Mielipide

Oi, Suomi, katso, sinun päiväs' koittaa

MAAJOUKKUE / Kolumni

Olin niin luottavainen Suomen puolivälierävoitosta (kuten edellisestä kolumnistani huomaat), että en nähnyt tarpeelliseksi katsoa Tšekki-ottelua suorana lähetyksenä. Yli puolen vuoden kulttuuripaaston jälkeen edelle ajoi mahdollisuus kuulla Jean Sibeliuksen laulujen konsertti − paikan päällä, oikeiden ihmisten esittämänä.

Kun mainio Carice Singers -kuoro sai tunnin keikkansa päätökseen, oli encoren aika. Luonnollisesti repertuaarista kaivettiin Finlandia-hymni. Kun sen viimeiset nuotit olivat hiljenneet, vilkaisu tulospalveluun paljasti, että Leijonien puolivälieräottelu oli päättynyt odotettuun voittoon samanaikaisesti, kun konserttisalissa aamun kiuru kirkkaudessa soitti.

Saksa-välierän kohdalla aion jälleen olla liimaantuneena sohvaani kiinni. En sen vuoksi, että epäilisin yhtään aiempaa enempää sitä, että tämä leijonaryhmä taivuttaa yhden vastustajan lisää tiellään maailmanmestaruuteen. Sen sijaan haluan nauttia jokaisesta hetkestä. Nauttikaa tekin. Oi, nouse, Suomi, näytät maailmalle!

Mikään muu tulos kuin finaalipaikka ei ole mahdollinen. Kansakuntamme henkinen johtaja Kalervo Kummola saapui torstaina Riikaan, ja eihän joukkueemme kehtaisi "Kalen" katseen edessä hävitä. Ei sillä, että siitä suurta pelkoa Saksaa vastaan olisi.

Kummola ei vielä lämmennyt Leijonien valmentaja Jukka Jaloselle pystytettävään patsaaseen, vaikka urhoollisesti testiruljanssin ja hygieniateatterin keskellä Jatkoajan lippua korkealla Riiassa pitänyt Lassi Seppä tätä mahdollisuutta väläyttikin. Riihimäen kunnanisät voisivat todellakin ottaa vinkistä vaarin.

Kun luet tätä, on aamus' alkanut, synnyinmaa. Laita grilli kuumaksi, oluet kylmään, sipsien dipit valmiiksi, esilämmitä sohvapaikat. Sitten alkuillasta ole valmis huutamaan, huutamaan ilosta, huutamaan, huutamaan onnesta. Antero Mertaranta ei huutamiskäskyjä tarvitse, sillä sinivalkoisen äänen ja kultaisen kurkun vokaalit ja konsonantit ovat lähes yhtä täydellisessä iskussa kuin Jussi Olkinuoran hanskakäsi.

Koko Suomi hurraa Leijonille. Se on kauneinta meteliä, mitä voin kuvitella. Kuin itse taivahan kansi sois'. Ihanan erinomaista MM-kisahuipennusta teistä jokaiselle!

Torilla tavataan, turvavälein.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös