyt sitä on moninkertaisesti. Nyt jos koskaan miehellä on paineita, kun tulessa on niin monta rautaa ja koko ahjo meinaa levitä käsiin.

Ja niinhän se levisikin. Julki tuli Nurmisen viikonloppuinen taksireissu, josta tilille tuli epäilyt rattijuopumuksesta ja pahoinpitelystä. Ilkeä tahra jo valmiiksi ryvettyneelle imagolle. Kaiken muun seurasta pyörivän negatiivisen uutisoinnin päälle tällaista kohua olisi vähiten kaivattu.

Miehellä on jo historiaa työpaineiden purkautumisesta väärällä tavalla. Tarinoita liikkuu Ruotsissa humalassa joukkuebussin rattiin hyppäämisestä ja seinään kolauttamisesta. Vuoden 2011 MM-kultajuhlien portaissa kaatuminen oli samantyyppinen tapaus, kun alkoholin käyttö oli mennyt hieman yli pitkän ja vaiheikkaan kauden paineiden purkautuessa.

Tämänhetkiset paineet ovat Nurmisen asemassa valtavat ja ne purkautuivat erittäin ikävällä tavalla. Hänet siirrettiinkin toistaiseksi syrjään seuran toiminnasta uutisten tullessa julki.

Jälkiviisasta sanoa, että Nurmisen olisi pitänyt ymmärtää rajansa jo ennen pelikaanin lentoa turbiiniin taksiselkkauksen muodossa. Vaikka Nurminen kuinka onkin "Mr. Pelicans", hänen pitäisi nyt ymmärtää itse ottaa jälleen etäisyyttä seuraan. Vaikka mies haluaa vain parasta seuralle, hänen toimistaan on tällä hetkellä  enemmän haittaa kuin hyötyä.

Toivottavasti lauantai-illan tapahtumat toimivat herätyskellona Nurmiselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös