Mielipide

Nyt Liiga-valmentajaksikin pääsee jo rahalla − tästä syystä se ei ole pöyristyttävää

LIIGA / Kolumni
Lahden Pelicans kauppaa valmennustehtäviään rahalla. Normaalioloissa tämä tuntuisi karmealta pyllistykseltä urheilua kohtaan, mutta todellisuudessa kyse on loistavasta oivalluksesta.

Kolmas korona-aalto on iskemässä taas jääkiekkoseuroja polvilleen. Liiga-viestintä koronasta ei ole ollut aina vakuuttavaa. Uhkakuvia konkursseista on maalailtu ja hätähuutoja on parkaistu. Viimeiset varoitukset ovat saaneet jo jonkinlaista poika ja susi -ilmiötä aikaan, kun jo 1,5 vuotta sitten puhutut lähellä olevat rahojen loppumiset eivät ole toteutuneet.

Vajaat pari vuotta on selvitty taskuja kaivamalla sekä yhteisillä uhrauksilla lomautuksia ja palkanleikkauksia myöten. Liigaseuroissa on epäilemattä oltu etenkin siltä puolelta luovia, hampaita kiristellen.

Kun kaikki aikanaan päättyy, kun tuhkat lakaistaan korona-arkun päältä, tämä tyyli ja hymy muistetaan.

Nyt luovuutta annostellaan isolla kauhalla myös markkinointipuolella. Mitä isompaa, sen paremmin!

Pelicans mainostaa myyvänsä KalPa-ottelusta paikan valmennustehtävissä, mikäli joku ostaa kyseiseen otteluun paketin vähintään 100 000 eurolla

Eipäs nyt kauhistuta tästä. Vasta kriisin helpotettua on aika palata suomalaiskansalliseen valmentajan aseman ylikorostamiseen. Ensimmäinen reaktio asiasta voi toki olla kovimmille urheilupuritaaneille negatiivinen.

Ensin ne tunkivat pukukoppiin, nyt pääsee jo leikkimään valmennusta rahalla − kuvittele tähän päälle meemi sohvalla makoilevasta ilmaiskanavan kiekkoa katsovasta kuluttajasta. Mieleen tulee myös hetki, kun 57-vuotias vuorineuvos Martin Saarikangas osti itsensä rahalla Veikkausliigan vanhimmaksi pelaajaksi. Pthyi. Legenda tai ei, tuolloin vain taputeltiin sponsoria selkään.

Fiksumpaa olisi kehua. Luovaa hulluuttahan tämä on, ja sitä tämä aika kaipaa. Ei anteeksipyytelyä siitä, että kiekkoseurat haluavat olla olemassa jatkossakin, vaan rehellistä ja isoa vaihdetta silmään iskevää luovaa markkinointia. Eikä tarvitse pyytää anteeksi siitä, ettei urheilu ole tämän kiiletoiminnan päällimmäinen motiivi muutenkaan.

Pelicans on nöyrä ja rehellinen. Se näyttää tarvitsevansa sata tuhatta pelistä, mutta se tekee sen tyylillä ja hymyillen. Kun kaikki aikanaan päättyy, kun tuhkat lakaistaan korona-arkun päältä, tämä tyyli ja hymy muistetaan.

Tätä samaa on toivottava muillekin seuroille. Ei täysin samaa kannata kopioida, mutta pistäkää kaikki peliin!

Tämä koskee koko Liigaa. Seurojen ja sarjan tarvitsee osata perustella olemassaolonsa ja tärkeytensä paremmin.

Tämä ei rajoitu markkinointiin, vaan myös oikea-aikaiseen taloudenpitoon vaikeina aikoina. Kaikkeen arjen kädet savessa -näpertämiseen ja kovaan työhön. Kun kiekonseuraaja näkee, että myös ne pienet ja harmaat asiat on hoidettu hyvin, on sen helpompi heittäytyä mukaan silloin, kun pistetään ovet auki ja hullutellaan.

Nyt se sata tonttua tiskiin, lahtelaiset varakkaat. Joku onnekas siellä ansaitsee elämänsä pelin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös