Mielipide

Nokia Arenan esteettömyydessä on paljon hyvää, mutta yksi asia häiritsee katsomokokemuksen osalta

LIIGA, MAAJOUKKUE / Kolumni
Uusi upea Nokia Arena tarjoaa komeat puitteet, jotka aistii jo sisäänkäynniltä lähtien. Esteettömyys ei kuitenkaan ole aivan priimaluokkaa.

Saavuin Suvantokadulle, josta invatakseille oli suunniteltu esteetön jättöpaikan omille asiakkailleen. Suvantokadulta aivan areenan vierestä oli mietitty reitti areenalle apuvälineitä käyttäville asiakkaille, jonka kokonaispituus ei päätä huimannut.

Reitin selvittyäni olinkin jo areenan sisäänkäynnillä ja uusi ilonaihe löytyi jälleen. Nokia Arenalta löytyi esteetön sisäänkäynti sitä tarvitseville asiakkaille, ja se jos jokin on isoin edistysaskel Hakametsän kiekkopyhätöstä. Kyseisellä ovella ei tarvinnut noin 13 000 muun katsojan seassa jonottaa vaan pääsi nopeasti lämpimään.

Sisäänkäynnin vieressä oli hissi pääkatsomotasolle ja hissiaulasta oli lyhyt reitti katsomoon. Sisäänkäynti oli siis nopea ja vaivaton.

Eivätkä ilonaiheet jääneet tähän, sillä esteettömyys oli myös huomioitu myyntipisteiden sijoittelussa sekä tarjoilussa. Itse henkilökohtaisesti arvostin sitä, että myyjän ei tarvinnut kurkotella asioidessaan pyörätuoliasiakkaan kanssa vaan olimme samalla tasolla.

Pyörätuolipaikat itsessään olivat areenan parhailla paikoilla ja niistä näki todella hyvin kentän kaikki tapahtumat. Tapparan kotiotteluissa kaikki paikat ovat päädyssä, kun taas Ilveksen otteluissa osa paikoista on ripoteltu pitkälle sivulle. Avausviikonloppuna kaikki pyörätuolipaikat olivat päädyssä.

Pieniä ongelmia oli liian kapeiden kulkureittien sekä kulkureitillä olleiden leveiden portaiden osalta, mutta se ei latistanut liikaa tunnelmaa. Toisena päivänä pystyi portaiden kanssa elämään, kun pyörätuolien määrä laski huomattavasti avausillasta.

Eniten harmia aiheutti areenayhtiön lupauksen pettäminen. Yhtiö mainostaa kotisivuillaan, että saattaja pääsee asiakkaan viereen nauttimaan tapahtumista, mutta toisin kävi avausviikonlopun otteluissa. Saattajat istuivat pyörätuolirivistön takana.

Tämä lienee isoin moka areenan suunnittelussa, sillä saattajien oli hankalahkoa kommunikoida avustettavien kanssa. Asia olisi ratkaistavissa irtotuoleilla, koska mikäli pyörätuolit liikkuvat avustajien penkkien viereen, jää pyörätuoliasiakkaan eteen katsomon kaide.

Lisäksi kaavailtu seisomakatsomo tuo näköesteitä pyörätuolikatsomolle, joten pieniä suunnitteluvirheitä areenalla oli käynyt.

Poistuminen areenalta ottelun jälkeen sujui yllättävänkin sujuvasti ison yleisömäärän purkautuessa. Hissiä kuitenkin jouduimme avustajan kanssa odottamaan todella kauan, mutta se oli osa paikallispelikulttuuria.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös