Mielipide

On outoa, ettei Leijonilla ole katsomossa omia kannatuslauluja

MAAJOUKKUE / Kolumni

Jääkiekon MM-kisat ovat täydessä vauhdissa. Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus voittaa MM-kultaa toisen kerran peräkkäin kotijäällään. Tampere alleviivaa toistamiseen asemaansa suomalaisen jääkiekon kotikaupunkina. Omalla tavallaan koko Euroopan. Jääkiekkoileva maailma NHL:ää lukuunottamatta katsoo, mitä Suomessa tehdään.

Suomalaisen jääkiekon, eli tarkemmin leijonakiekon, kannatuskulttuuria on helppo kuvitella mielessään: fanikaupasta tai torilta ostettu paita, peruukit, naamavärit ja MM-kisojen aikaan runsas päihtyminen. Voidaan miettiä, nautitaanko päihteitä jääkiekon vuoksi vai toisinpäin?

Meille ovat tuttuja erityisesti aikaisempien kisamenestysten nostattamat kevyen musiikin kappaleet. Osa niistä on hädin tuskin musiikkia. Kuten päihteiden ja jääkiekon suhteessa, ei kisamusiikin kuuntelijalle musiikilla ole välttämättä keskeisintä merkitystä. Merkittävää on vain se tunne, jonka tuo kisamuistokappale synnyttää, ei se, onko musiikki laadukasta.

Ehkä asia on myös tarjonnasta kiinni. Kisakappaleita on lainattu Ruotsista, kopioitu Ruotsista, tai sitten tehty leikkaamalla ja liimaamalla suosikkiselostajan huutoja. Ja kun kuuntelee tuoreimpia suosikkikappaleita esittäviä räppäreitä, ajautuu sellaiseen epätoivoon, että haluaisi jopa suosikkiselostajan huudot takaisin. Vaikeaa.

Jääkiekon kannattajakulttuuri on myös ikänsä puolesta nuorta ja primitiivistä. Tavallisen kansan ilo se on ollut vasta vuodesta 1995 asti. Menestystä tuli jo ennen tuota, mutta siinä paremmin menestyvien hiihtäjien ja mäkihyppääjien kyljessä. Laji kelpasi vasta, kun tuli kultaa.

Milloinkahan Leijonat-kannattajat järjestäytyvät kannattajaryhmäksi kuten globaalin suurlajin jalkapallon parissa? Leijonat-faneilla on nykyiselläänkin kivaa, mutta jotain kertoo se, että katsomossa ei kuulla Pohjoiskaarteen tavoin omia lauluja ja kannatuslausumisia. Eikö yhteisöllisyys todella saa enempää aikaan? Joku tuo kyllä seuraavatkin kisat, laulut ja kisateltan eteen valmiina, mutta motivaationa silloin on raha. Sekö leijonakannatuksen koneistoa pitää hengissä?

"Kiekkokanavalla" on jääkiekkokulttuuria, kiekon yhteiskunnallisia vaikutuksia, viihdettä ja sen suuria sekä pieniä kokonaisuuksia kriittisesti tarkasteleva juttusarja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös