Mielipide

Paitsiossa: Työpaikalla kannattaisi ottaa mallia Leijonista

MAAJOUKKUE / Kolumni
Sekä hyvinvoiva liike-elämä että menestyksekäs urheilutoiminta tarvitsevat ennen kaikkea osaavien ihmisten työpanosta, kirjoittaa Jatkoajan maajoukkuetoimituksen päällikkö Tuuli Määttä.

A-maajoukkueen Karjala-turnausta edeltäneet treenit olivat mukavaa seurattavaa. Aluksi pelaajat olivat vaimeampia ja keskittyivät lämmittelyyn, mutta mitä pitemmälle jääaika kului, sitä vahvemmin he alkoivat löytää toisensa – sitä kovemmiksi kävivät huudot, sitä suurieleisemmiksi tuuletukset, sitä leveämmiksi hymyt.

Iloa ei treeneistä puuttunut, vaikka ne pidettiin Hartwall Arenan kellarissa, pommisuojamaisen ahtaassa harjoitushallissa.

Montako ihmistä tunnet, joilla on oikeasti hauskaa töissä?

Leijonia katsellessa tuli tunne, ettei vastaavaa yhdessä tekemisen riemua kovin monelta työpaikalta löydy.

+++

Mietin usein sitä, mitä opittavaa jääkiekkopiireillä olisi bisnesmaailmasta. Yritysmaailmassa korostuvat nykyään esimerkiksi vahva johtaminen ja operatiivinen tehokkuus. Samoilla opeilla moni jääkiekkoseurakin saattaisi voida paremmin, ainakin taloudellisesti.

Sekä jääkiekkomaailma että liike-elämä rakentuvat saman perusperiaatteen varaan: molemmissa tulokset ratkaisevat. Yritysmaailmassa tulos lasketaan rahassa; urheilumaailmassa merkitsevät voitot ja pisteet. Tästä lähtökohdasta kauppatieteiden soveltaminen jääkiekkomaailmaan toimii. Sekä hyvinvoiva liike-elämä – ja työelämä – että menestyksekäs urheilutoiminta tarvitsevat ennen kaikkea osaavien ihmisten työpanosta.

Leijonien treeneissä jäin kuitenkin miettimään, olisiko myös yrityspuolella opittavaa urheilusta.

+++

Treenien jälkeisessä haastattelussa Jukka Jalonen mainitsi käsitteen, johon kiinnitin huomiota samalla kauppatieteilijän korvalla: riittävä lepo.

Nykyaikaisessa yritysmaailmassa ja työelämässä on aivan tavallista, että ihmiset palavat loppuun. Riittävästä levosta ja työntekijöiden jaksamisesta ollaan hiljalleen alettu puhua, mutta monessa yrityksessä ja monella työpaikalla käytännön teot ovat toistaiseksi jääneet puolitiehen.

Sen sijaan ajatus siitä, ettei ammattijääkiekkoilijalle suotaisi riittävää lepoa, on absurdi. On itsestään selvää, että ammattiurheilijan arjessa lepo on merkityksellisessä osassa.

+++

Jo Slovakiassa viime kevään MM-kisojen aikaan maajoukkueen harjoituksissa oli läsnä samanlainen ilo kuin tiistaina. Myös viime keväänä Leijonat lepäsi riittävästi ja teki työtään iloisessa, tiiviissä yhteisössään. 

Tuloksena oli maailmanmestaruus, enkä ole kuullut joukkueen yhdenkään pelaajan palaneen loppuun tai murtuneen paineen alla.

Urheilumaailmassa huippuyksilöiden lahjakkuus on niin harvinainen asia, että siitä osataan pitää kiinni ja sitä pyritään kaikin keinoin suojelemaan, ruokkimaan ja hiomaan. Liike- ja työelämä on menossa samaan suuntaan, sillä tietoyhteiskunnassa yrityksen suurin vahvuus ovat sen yksilöiden tiedot, taidot ja kyvyt.

Millä tahansa yksilötaitoon perustuvalla työpaikalla tuottavuus nousisi taivaisiin, mikäli työntekijät saisivat lepoa, yhteisöllisyyttä, onnistumisen iloa ja tekemisen riemua yhtä paljon kuin Leijonat. 

Oletteko kateellisia, yritykset ja työpaikat?

Sietäisi olla.

Urheilumaailmassakin kilpailu on usein raadollista eivätkä kaikki menesty. Siellä kuitenkin on ymmärretty, mikä merkitys tuloksen kannalta on yksilöiden lahjakkuudella, riittävällä levolla ja laadukkaalla johtamisella. 

Yritysmaailman ja työelämän soisi etsivän keinot, joilla ne voivat seurata perässä.

Tuuli Määtän jääkiekkokulttuuriin keskittyvää Paitsiossa-palstaa julkaistaan joka toinen sunnuntai.

» Lähetä palautetta toimitukselle