Mielipide

Pakina: Feministiset ja punavihreät arvot vyöryvät miesten jääkiekkoon

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE / Kolumni
Uusi vuosikymmen lähestyy, joten on aika suunnata katse kristallipalloon ja todeta yhdessätuumin, miltä tuo polvihousuissa pelattava yksinkertaisten miesten peli näyttää 2020-luvulla.

Se on selvää, että ajan henkemme mukaisesti ÄIÄ-kulttuuri jäähalleissa katoaa täysin. Enää emme saavu matseihin nollaamaan stressiämme räyhäämällä tuomareille tahi ottamaan erätauolla yhdet poikien kesken. Sen sijaan koko ottelutapahtuma on suunniteltu vastaamaan uuden sukupolven maailmankatsomusta.

Lihapiirakat ja oluet eivät kuulu enää missään muodossa hallitarjoiluihin. Tilalla ovat nyhtökauraburgerit ja avokadosmoothiet. Soittolistalla Mötley Crüe ja Metallica ovat vaihtuneet pelkkään Tuure Boeliuksen tuotantoon, vaikkakin jossain välissä myös Ed Sheeran saattaa kajahtaa ämyreistä.

Jokainen ottelu alkaa siten, että yleisö nousee kuuntelemaan René Faselin paikalle IIHF:n puheenjohtajaksi nousseen Greta Thunbergin linjapuhetta videotaululta jääkiekon täysin nollaan saadusta hiilijalanjäljestä. Tämän ansiosta joukkueiden bussimatkatkin ovat historiaa – pelikassi kantoon ja Oulua kohden poijjaat!

Parhaiten raikkaiden arvojen riemumarssi näkyy Suomen henkisessä jääkiekon pääkaupungissa Turussa. Paikallisen palloseuran puheenjohtaja Veli-Pekka Marin saa pääministerinä toimivalta siskoltaan salaisen ohjeistuksen, jonka mukaan seuran perinneväri musta vaihtuu vaaleanpunaiseen. Myös Typhoonin punaisena hohtavat penkit saavat uuden värityksen: koko hallin yleisilme vaihtuu sateenkaaren väreihin.

Tampereella puolestaan Kalervo Kummola joutuu harmistuneena seuraamaan norsunluutornistaan, kuinka yksityisautoilu tullaan kieltämään viiden kilometrin säteellä uudesta Keskusareenasta. Myös Ilveksen ja Tapparan ilmeet saavat toivotut uudistukset. Uudelleennimettyjen perinneseurojen Puudelien ja Kynsiviilan kohtaamiset nostattavat trimmatut säärikarvat pystyyn jokaisella kiakon seuraajalla.

Miten muutokset näkyvät toimittajien työssä? Ensinnäkin, jokaiseen otteluun saavuttaessa seurojen vastaanottovirkailijat jakavat palan hamekangasta. Saadut palat tulee ommella yhteen, jonka jälkeen valmistunut hehkeä hame on toimittajan vakiovaate. Kahviakaan ei enää pressiboksissa ole tarjolla. Rakkautta sekä toimittajaveljien ja -siskojen keskinäistä läheisyyttä sitäkin enemmän.

Mitä itse kaukalon sisäisiin asioihin tulee, niin hokkarit ovat vaihtuneet taitoluistimiin yleisen luistelutekniikan kehityksen pakottamana. Turvallisuussyistä kiekko on poistettu pelistä kokonaan, ja ottelun voittajan äänestää yleisö puhelimillaan. Kriteereinä tässä kohtaa ovat erityisesti päävalmentajien onnistuminen omassa hiustenlaitossaan sekä pelaajiston taito tehdä jäällä pitkiä kaarroksia.

Ja juuri kaarrosten ansiosta Suomen suosituin ruotsalainen jääkiekkoilija on vihdoin raivannut itsensä NHL:ään. Siksi sukunimeä Lafkalampi kantava jääkenttien moniosaaja nauttii punavihreän kansamme syvissä riveissä historiallisen syvää kunnioitusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös