Mielipide

Paitsiossa: Tuomari saattaa olla nuija, mutta hän on tarpeeksi usein oikeassa

LIIGA / Kolumni

Paitsio jää viheltämättä. Väärän joukkueen pelaaja saa jäähyn. Maali hylätään perusteetta. Tuomarifarssi! Tuomari on nuija!

Toisinaan tuomarien toiminta kuumentaa tunteita enemmän kuin itse pelitapahtumat. Katsomot buuaavat ja jälkipyykkiä pestään internetissä päiväkausia.

Tuomarit tekevät työnsä valtavan paineen alla. Asiaa ei helpota se, että virheitä on vaikea tai mahdoton enää jälkikäteen korjata.

Päätökset tehdään nopeasti. Ja joskus ne ovat vääriä.

+++

Valtaosan ajasta päätökset ovat kuitenkin oikeita – tai ainakin tarpeeksi oikeita. Tuomarilinja saattaa vaihdella pelistä toiseen, mutta kaiken kaikkiaan pahimmat rikkeet johtavat rangaistuksiin, paitsiotilanteissa peli vihelletään poikki eikä potkimalla tehtyjä maaleja hyväksytä.

Liigassa runkosarja kestää 60 ottelua ja pudotuspeleissä tarvitaan jatkoon menemiseen neljä voittoa samasta vastustajasta. Tuomarivirheet saattavat olla niin suuria, että ne vaikuttavat jopa muutaman ottelun lopputulokseen – mutta ajatus siitä, että tuomarit olisivat puolueellisia tai ratkaisisivat tärkeitä pelejä, jopa mestaruuksia, on älyllisesti epärehellinen.

Joskus kiekko kimpoaa tolpasta maaliin, joskus pois. Joskus maalivahti on kuuma, joskus ei. Joskus pelaaja kaatuu omiin jalkoihinsa, joskus saa pidettyä tasapainonsa. Joskus tuomarit epäonnistuvat, yleensä eivät.

Sitä paitsi tuomarit tekevät vääriä päätöksiä kaikkien joukkueiden otteluissa ja mokailevat tasapuolisesti. Pitkällä aikavälillä tuomaritoiminnan virheet muuttuvat pelkäksi tilastokohinaksi, yhdeksi muuttujaksi muiden joukossa.

Kärjistäen: Jos yksi joukkue on selvästi toista parempi, se voittaa ottelun pienistä tuomarivirheistä huolimatta.

+++

Toki tuomarien toimintaa saa ja pitääkin kritisoida. Muuten se ei kehity tai pysy hyvänä.

Silti jatkuva tuomarien syyttely on vanha ja turha juttu – sekä yleensä puolueellista. Vierasjoukkuetta näennäisesti suosineet virheet raivostuttavat heti, mutta kun vaaka kääntyy vahingossa kotijoukkueen eduksi, sitä ei huomaa juuri kukaan.

Tuomarien hommana on siitä huolehtiminen, että sääntöjä noudatetaan. Jos toinen joukkue jyrää vastustajan korkeilla ja poikittaisilla mailoilla, kampeilla ja väkivaltaisuuksilla, ylittää siniviivat miten lystää ja survoo kiekon käsin maalin, totta kai se voittaa. Mutta jääkiekoksi peliä ei voi enää kutsua.

Minuakin ärsyttää, jos kannattamani joukkue tekee maalin ja se hylätään.

Luotan kuitenkin siihen, että joukkue on tarpeeksi hyvä voittaakseen ottelun siitä – ja muista tilastomuuttujista – huolimatta.

Tuuli Määtän jääkiekkokulttuuriin keskittyvää Paitsiossa-palstaa julkaistaan joka toinen sunnuntai.

» Lähetä palautetta toimitukselle