Mielipide

Paitsiossa: Parjatkoot ulkopuoliset, jotka eivät ymmärrä MM-kisojen merkitystä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Ilo on päällimmäinen tunne, joka Leijonista nousee, kirjoittaa Jatkoajan maajoukkuetoimituksen päällikkö Tuuli Määttä.

Ilo.

Se on päällimmäinen tunne, joka Leijonista nousee.

Voittamisen ilo. Pelaamisen ilo. Jääkiekon ilo. Yhteisöllisyyden ilo.

Kaikki se ilo on jaettua. MM-kisat rikkoivat television katsojaennätyksiä jo alkusarjassa. Kahta suomalaista viidestä jääkiekko kiinnostaa. Siitä on lyhyt matka siihen, että kutsutaan kaverit kotiin pitämään kisakatsomoa.

Leijonapelaajat sanovat haastatteluissa usein tulleensa lyhyeen turnaukseen ottamaan siitä kaiken irti – ottamaan siitä kaiken ilon irti. Nauttimaan. Se näkyy: jopa tappiollisen Yhdysvallat-ottelun päätyttyä Suomen pelaajat olivat hyvällä tuulella, ja esimerkiksi Kaapo Kakko on tähän mennessä jokaisen pelin jälkeen jäänyt vitsailemaan toimittajien kanssa.

Kisojen ja Leijonien ilo heijastuu kaikkeen. Aamujäiden aikaan toimittajat ja joukkueenjohto naureskelevat keskenään, että kentälle tarvinnee seuraavaksi heittää Raimo Helminen.

Kaikki tekeminen on poikkeuksellisen hauskaa.

+++

Eikä ilo rajoitu pelkästään Leijoniin. Slovakian pelaajat ovat iloisia ja ylpeitä pelatessaan kotikisoissaan huolimatta siitä, ettei menestys ole ollut toivotunlaista. Iso-Britannia ei ole voittanut otteluakaan, mutta sen pelaajien hymy ei hyydy.

Katsojista puhumattakaan: Košicen hallin piha on päivästä toiseen eri joukkueiden kannattajien ja fanien sulatusuuni, jossa pelkästään eilen lauantaina näkyi Yhdysvaltojen, Tanskan, Saksan, Kanadan, Slovakian ja Iso-Britannian paitoja.

Kaikki ovat mukana suudella sydämellä ja onnistuvat kommunikoimaan silloinkin, kun yhteistä kieltä ei löydy: paikallinen koira saa taputuksia Tanska-paitaisilta ohikulkijoilta.

+++

Totisissa jääkiekkopiireissä maailmanmestaruuskisoja ei juuri arvosteta. Olympialaiset ja World Cupit ovat perinteisesti olleet tärkeämpiä. Monen mielestä joka vuosi pelattava "Skoda Cup" on lähtökohtaisesti puutteellinen ja virheellinen – eikä sitä kannata seurata.

Ehkä parjaus on pelkkää kateutta. Ehkä elitismiä. Ehkä rehellinen, ulkopuolinen, mielipide.

Mutta parjatkoot ulkopuoliset, jotka eivät ymmärrä MM-kisojen merkitystä.

Ilo on minun puolellani.

Tuuli Määtän jääkiekkokulttuuriin keskittyvää Paitsiossa-palstaa julkaistaan joka toinen sunnuntai.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös