Mielipide

Paitsiossa: Jääkiekkoliitto asetti yksittäisten katsojien ulkonäön heiltä kysymättä 10000-päisen yleisön arvosteltavaksi

MAAJOUKKUE / Kolumni
On suoranainen ihme, että Jääkiekkoliitto ei ole joutunut julkiseen PR-kiipeliin tunkkaisista ulkonäön arvioinneistaan, kirjoittaa Jatkoajan maajoukkuetoimituksen päällikkö Tuuli Määttä.

Suomen jääkiekkoliitto oikein hakemalla haki itselleen ongelmia Karjala-turnauksessa.

Sunnuntain Suomi–Ruotsi-ottelun toisessa erässä hallin mediakuutiolla pidettiin yleisönhuudatuskilpailu, jossa tehtävänä oli arvioida, kumpi kahden miehen ulkonäöstä miellytti enemmän. Tarkemmin: kilpailun nimi oli "Paras parta". Kuvat molemmista halliin katsojiksi saapuneista miehistä jumbotronille ja yleisö huutamaan suosikkiaan. Desibelit ratkaisivat.

Kummaltakaan ei selkeästikään kysytty suostumusta moiseen.

Toinen voitti, molemmat saivat ilmeisesti samanlaiset palkinnot.

Ensi kerralla pari naista vertailtaviksi? "Paras otsis"?

+++

Uskomatonta kyllä, Suomen jääkiekkoliitossa ihmisen ulkonäön arvostelua pidettiin näköjään hyvänä ideana. Karjala-turnauksen otteluiden taukoviihteeseen kuului useita "leikkimielisiä" hetkiä, jolloin kyytiä saivat katsojien asusteet, parrat ja meikit.

Menneenä viikonloppuna. Vuonna 2019. Kohta 2020-luku. Ja jääkiekossa tällainen meno.

Ummehtunutta roskatasoa oli myös hetki lauantailta, jolloin nuoria naisia nostettiin katsomosta näkyville. Monet naisista olivat selvästi laittautuneet iltaa varten, sillä näytöllä näkyi taidokkaita kiharoita ja huomiota herättäviä asusteita. Saatteena oli vaivaannuttava teksti: Hot in here.

Ei siinä voinut muuta kuin vajota penkissä alaspäin. Anteeksi, että olen nainen, olen tullut katsomaan jääkiekkoa ja vieläpä meikannut aamulla. Ettehän silti ota minua tikunnokkaan.

+++

Jääkiekko-ottelun taukoviihde on toki haastava kokonaisuus. Aikaa on hetki kerrallaan, pitäisi pystyä luomaan yhteisöllisyyttä ja mediakuutio on välineistä vahvin. Parhaiten pukeutuneiden tai parhaiden näköisten katsojien ottaminen esille kuulostaa tehokkaalta – erityisesti, jos muu halli saadaan mukaan huutamaan.

Silti tällä kerralla mentiin kunnolla metsään. Jo pelkkä idea – satunnaisten katsojien ulkonäön arvosteleminen – on surkea, mutta myös toteutuksessa epäonnistuttiin. Videolle nostetuilta tuskin oli kysytty lupaa tai mielipidettä.

Tavallisten ihmisten ulkonäön julkinen arvostelu ei ole ollut hyväksyttävää enää pitkiin aikoihin. Asiaa on puitu eri medioissa vuosikymmeniä, mutta ilmeisesti Suomen jääkiekkoliiton toimistolla Helsingin Niemi Centerissä ei seurata ympäröivää maailmaa.

Karjala-turnauksen ottelutapahtumissa oli paljon hyviä ja tehokkaita ratkaisuja sekä modernia tunnelmaa. Mutta on suoranainen ihme, että Jääkiekkoliitto ei ole joutunut julkiseen PR-kiipeliin tunkkaisista ulkonäön arvioinneistaan.

Tuuli Määtän jääkiekkokulttuuriin keskittyvää Paitsiossa-palstaa julkaistaan joka toinen sunnuntai.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös