Mielipide

Olipa kerran aika, kun Leijonat pelasi sateenkaaren väreissä ja suomalainen NHL-tähti kertoi homoseksuaalisuudestaan

MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Aikoinaan historiassa oli aikakausi, jolloin jääkiekkotähden seksuaalista suuntaumista ei ihmetelty missään, ja lajin parissa toimiminen oli täysin mahdollista jokaiselle.

Kauan sitten kaukaisessa galaksissa oli jääkiekkohullu maa nimeltä Suomi, jossa koko kansakunta pysähtyi aina toukokuussa suuren urheilujuhlan ääreen. Sateenkaaren värisissä pelipaidoissa pelannut maajoukkue – joita myös Leijoniksi kutsuttiin – yhdisti kansan jokaista Jussia, LauraaTeuvoa ja Mohamedia myöten.

Tässä sateenkaaren värisessä leijonajoukkueessa oli tilaa kaikille ja kaikenlaisille suuntauksille. Ihonvärillä, uskonnolla, seksuaalisella suuntautumisella tai puoluekannalla ei ollut mitään merkitystä – kaikki hyväksyttiin täydellisesti osaksi tiivistä ja menestyvää kollektiivia. Lisäksi on huomioitava, että joukkueen johtoryhmässä huomattavan suuri osuus päävalmentajaa myöten oli naisia.

Erityisesti jääkiekkoa rakastava kansa antoi arvoa aikoinaan Sudanin ja Libanonin kautta Suomesta turvapaikan löytäneelle tähtihyökkääjälle Abdulkarim El-Fayedille. Täysi halli huusi hänen nimeään, kun tämä teknisesti erittäin lahjakas pelaaja piti Ruotsin puolustusta pilkkanaan MM-kisojen välierässä.

Jääkiekkoa rakastavan kansan arvostus ei rajautunut pelkästään Leijoniin. Maan suurimmat kiekkosankarit pelasivat mystisessä NHL:ssä suurten valtamerien takana. Suomeen saapuessaan nämä suurenmoiset esikuvat saivat aivan kaiken ilmaiseksi, kuten kausiliput kotipaikkakuntiensa joukkoliikenteeseen.

Lajiväen keskuudessa vallinnut huomattavan suvaitsevainen ilmapiiri mahdollisti sen, että eräänä aurinkoisena päivänä suomalainen NHL-tähti paljasti elävänsä parisuhteessa miehen kanssa. Tähtipelaajan ilmoitus ei herättänyt huomiota sen enempää valtamediassa kuin sosiaalisissa kanavissakaan – pidettiinhän kahden miehen välistä suhdetta täysin normaalina asiana.

Todella moni jääkiekkoilijan urasta haaveileva suomalainen tyttö tai poika piti tätä tähtipelaajaa suurena esikuvanaan. Esikuvallisuus ei tarkoittanut pelkästään tekoja jäällä, vaan pelaamisen ohella tämä tähtipelaaja toimi aktiivisena toimijana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, luonnonsuojelun edistämisessä ja ihmisoikeuksien puolestapuhujana.

Jääkiekkoväen esimerkillinen toiminta heijasteli koko suomalaisen yhteiskunnan arvoja. Syrjintää ei käytännössä esiintynyt juuri missään, koska sosiaalinen paine siihen sortumiseen oli niin valtaisa, puhumattakaan siitä seuraavista ankarista rangaistuksista. Jokaisen yksilön mahdollisuudet unelmiensa tavoitteluun olivat loistavat – köyhistä oloista oli täysin mahdollista ponnistaa miljoonia tienaavaksi kiekkotähdeksi.

Kaukaisessa galaksissa asiat olivat siis varsin hyvällä mallilla niin kiekkokaukaloissa kuin yhteiskunnassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle