Mielipide

Nuorten MM-kisojen selostajat ovat ammattilaisia, mutta Selänne ja Timonen päästetään läpänheitolla ja jargonilla

MAAJOUKKUE / Kolumni

Suomalaiset kiekonkuluttajat ovat saaneet nauttia nuorten MM-kisoista Discoveryn isännöimänä ensimmäistä kertaa. Kisaurakan edetessä tuotannosta alkavat näkyä sekä vahvuudet että heikkoudet.

Suomessakin tilaa valtaava Discovery on sijoittanut turnausoikeuksiin merkittävän summan rahaa. Ylen viime vuosina kisoissa mukana oli yhdestä kahteen kommentaattoria ja yksittäiset toimittajat selostajina sekä taukojuttujen tekijöinä. Nyt tuotantoon on palkattu iso määrä kommentaattoreita Yleen verrattuna.

Näissä kisoissa keskeisiin rooleihin on palkattu Suomi-kiekon NHL-legendoista Teemu Selänne ja Kimmo Timonen sekä mittavan NHL-urankin pelannut Niklas Hagman. Neljäs pelaajavahvistus on ollut Oskar Osala. Tuomas Grönman ja Tommi Niemelä täydentävät kommentaattoritiimin.

Erityisen hyvää kokonaisuudessa on se, että kaikki ottelut ovat nähtävissä. Yöllä pelejä kukkuvien katsojien määrä on marginaalinen ilta-aikaan pelattaviin Suomen otteluihin verrattuna, mutta kaikkien pelien näkeminen on nautinto ja kulttuuriteko yhtä aikaa.

Lisäkysymysten pitäisi pompata punkastaan ylös viimeistään silloin, kun löysän läpändeeruksen päälle kiekkosankarit ovat pokalla marssimassa maajoukkueiden valmennustehtäviin.

Toinen vahvasti positiivinen seikka ovat kisoihin valitut selostajat. Hyvä selostaja on kuin tiede − itse itseään korjaavaa. Valmistelevan työn määrä otteluihin on suuri, ja katsojalle välittyy sopiva tasapaino tietoa sekä tunnelmaa.

Peukut nousevat ylöspäin myös kommentaattoreista Niemelälle sekä Grönmanille. Molempien sisältö tuottaa lisäarvoa selostuksille ja studiolle − joskin studiossa heitäkin voitaisiin tentata vahvuuksiinsa enemmän painottaen.

Studio-osuudet ovat muun tiimin osalta tällä hetkellä tuotannon heikkous. Sisältö on pahimmillaan pelkkää läpänheittoa, jargonia ja löysiä kysymyksiä sekä vastauksia.

Hagman ja Osala ovat merkittävässä kisaroolissa ensimmäistä kertaa. On todennäköisesti syytä antaa kaksikolle hieman enemmän aikaa, mutta sisältö on toistaiseksi ollut vaatimatonta. Suomen pelatessa Saksaa vastaan Osalan anti typistyi kärjistetysti siihen, että hän jännitti peliä ja toivoi Suomelta lisää taklauksia.

Kun kommentaattorin anti on tällä tasolla, voidaan kysyä: eikö katsoja hyötyisi enemmän vaikka siitä, että selostajalla olisi laajemmin aikaa käydä pelaajia ja knoppitietoja läpi?

Selänne on osallistunut studioon pätkillä Kaliforniasta. Juttutuokiot liikkuvat tasolla, jossa mietitään "turhien jäähyjen olevan turhia", kuinka "pieni kaukalo antaa mahdollisuuden tehdä maaleja", ja kuinka "äärettömän tärkeää on, että nuorille riittää paikkoja miesten liigassa".

Katseet kääntyvät studioisäntä Juhani Henrikssoniin. Onko Selänteen osuuksia alustettu vai onko tarkoitus kerrasta toiseen vain jutella niitä näitä? Jos näin, niin Selänteen kommentteja Liigasta ja pienestä kaukalosta pitäisi sitten kyetä haastamaan.

Henrikssonilla on aiempaakin kokemusta kiekkostudion vetämisestä. Sisällön puutteet eivät enää mene ensimmäisen kerran piikkiin. Lisäkysymysten pitäisi pompata punkastaan ylös viimeistään silloin, kun löysän läpändeeruksen päälle kiekkosankarit ovat pokalla marssimassa maajoukkueiden valmennustehtäviin.

Läpänheittoon tiimissä näyttää olevan myös Timonen, jolle kilometrejä uran jälkeisessä äänityössä alkaa jo karttua. Valitettavasti kokemus ei ole saanut Timosta tekemään kotitehtäviään paremmin, vaan sisältö on toistuvasti lähinnä naureskelua ja kiekkojargonia.

Naurulle on toki kiekkoviihteessä paikkansa. Ongelma syntyykin vasta, kun koko studioaika täyttyy siitä − vieläpä useamman tekijän voimin.

Sunnuntain Sveitsi-ottelu oli tuotannon suhteen todella kaksijakoinen. Pelin aikana selostuskopissa JP Jalo tuotti sisältöä vuosikymmenten kokemuksella, johon Niemelä toi peliä halkovilla kommenteillaan selvää lisäarvoa. Juuri näin pitää olla, eikä varmasti ollut kuivaa tai vaikeaselkoista.

Studio muistutti Selänne mukaanlukien neljän kaverin tupakkapaikkaa. Maaleja analysoitiin esimerkiksi sisällöllä kuten "hyvä syöttö", "tosi hieno laukaus", "aivan nappisuoritus". Vaatimustaso oli löysälläkin pipolla tulkitessa äärimmäisen alhaalla. Mukavaa, jos on huumoria, mutta että neljä miestä toistaa samoja juttuja?

Tässä kaivattaisiin studioisännän ryhdikkäämmän ohjauksen lisäksi parempia videotyökaluja, tilastoja ja niillä leikkimistä. Nykyaikaiset välineet mahdollistavat videon päälle nuolia, värejä ja muita erikoistehosteita selkeyttämään analyysiä, oli kyseessä sitten maali tai ohjauspeli.

Työkalujen osalta parannusta joudutaan todennäköisesti odottamaan seuraaviin kisoihin asti. Studion asiantuntijakaarti ei myöskään ole näiden kisojen aikana muuttumassa. Sen tekemän sisällön osalta olisikin paikallaan ottaa pari palaveria lisää. Muussa tapauksessa päädyn suosittelemaan henkilövaihdoksia keskeisiin rooleihin kameran tässä kirjoituksessa mainitulla puolella.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös