Mielipide

Nuori lupaus Samu Tuomaala vielä kaukana tasosta, jolla lunastetaan paikka NHL:stä − isoin kehityskohde kokonaisvaltainen pelaaminen

LIIGA / Kolumni
Juuri 19 vuotta täyttäneellä Samu Tuomaalalla riittää potentiaalia pelata maailman parhaiden joukossa, mutta nuoren laitahyökkääjän kokonaisvaltainen pelaaminen tarvitsee vielä isoja harppauksia.

Kiekko-Laserin kasvatti Samu Tuomaala on esiintynyt edukseen eri ikäluokkien juniorimaajoukkueissa. Tuomaala on pystynyt maajoukkuepaidassa iskemään pisteitä lähes piste per peli -tahdilla. Näiden näyttöjen siivittämänä hän kirjoitti kesällä kolmen vuoden NHL-sopimuksen Philadelphia Flyersin kanssa.

Tuomaalalla on hyvä laukaus ja nopeutta. Hyökkääjän ominaisuudet ovat nykyajan jääkiekkoon vaadittavia.

Miesten tasolla nuori lupaus ei ole kuitenkaan pystynyt käyttämään potentiaaliaan täysin. Viime kaudella Tuomaala pääsi näyttämään taitojaan Kärpissä viiden ottelun verran, mutta tehoja otteluissa ei tullut.

Solmittuaan sopimuksen Flyersin kanssa Tuomaala pelasi alkukaudesta kaksi ottelua AHL:ssä, jonka jälkeen hän siirtyi lainasopimuksella Vaasan Sportin riveihin.

Siirto Liigaan ja Sportiin oli tärkeä hyökkääjän tulevaisuuden kannalta. Sportissa Tuomaala saa paljon peliaikaa ja tärkeää kokemusta ammattilaistason pelaamisesta. Seuraavaksi kaivataan tuloksia.

Tuomaala loisti alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa 2021.
Kuva © Tiia Mahkonen

Tuomaalan pelistä nousee esiin muutama selkeä kehityskohde. Ensimmäinen olennainen seikka on puolustusalueen toiminta kiekottomana. Tällä saralla liike ei vastaa hyökkäysalueen yritteliäisyyttä. 

Toinen huomattava parantamisen kohde on fyysinen pelaaminen. Tuomaala on rakenteeltaan kevyt, joten hän kaipaa pelaamiseensa roimasti lisää fyysisyyttä, mikäli nuorukainen tahtoo pelata maailman parhaassa jääkiekkoliigassa. 

Ennen Sportiin siirtymistä Tuomaalalla oli kertynyt aikuisten tasolla vain seitsemän ottelua. Tuomaala on pelannut tällä kaudella kotkapaidoissa 12 kappaletta tehoin 1+1. Nuoren miehen meno on ollut ailahtelevaa, joskin hän on väläytellyt taitojaan paikoitellen.

Laukaisumäärät ovat jääneet vähäisiksi, vaikka Tuomaalalla on terävä rannelaukaus. Nuori laitahyökkääjä menettää turhan usein kiekon hyökkäyspäässä ylimääräisen harhautuksen vuoksi. Pelaamiseen on saatava tuhti ripaus suoraviivaisuutta, Pohjois-Amerikan kaukaloissa tilaa ja aikaa on vielä huomattavasti vähemmän.

Sport on kuitenkin oiva paikka kartuttaa kokemusta, sillä joukkue on täynnä kokeneita pelaajia. Kokemusta löytyy myös penkin takaa valmennuksesta yli 20 vuoden edestä. Risto Dufva on tunnetusti hyvä valmentamaan kokeneita pelaajia, mutta onko kokeneesta valmentajasta opettamaan perusasioita nuorelle hyökkääjälle, se tullaan näkemään ajan myötä.

» Lähetä palautetta toimitukselle