Mielipide

Noora Rädyn poisjättäminen olympialaisista oli virhe, mutta Pasi Mustosen potkujen huutelu on idiotismia

MAAJOUKKUE / Kolumni
Naisleijonat matkaavat kohti Pekingin olympialaisia. Pari päivää ennen joukkueen julkistamista tuli ilmi, että maalivahti Noora Räty ei mahdu mukaan kisakoneeseen.

Kaksi päivää ennen Pekingin olympiajoukkueiden julkistamista tipahti pommi. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Naisleijonien pitkäaikainen maalivahti Noora Räty on jätetty pois kisakoneesta.

Tiedon vuotamisen jälkeen keskustelua on riittänyt. Kiekkokansan äänekkäin osa vaatii päävalmentaja Pasi Mustoselle potkuja. Osa taas spekuloi syitä siihen, miksi huippumaalivahti jätetään pois niinkin tärkeistä kisoista kuin olympialaisista.

Mustosen potkuja vaativille minulla on tarjota ilouutinen: olympialaiset ovat viimeiset arvokisat, joissa hän on Naisleijonien päävalmentaja. Valmentajan vaihtaminen juuri ennen olympialaisia puolestaan olisi yksi typerimmistä ratkaisuista, jopa naiskiekon mittakaavalla.

Rädyn ja Mustosen välit olivat puheenaiheena syksyn aikana. Välit ovat olleet kireät Rädyn jäätyä pois MM-kisoista työkiireisiin vedoten. Tämän seurauksena Mustonen ei valinnut häntä marraskuun maajoukkuetapahtumaan, mutta joulukuun otteluihin Räty sai kutsun.

Mustosen potkuja vaativille minulla on tarjota ilouutinen: olympialaiset ovat viimeiset arvokisat, joissa hän on Naisleijonien päävalmentaja.

Valitsematta jättämisestä voi olla montaa mieltä. Toisaalta Rädyllä oli pitkä tauko peleistä ja seurajoukkueessa toimimisesta verrattuna moneen muuhun.

Syksy HPK:n mukana Naisten Liigassa näytti kuitenkin sen, ettei Rädyn taso ole pudonnut. Hänen torjuntaprosenttinsa oli alkusarjan paras.

Olisiko Rädystä ollut hyötyä joukkueen mukana? Ehdottomasti.

Kolmosvahdin paikka olisi ollut Rädylle sopiva, jos sisäiset kaunat eivät olisi antaneet ykkösvahdin roolia. Rädyn kokemuksesta, aitoudesta, kannustamisesta ja neuvoista voisi rajusti nuorentunut Naisleijonien joukkue hyötyä paljon.

Nyt maalivahtikolmikko kisoihin lienee Anni Keisala, Meeri Räisänen ja Eveliina Mäkinen. Enpä olisi vielä pari vuotta sitten uskonut näkeväni tällaista kolmikkoa.

Keisala on ansainnut paikkansa – hän oli monta vuotta pois maajoukkuetoiminnasta ja tuli ryminällä takaisin. Vuoden 2021 MM-kisoissa hänet valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.

Huhujen mukaan Keisalalle asetellaan ykkösvahdin viittaa. Kestääkö kantti kun pelataan olympialaisissa? Mikäli Räty olisi pienenä piruna olkapäällä, niin aivan varmasti.

Kahdesta jäljelle jäävästä Räisänen on luultavasti kakkosvahti kokemuksen vuoksi. Lähivuosina loukkaantumiset ja niistä johtuneet kuntoutukset ovat sotkeneet harjoittelua ja sarjapelaamista. Kestävätkö Räisäsen polvet enää olympiatasolla?

Mäkinen jätettiin pitkäksi aikaa valitsematta maajoukkuetoimintaan. Edellisenä syksynä hän pääsi jälleen mukaan ja nyt näyttäisi siltä, että onnistui lunastamaan paikan myös olympialaisiin. Mäkinen jää kuitenkin kolmosvahdiksi, mikä on mielenkiintoista, sillä kotikisoissa 2019 hän jakoi torjuntavastuuta Rädyn kanssa. 

Kuinka kauan Mäkinen jaksaa tätä pompottelua?

Olympialaisten maalivahtikattaus on siis joka tapauksessa mielenkiintoinen. Vaikka Räty ei olekaan mukana, kirvestä ei kannata heittää kaivoon. Fakta on kuitenkin se, että jossakin vaiheessa maalivahtien murros oli edessä muutenkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös