Mielipide

Paitsiossa: Kasperi Kapanenkaan ei osaa kaikkia jääkiekon sääntöjä – ja mikäs sen viihdyttävämpää kuin nuorten pelaajien mokat?

NHL / Kolumni
Kasperi Kapanen mokasi ja paljasti kokemattomuutensa. Nuorilta jääkiekkoilijoilta ei kuitenkaan pidäkään odottaa tunteidensa täydellistä hallintaa, kirjoittaa Jatkoajan maajoukkuetoimituksen päällikkö Tuuli Määttä.

Alivoimalla Montreal Canadiensia vastaan Toronto Maple Leafsin Kasperi Kapasen maila hajosi. Kapanen heitti mailanpätkällään vastustajaa – jolle tuomarit antoivat sääntöjen mukaisesti rangaistuslaukauksen ja joka teki maalin.

Munaus? Kyllä. Sen tiesivät heti Maple Leafsin käskyttäjät, kaikki jääkiekkoa seuraavat katsojat – sekä Kapanen itse. Pelin jälkeen haastatteluissa Kapanen sanoi olleensa väsynyt ja turhautunut. Hän ei ollut tiennyt, että mailan heittämisestä seuraisi rangaistuslaukaus.

Julkinen iva oli välitöntä ja toki ansaittua. Kapanen on maailman suurimpaan jääkiekko-organisaatioon kuuluva ammattilainen, jolta sopisi odottaa jääkiekon sääntöjen tuntemusta. Hänelle maksetaan jääkiekko-osaamisestaan miljoonia dollareita vuodessa. Väsymys ja turhautuminen eivät ole tekosyitä, joilla mokaa voisi puolustella.

+++

Keskustelussa jäi alakynteen seikka, jota ei ehkä halutakaan muistaa: Kasperi Kapanen on 23-vuotias nuori mies, joka ei todellakaan osaa kaikkea, varsinkaan työelämässä. Ylipäätään nuoret miehet eivät ole tunnettuja siitä, että he tekisivät joka tilanteessa fiksuja päätöksiä tai hallitsisivat tunteitaan hyvin.

Kuinka vastuullisia työtehtäviä itse olisit valmis jaksamaan 23-vuotiaalle? Voisitko vaatia häneltä täydellisyyttä ja tunteiden hallintaa joka tilanteessa? Olisiko se realistista?

Jääkiekkojoukkuetta rakennettaessa nostetaan usein esiin se, paljonko joukkueessa on kokemusta ja paljonko nuoruutta. Vaikka nuoret pelaajat ovat yleensä fysiikkansa puolesta vahvemmilla, iällä ja kokemuksella on hyvät puolensa. Niistä tärkein on kypsyys: kyky hallita tunteensa ja tehdä fiksuja päätöksiä paineen alla.

+++

Olihan Kapasen mailanheitto selkeä moka ja kyllähän ammattilaiselta odottaisi enemmän. Hän paljasti tilanteessa ennen kaikkea nuoruutensa ja kypsymättömyytensä.

Mutta jääkiekko on maailma, jossa jopa 18-vuotiaat ovat maailman huipulla. Se, että kentällä on nuorta typeryyttä ja hullua riskinottohalua, on yksi lajin suurimmista vahvuuksista. Lätkä on kuuluisa kuumenevista tunteistaan, pienestä nokkapokasta, pelaajien turhautumisesta ja jopa tappeluista.

Ei ole tarkoituskaan, että pelaajat ovat kypsiä, keski-ikäisiä miehiä, jotka ovat koko ajan tilanteen tasalla ja tunteidensa herroja. Kyseessä on sentään laji, jossa sääntöjen rikkomisesta, pienestä nujakoinnista ja muusta räyhäämisestä joutuu kirjaimellisesti jäähylle.

Tunteet kuuluvat lätkään – myös turhautuminen ja väsyminen. Odottamattomat, hullut ja hölmötkin tilanteet ovat osa lajia.

Ihan hauskaa, että Kasperi Kapanen päätyi heittelemään mailankappaleita ja hölmöili vastustajalle maalin. Kymmenen vuoden päästä, kun hän edustaa joukkueensa kokenutta kaartia, hän tulee muistamaan tämänkin sääntöyksityiskohdan selkärangassaan asti.

Tuuli Määtän jääkiekkokulttuuriin keskittyvää Paitsiossa-palstaa julkaistaan joka toinen sunnuntai.

» Lähetä palautetta toimitukselle