Mielipide

Paineen alla työskennellyt Jarmo Kekäläinen veti oikeista naruista hullun yön aikana

NHL / Kolumni
Columbus Blue Jacketsilla riittää töitä joukkueen palauttamisessa pudotuspelikuntoon. Jarmo Kekäläisen ensimmäisenä varausyönä tekemät kaupat ja varaukset palauttavat kuitenkin kannattajien uskoa paremmasta huomisesta.

Pari vuotta sitten kovalla rytinällä pudotuspeleissäkin taistellut Columbus Blue Jackets on kevään 2019 Tampa Bay Lightning -yllätyksen jälkeen mennyt tasaista mäkeä alaspäin. Kriisistä kriisiin, voisi sanoa, kun tähtipelaaja toisensa jälkeen on jättänyt kaupungin.

Seura ja kaupunki, jotka eivät muutu suureksi metropoliksi keinolla eikä toisellakaan, ovat hävinneet vetovoimassa isommille seuroille. Artemi Panarin, Sergei Bobrovski, Ryan Johansen, Pierre-Luc Dubois... nimekkäät pelaajat ovat karanneet kirkkaisiin valoihin.

Osa pelaajista on ollut niin sanotusti hyviä menetyksiä. On ollut järkevää luopua heistä tilanne ja hinta huomioiden.

Silti on vaikea sanoa organisaation ja sen johtohenkilöiden onnistuvan, jos kulmakivi toisensa jälkeen jättää seuran. Juuri kun on jotain, jonka päälle rakentaa, tukipilari jättää joukkueen. Näissä tilanteissa GM Jarmo Kekäläinen on tehnyt hyviä valintoja ja hyviäkin kauppoja, mutta bussi on säilynyt liikkeessä. Heilahdellut, ja viime kaudella niin paljon, että John Tortorellan viimeisestä kaudesta tuli täysi mahalasku. Lopputuote kaukalossa oli kamalaa kiekkoa, ja tukipilarina pitkään ollut hyvä oman alueen puolustuskin levisi kuin entisen miehen eväät.

On puhuttu jopa siitä, kuinka kauan Kekäläinen saa jatkaa pestissään. Onko hänen neuvottelutyylinsä ollut liian tiukka uutta sopimusta hakeneille pelaajille? Ainakin Dubois'n kohdalla nostettiin tämä yhdeksi syyksi haluun vaihtaa maisemaa.

Yksi päivä voi tehdä suuren muutoksen. Heinäkuun varaustilaisuuspäivä meni Kekäläiseltä enemmän kuin putkeen.

Jo kauden aikana Kekäläinen tyhjensi miehistöään päättyvistä sopimuksista hankkimalla kaksi ykköskierroksen varausta lisää.

Kaksi hyvää kauppaa ja päälle kolme hyvää poimintaa.

Varausviikolla Kekäläinen paineli taatusti oikeita nappeja. Ensin laajennustilaisuus meni Blue Jacketsin kannalta mieluisasti, kun joukkue menetti Seattle Krakenille vain farmipelaajan. Tulokasvarausten päivänä putosi varsinainen pommi, kun Kekäläinen onnistui myymään päättyvän sopimuksensa kanssa uudistushaluttoman Seth Jonesin Chicago Blackhawksiin kovaa korvausta vastaan.

Jones oli nimennyt haluamikseen kohteiksi ainoastaan Blackhawksin tai Dallas Starsin, mutta maksettu summa oli siitä tiedosta huolimatta kova: kaksi ykköskierroksen varausta ja yksi kakkoskierros, minkä lisäksi Blue Jacketsin takalinjoille siirtyi Jonesia lupaavampia edistyneitä tilastoja paukutellut puolustaja Adam Boqvist.

Pelitavat ja pelaajistot vaikuttavat tietysti yksilöiden otteluihin vaihtelevasti, mutta kun Jonesin kehityskäyrä on osoittanut alaspäin ja Boqvistin käyrä on näyttänyt ylöspäin, oli sinitakeille erittäin hyvä saalis saada tällainen paketti haaviinsa. Puhumattakaan siitä, että Jonesille lyötiin välittömästi kouraan aivan päätön 9,5 miljoonan keskimääräisellä kausipalkalla tuleva pitkä sopimus.

Kakkoskierroksen varauksen Kekäläinen käytti Jake Beanin hankkimiseen Carolina Hurricanesista. Syvyyttä ohueen puolustuskalustoon, nuori ja vielä jonkin verran parantamaan kykenevä hankinta.

Blue Jacketsin ykköskierroksen valinnat ovat tuoreeltaan luottamuksen arvoisia kaikkien asiantuntijoiden ennakko-odotuksiin nähden. Kent Johnson ja Cole Sillinger tuovat sentteriosaston syvyyslistaan taitoa ja kahden suunnan pelaamista, jälkimmäinen NHL-perheen jälkeläisenä. Kolmantena sinitakkina valittu Corson Ceulemans puolestaan parantaa puolustusosastoa Kanadan junioriputken taitavana raakileena.

Kaksi hyvää kauppaa ja päälle kolme hyvää poimintaa.

Kaikkien vaikeiden aikojen jälkeen seuran kannattajia lohduttaa kuitenkin tilanne, jossa GM palauttaa toivon.

Kääntyykö koko organisaatio ja joukkue näillä kaupoilla? Ei. On ennenaikaista luvata sellaista tilanteessa, jossa runkopelaajista sopimuksetta ovat Patrik Laine ja Alexandre Texier, ja vuoden päästä sopimuksetta jää sen tärkein puolustaja, kenties tärkein pelaaja Zach Werenski. Käsissä on edelleen haastava kokonaisuus. 

Kaikkien vaikeiden aikojen jälkeen seuran kannattajia lohduttaa kuitenkin tilanne, jossa GM palauttaa toivon hyvillä kaupoilla ja tulevilta runkopelaajilta näyttävillä varauksilla. Ikäluokan parhaimmistoa juuri tämän joukkueen odotushuoneessa.

Vie aikaa ennen kuin yksikään varatuista pelaajista on nostamassa joukkueen tasoa ylemmäksi, mutta pöydällä olleet panokset on käytetty viisaasti. Jättiriskin sijaan ne ovat nyt korkoa kasvamassa. Voi olla aikaista varata toria, mutta yhden oluen nyt ainakin uskaltaa aukaista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös