Mielipide

Olli Määtän valinta MM-kisoihin oli huonosti perusteltu virhearvio

MAAJOUKKUE / Kolumni
Liigan finalistit jätettiin pois MM-Leijonista, koska ei ollut mahdollista osallistua valmistavalle leirille. Sama peruste ei jostain käsittämättömästä syystä koskenut Olli Määttää, joka pääsi kisajoukkueeseen huonosta NHL-kaudestaan huolimatta.

Atlantin ylitys ei tee kehnosta NHL-pelaajasta luottoratsua – se ei perustelluista toiveista huolimatta toiminut Jesse Puljujärven kohdalla vuonna 2017, enkä keksi, kuinka Olli Määttä muuttuisi käyttökelpoiseksi leijonapuolustajaksi surkean NHL-kauden jälkeen.

Määtän puolustuspelaaminen on ollut huonoa jopa Kingsin mittapuulla.
Kuva © HockeyViz

26-vuotiaan suomalaisen NHL-uraa ovat toki haitanneet loukkaantumiset − viimeksi maaliskuussa − ja muut terveyshuolet. Myös tämän kauden seura Los Angeles Kings oli heikkotasoisen pelin vuoksi haastava ympäristö, mutta Määttä onnistui silti olemaan huonon joukkueen heikoimpia lenkkejä − erityisesti laukaisuhallinnalla ja päästettyjen maalien maaliodottamalla arvioituna.

Alivoimapelaaminenkaan ei Määtältä sujunut.
Kuva © HockeyViz
Ilman Määttää Kingsin alivoima toimi paremmin.
Kuva © HockeyViz

Roolia oli alustavasti tarjolla ykkösparissa, mutta peli ei sujunut Drew Doughtyn kanssa. Määttä putosikin Kings-puolustajien hierarkiassa kolmospariin, ja kausi oli hyökkäyssuuntaankin selvästi heikoin. Määtän liike on ollut kysymysmerkki NHL:n kapeassa kaukalossa, joten MM-kisoissa on odotettavissa vaikeuksia, kun tilaa on enemmän.

Hyökkäyssuuntaan Määtästä ei ollut Kingsille apua.
Kuva © HockeyViz

Tällä suoritustasolla pääsi MM-joukkueeseen ilman “mahdollisuutta antaa kisanäyttöjä leirityksessä ja Tšekin EHT-turnauksessa”, kuten GM Jere Lehtinen perusteli Liigan finaalijoukkueiden pelaajien karsiutumista kisoista.

Kahden vuoden takaiset näytöt leirityksen eduista ja tiiviin yhteishengen rakentamisesta ovat kiistatta vakuuttavat, mutta perustelut kärsivät inflaatiota, kun esimerkiksi Vili Saarijärven näytöt Liigassa ja kahdessa EHT-turnauksessa eivät riittäneet, kun aikataulu ei mahdollistanut pääsyä Vierumäen-leiritykseen. Määtän kohdalla taas huonotkin pelilliset näytöt NHL:stä olivat riittävät.

en ole vakuuttunut, että Jukka Jalosen konsepti olisi niin vallankumouksellinen, että sen vuoksi kannattaisi hylätä tarjolla oleva pelillinen etu

Sekä GM Lehtinen että pohjoisamerikkalaistoimittajat ovat korostaneet Määtän kohdalla Stanley Cup -voittoja sekä johtajuutta, pelillisessä puolessa ei juuri kehuttavaa olekaan.

Herää kysymys, onko NHL-vahvistus ajateltukin avuksi Leijonille nimenomaan pukukopissa ja mentaalipuolella eikä pelillisesti.

Lyhyissä turnauksissa − ja poikkeuksellisena koronakautena erityisesti − joukkueen henkinen hyvinvointi ja yhteen hitsautuminen ovat tärkeitä tekijöitä.

En kuitenkaan ole vakuuttunut, että Jukka Jalosen konsepti olisi niin vallankumouksellinen, että sen vuoksi kannattaisi hylätä tarjolla oleva pelillinen etu − viittaan tässä taas Saarijärveen.

Johtajuutta ja kokemusta Leijonissa riittäisi ilman Määttääkin: Atte Ohtamaa, Marko Anttila, Petri Kontiola ja Jere Sallinen ovat mainioita esimerkkejä molemmista.

Myös pelillisesti Määttään vertautuvia peruspuolustajia on useita, kuten Ohtamaa, Petteri Lindbohm, Mikael Seppälä ja Tony Sund. Toki Saarijärvenkin kaltaisia puolustajia on kisajoukkueessa useita − Oliwer Kaski, Axel Rindell ja Ville Pokka.

Sen paremmin Määtän kuin Saarijärven valinnalle ei siis ollut kriittistä tarvetta eli molemmat olisi voitu jättää valitsematta. Toinen pelasi hyvän kauden ja toinen NHL:ssä. Valitettavasti suomalaisessa kiekkokulttuurissa edelleen yliarvostetaan NHL:ää, vaikka kaksi Leijonien kolmesta maailmanmestaruudesta on tullut ilman NHL-pelaajia.

Niinpä Määttä valittiin MM-kisoihin olemattomilla ja jopa huonoilla näytöillä, kun taas Saarijärven hyvät näytöt sivuutettiin - ja koko prosessi perusteltiin huonosti. Jalonen on todistanut pystyvänsä valmentamaan altavastaajat mestaruuteen asti ja hakemaan etua pelillisten ominaisuuksien sijaan henkiseltä puolelta.

Ehdoin tahdoin altavastaajana pysyminen on kuitenkin hölmöä, kun pelillisesti parempia vaihtoehtoja olisi ollut olemassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös