Mielipide

Näkemys: Don Cherry on muinaisjäänne, joka pitäisi potkia heti pois televisiosta

NHL / Kolumni
Kanadan näkyvimmän kiekkoasiantuntijan Don Cherryn törkeät kommentit ovat johtaneet tilanteeseen, jossa kansallisikonin arvostus horjuu. Toivon mukaan jäljellä oleva arvostus romahtaa mahdollisimman nopeasti.

Kanadan yleisradioyhtiö CBC:n, tosin nykyään mediajätti Rogersin tuottama lauantai-illan NHL-lähetys Hockey Night in Canada on kiistattomasti lähtemätön osa maan urheilu- ja televisiokulttuuria. Niin ikään ohjelmalle tietyllä tapaa kasvot antanut Don Cherry on yksi Kanadan tunnetuimmista henkilöistä, sillä hän puhuu televisiossa viikon katsotuimmalla ohjelmapaikalla.

Peräti 85-vuotiaan Cherryn mielipiteet ovat herättäneet huomiota jo 1980-luvun alusta pyörineen ohjelmaosionsa Coach's Cornerin olemassaolon ajan. Erityisesti venäläiset pelaajat ovat joutuneet jyrkästi konservatiivisen ja nurkkapatrioottisen Cherryn hampaisiin, mutta myös yhteiskunnalliset asiat ovat nousseet Cherryn puheissa esille.

Viimeisin Cherryn aiheuttama kohu syntyi viime lauantain kierroksella. Tämän tapauksen taustana on tänään Brittiläisen kansanyhteisön maissa, kuten myös Kanadassa vietettävä ensimmäisen maailmansodan päättymisen ja kaatuneiden sotilaiden muistopäivä Remembrance Day. NHL:ssä tämä näkyy erityisesti siinä, että kanadalaisten joukkueiden valmentajat kantavat rintapielissään noin kahden viikon ajan muovista unikon kukkaa, joka on tämän muistopäivän symboli.

Unikko on tuttu näky myös Kanadan pääministerin Justin Trudeaun rintapielestä.
Kuva © Getty Images

Cherry arvosteli ohjelmaosiossaan Kanadan maahanmuuttajia, jotka eivät osoita kunnioitusta ostamalla tätä kyseistä kukkasta. Vapaasti suomentaen Cherry kommentoi asiaa seuraavasti:

– Tulette tänne, sillä rakastatte elämäntapaamme. Rakastatte meidän yltäkylläisyyttämme. Vähintä, mitä voisitte tehdä, olisi osoittaa kunnioitusta ja käyttää pari taalaa unikkoon.

Se, että Cherryn mielipiteet jääkiekosta ovat hyvin vanhanaikaiset ei kuitenkaan ole paljoakaan sen rinnalla, että hän laukoo tällaisia hyvin vähätteleviä kommentteja yhteiskunnallisiin asioihin liittyen. Ei kenenkään kanadalaisen tarvitse enää nykypäivänä olla kunnianvelassa yli sadan vuoden takaiselle Euroopassa käytyyn sotaan osallistuneille.

"Coach's Cornerin mahdollisimman pikainen hautaaminen olisi kaikkien etu"

Sunnuntaina yli 20 vuotta sitten eläkeiän ylittäneen Cherryn työnantaja Sportsnet julkaisi lausunnon, jossa kanavan johtaja Bart Yabsley pahoitteli kommenteja ja totesi, että Cherryn lausunnot eivät edusta kanavan arvoja. Itselleni heräsi välittömästi tästä mieleeni kysymys, että miksi Cherry ei taaskaan saanut potkuja näkyvästä roolistaan asiantuntijana?

Kohuja tämän teennäisen kansallisikonin kohdalla on kyllä riittänyt, ja hänen potkuistahan se älläkkä vasta nousisikin. Siksi onkin hyvin suuri sääli, että tämä asemastaan pöhöttynyt papparainen saa täräytellä homehtuneita mielipiteitään kansan seuratessa hyvin tarkasti.

Toissa viikolla Cherry kohahdutti naureskelemalla aiemmin päivällä tapahtuneelle Ottawa Senatorsin Scott Sabourinin vakavalle loukkaantumiselle. Edellä mainitut tapaukset kertovat hyvin siitä, että ikälopun Cherryn paikka ei ole enää televisiossa, eikä oikeastaan missään muussakaan merkittävässä tiedotusvälineessä. Coach's Cornerin mahdollisimman pikainen hautaaminen olisi kaikkien etu.

» Lähetä palautetta toimitukselle