Mielipide

Ovetškinin propaganda-arvo perustuu Gretzkyn ennätyksen jahtaamiseen ja Putinin verisen imagon kiillottamiseen maali maalilta

NHL / Kolumni

Mikä on irvokkuuden huippu?

Se, kun isänmaallisia rituaaleja ennen ottelua suorittavat amerikkalaiset ylistävät Vladimir Putinin kätyriä seisaaltaan. Yhdysvaltain pääkaupungissa. Siis sen joukkueen kannattajat, jonka pelipaitoja koristavat valtiolliset symbolit, kuten valkopäämerikotka ja kongressitalon kupoli. Joukkueen, jonka nimi on Washingtonin Pääkaupungit.

Tai no, ei se nyt oikeastaan niin ihmeellistä ole, kun muistaa, etteivät uskonnollisen harras patrioottisuus ja terve kriittisyys varsinaisesti kulje käsi kädessä. Se on sen sijaan tyrmistyttävämpää, etteivät pohjoisamerikkalaiset urheilujournalistit kyseenalaista tätä kuviota.

Ei Atlantin toisellakaan puolella tosin ole syytä oman selän taputtamiseen mitä tulee urheilun poliittisuuden tunnistamiseen ja vastustamiseen.

***

Washington Capitalsin kapteeni Aleksandr Ovetškin teki uransa 800. NHL-maalin Chicago Blackhawksin verkkoon keskiviikon vastaisena yönä. Ennen Ovetškinia vain kaksi pelaajaa on yltänyt saavutukseen: Wayne Gretzky ja Gordie Howe.

Maalin päässä olevan Howen 37-vuotias Ovetškin tulee varmasti ohittamaan seuraavissa otteluissa, 894 maalia tehneen Gretzkyn ennätykseen sen sijaan on vähän enemmän matkaa. Joka tapauksessa venäläinen on tilastojen valossa yksi kaikkien aikojen hyökkääjistä.

Tuon merkkipaalun uutisointia on kuitenkin kyseenalaistettu – ja ihan syystä.

Venäjä aloitti helmikuussa edelleen käynnissä olevan brutaalin hyökkäyssodan Ukrainaan. Ovetškinilla on tunnetusti lämpimät välit toisen venäläisen hyökkääjän, Putinin kanssa. Ovetškin on Putinin regiimin tunnetuimpia pr-hahmoja ja siten osallistunut hallinnon sotatoimien julkiseen legitimisoimiseen.

Esimerkiksi Ovetškinin Instagram-syötteellä Putin esiintyy lukuisia kertoja – luonnollisesti myös profiilikuvassa. Useammassa päivityksessä Ovetškin toivottaa Vladimir Vladimirovitšille, tuolle äidinmaan kunnialle ja omalletunnolle, terveyttä ja pitkää ikää tämän syntymäpäivänä.

Toisissa hän julistaa, länsimediaa haukkuen, tukevansa maansa johtajan toimia aina ja kaikkialla. #PutinTeam. "Toimilla" hän viitannee nimenomaan Krimin miehitykseen ja Itä-Ukrainan sotaan. Yhdessä Putin-aiheisessa postauksessa mukana on myös Jevgeni Malkin.

Jos asia ei ole tullut vielä tähänkään mennessä selväksi, niin elokuussa 2014 julkaistussa kuvassa hän pitelee plakaattia, jossa lukee #savechildrenfromfascism. Puhdasta sotaa oikeuttavaa putinistista propagandaa.

Edellä mainittuihin lausuntoihin Ovetškin ei tietenkään ole tehnyt minkäänlaista pesäeroa. Sekään ei sitä paitsi pidä paikkaansa, etteikö Ovetškin muka olisi ottanut kantaa helmikuun jälkeen. Hänhän poseerasi kesällä Putinin "nuorten armeijan" johtajan kanssa.

***

Vain ajattelun lopettanut voi väittää, ettei maalitykki (tarkoituksellinen sotavertaus) ole poliittinen henkilö. Ovetškin on kertonut sen ihan itse. On siis oikeutettua ajatella, ettei median pitäisi tarjota hänelle yhtään enempää näkyvyyttä.

Urheilun yhteiskunnallista kontekstia, tässä tapauksessa Ovetškinin roolia Putinin hallinnon kätyrinä, tulee pitää esillä. Urheilutuloksillakin on kuitenkin merkitystä.

Ovetškin on poikkeuksellinen pelaaja. Juuri siihen hänen pr-arvonsa perustuu ja myös siksi on perusteltua kertoa hänen urheilullisista edesottamuksistaan. Ainakin niin kauan kuin NHL suo Putinin kätyrille alustan tehdä sankarillisia tekoja.

Saavutusten hehkuttaminen ilman niiden poliittisen ulottuvuuden taustoittamista on tietenkin moraalitonta. Sitä iljettävän kritiikitöntä hehkutusta on toki riittänyt, etenkin Pohjois-Amerikassa, jossa on tyydytty Ovetškinin helmikuisiin, vastuuta pakoileviin vastauksiin.

Tällä menolla Gretzkyn ennätyksen rikkoutuminen tulee olemaan mahtavan kokoluokan propagandapläjäys. Ja sen suovat Putinille ilmaiseksi amerikkalainen urheilumedia yhteistyössä NHL:n kanssa. Aikaa muuttaa kurssia on 95 maalia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös