Mielipide

Naisten MM-kisojen peruminen on märkä, haiseva rätti jokaisen pelaajan kasvoille

MAAJOUKKUE / Kolumni
Isku vasten kasvoja. Siltä tuntuu naisten MM-kisojen peruminen toista vuotta peräkanaa. Uskomattominta tässä on, että peruminen tapahtui vuorokautta ennen kuin Naisleijonien kone olisi lähtenyt kohti Kanadaa.

Naisleijonia ei nähdä tänäkään keväänä MM-kisoissa. Ihan vain siksi, että IIHF ei ollut ajatellut sitä faktaa, että paikalliset hallitukset saattavat rajoitustoiminnoillaan estää joukkueiden saapumisen maahan ja aiheuttaa kisojen perumisen.

Suomen ja muiden eurooppalaisten joukkueiden matkalaukut olivat jo pakattuina odottamassa lähtöä. Uutisen jälkeen täyden matkalaukun tuijottaminen tuntuu entistäkin pahemmalta, sehän täytyy nyt purkaa.

Joukkueiden matkustuspäivät ovat aivan varmasti olleet tiedossa myös Kanadan päässä jo hieman pidempään. Mikä saa Nova Scotian provinssin hallituksen tekemään päätöksen päivää ennen kuin joukkueiden on tarkoitus saapua maahan?

Hallitus teki päätöksen vedoten koronavirukseen liittyviin turvallisuusriskeihin. Alueella uusia tartuntoja on kirjattu 20. huhtikuuta vain yhdeksän. Toki jokainen hallitus tarkastelee koronaviruksen kehittymistä omalla alueellaan ja tekee päätökset sen mukaisesti. En usko, että tilanne on ollut yhtään sen huonompi tai parempi pari viikkoa aiemmin.

Edes Nova Scotian koventuneet koronarajoitukset eivät saa minua ymmälleni enempää kuin IIHF:n toiminta. Näin ison organisaation olisi pitänyt oppia tekemään vuodessa varasuunnitelma. Miten ei osattu varautua siihen, että kisapaikkakunta saattaa tilanteen vaatiessa pystyttää muurit?

U20-kisat saatiin järjestettyä kuplassa onnistuneesti, mutta naisten kisojen suunnittelu meni niin pieleen, että turnaus jouduttiin perumaan. Kaiken varalta olisi voinut suunnitella kisoille korvaavan paikan. Logistisesti ei välttämättä helpoin tapaus, mutta ei se silti olisi ollut mahdotonta. Kunhan vain varasuunnitelma olisi tehty valmiiksi.

IIHF ilmaisi kyllä etsivänsä uutta ajankohtaa kisoille, tarkoituksena olisi kai järjestää kesäkisat. Kaikki liikkuu kuitenkin veitsen terällä. Mitään ei ole vielä tiedossa ja vaikka uusi aika ja paikka löytyisi, miten varmistetaan, että kisat oikeasti toteutuvat?

Pelaajille tämä käy henkisesti jo hyvin raskaaksi. Ensiksi kisat näyttävät toteutuvan, eikä ole viitteitä siitä, että peruminen olisi edes kovin todennäköistä. Sitten lähtöä edeltävänä päivänä pommi räjähtää. Uudesta ajankohdasta ei ole tietoa.

Yritä siinä sitten henkisesti kasata ensin itsesi ja sen jälkeen aloittaa valmistautuminen uudestaan MM-kisoihin, jotka järjestetään tai sitten ei.

Toivon todella, että IIHF ottaa tästä kopin ja tekee valmiiksi varasuunnitelman esimerkiksi miesten kisoihin. Naisleijonien osalta se juna meni jo, mutta ainakin naisten kisat toimivat eräänlaisena esimerkkinä siitä, kuinka nopeasti homma voi mennä reisille, jos hommat jätetään puolitiehen.

Kisojen valmisteluun on käytetty lukuisia työtunteja niin järjestäjien kuin pelaajienkin puolesta. Kaikki kisoihin pistetty energia, raha ja ennen kaikkea tunne saatiin vetää viemäristä alas. Pelaajat ovat suunnitelleet elämänsä karanteenien ja kisojen ympärille, vaikka suurin osa ei tee tätä edes ammatikseen. Jokainen pelaaja oli kuitenkin valmis epämukaviin olosuhteisiin, sillä kaikki tekevät tätä sydämellään. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös