Mielipide

Pärnänen: Pitsiturnaus ei ole hieno tapahtuma, mutta se on merkittävä osa suomalaista jääkiekkokulttuuria

LIIGA / Kolumni
Pitsiturnausta ei kannata hävetä tai paheksua. Erittäin monella on siellä erittäin mukavaa. Se on ihan riittävä syy harjoitella jääkiekkoilua turnausmuodossa oudoissa olosuhteissa outoon aikaan vähän järjettömästi, kirjoittaa Jatkoajan päätoimittaja Antti Pärnänen.

Pitsiturnausta ei oikein voi kuvailla hienoksi tapahtumaksi. Siksi elimellisesti alkoholin suurkulutus siihen sisältyy.

Mutta Pitsi on mainio, oiva, verraton ja iloinen tapahtuma. Eihän siinä ole varsinaisesti mitään järkeä, että ammattilaiset pelaavat jääkiekkoa elokuun alun lämmössä arkipäivänä aamusta iltaan sohjoisella jäällä suomalaisessa pikkukaupungissa. Mutta ei aivan kaikessa tarvitse aina niin järkeä ollakaan.

***

Kulttuuri on sitä, että tietyn yhteneväisen kiinnostuksen kohteen jakaville ihmisille on kehittynyt ajan saatossa omaleimainen olemisen tapa, joka kiinnostuksen kohteen kanssa yhdistää joukkoa.

Perinne on sitä, että sama teko tai tapahtuma toistuu vuosikausien ajan tasaisin väliajoin. Mitä laajempi väkimäärä kokee osallisuutta perinteeseen, sitä vahvempi perinne on.

Ilmiö on sitä, että jostakin trendistä tai tapahtumasta kasvaa julkinen puheenaihe, josta seuraa maine, joka tekee itse asiasta hieman varsinaista merkitystään merkityksellisemmän tuntuisen.

Nuo kolme yhdistyvät Pitsiturnauksessa. Siksi se on merkittävä osa suomalaista jääkiekkokulttuuria.

***

Iso osa perinnettä on luonnollisesti turnauksen nimen pysyvyys. Ei ole yhdentekevää, pelataanko Raumalla yhden elokuun alussa vaikkapa Biolan Tournament ja seuraavana vuonna Oras Cup. Toki järjestävä seura kuittaisi nimen myymisestä rahaa, ja rahan tienaaminen on sinänsä kannatettavaa, mutta Pitsi ei olisi sitten ilmiönäkään Pitsi.

Suomalaisessa jääkiekkokulttuurissa – oikeastaan edes urheilukulttuurissa – ei ole liikaa todella maankuuluja ja säilyviä perinteitä. Toki ovat muun muassa Keihäskarnevaalit, Ouninpohjan hypyt, Sotkamon Jymyn Nälkämaan laulu ja Seiskan kansi Teemu Selänteen vuotuisen Kotkan vierailun jälkeen, mutta ei näitä liikaa ole. Siksikin Pitsiturnaus on merkittävä ja Lukko–Ässät perjantaiaamuna kello 10 käsite.

Suomalaiskansallisista lieveilmiöistään huolimatta Pitsiturnausta ei kannata hävetä tai paheksua. Erittäin monella on siellä erittäin mukavaa – pätee myös pelaajiin ja valmentajiin. Se on ihan riittävä syy harjoitella jääkiekkoilua turnausmuodossa oudoissa olosuhteissa outoon aikaan vähän järjettömästi.

Mikä joukkue voitti? Varmaankin joku. Tappelivatko Lukko ja Ässät? Perinne kyllä velvoittaisi. Missä pidettiin jatkot? Harva muistaa.

Oliko kivaa? Oli.

Kotimainen jääkiekkokausi on alkanut.

Päätoimittajan Pärnänen-palstaa julkaistaan viikoittain. Tekstit eivät ole pääkirjoituksia, mutta ne ovat päätoimittajan näkemyksiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös