Mielipide

Parhaat Nuoret Leijonat, muistakaa yksinkertaisten miesten yksinkertainen peli!

MAAJOUKKUE / Kolumni
Yksinkertaisten miesten yksinkertainen peli. Tämä ohjenuora pitää pitää mielessä, kun taisto pronssimitaleista alkaa.

Pelitavat ja niistä keskusteleminen valtaavat jalansijaa, vaikka oikeasti kaukalossa on vain pelaajia, jotka pyrkivät tekemään maaleja ja estämään maaleja. Maalien tekeminen on edullisempaa kuin niiden päästäminen. Ja jotta tähän asemaan päästään, pitää olla viisikkona vastustajaa etevämpi.

Suomi unohti eilen perinteisen peli-identiteettinsä, kun sitoutuneesti keskustaa puolustava taho olikin Yhdysvallat ja turhautunut, näennäisesti pyörittävä joukkue oli Suomi. Voidaankin siis sanoa, että Suomen luovuttua sen peli-identiteetistä se pelasi yksinkertaisten miesten yksinkertaista peliä yksinkertaisesti: yrittämällä kovempaa.

Suomi ymmärsi kuitenkin pelin perusperiaatteen. Hyökkäysalueella maalinteko on helpompaa kuin puolustus- tai keskialueella. Siellä hyökkäysalueella peli pitkälti pyörikin, vaikkei kiekko Suomelle tällä kertaa pomppinutkaan.

Pitää kuitenkin muistaa, että esimerkiksi keskialueella maalinteon todennäköisyys olisi pienentynyt. Ja kun se itsellä pienenee, vastustajalla se voi vuorostaan kasvaa.

Vastustajan kasvanut maalinteon todennäköisyys osoittautui todeksi toisessa erässä, kun Suomi ei tiennyt pitäisikö sen hyökätä vai puolustaa. Niimpä kiekko jätettiin kompromissina keskialueelle.

Vastustajan maalinteon todennäköisyyttä testattiin heti perään alivoimaisena, peräti neljän minuutin edestä. Suomi ei voinut pelata viisikkona jäähynsä vuoksi, joten nelikkona pelaaminen vei Yhdysvallat 3–1-johtoon.

Päätöserässä Suomi unohti, että varsinainen peliaika kestää 60 minuuttia. Oman valtaisan ryöpytyksensä jälkeen Suomen ajatus herpaantui.

Tällaisia perusprinsiippejä terävöittämällä Suomi taistelee erinomaisista asetelmista pronssisista mitaleista. Välierän anti on varmasti pureksittu läpi ja joukkue muistaa nyt, millaiset asiat korostuvat, kun taisto alkaa.

Yksi uusi asia tulee kuitenkin vielä muistettavaksi: maalivahtipelaaminen. Kari Piiroista täytyy muistuttaa, että hänen täytyy päästää vähemmän maaleja kuin vastustajan maalivahdin. Tottakai Piiroinen haluaa voittaa kollegansa, joten hänen myös pitää muistuttaa Suomen hyökkääjiä laukomaan paljon, jotta todennäköisyys maalinteolle kasvaa.

Vanha viisaus on kuitenkin, että missaat 100 prosenttia vedoista, joita et lauo.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös