Mielipide

Naisten Liigan sarjajärjestelmä on sekavampi kuin päättymätön labyrintti

Naisten Liiga / Kolumni
Sarjajärjestelmässä on oltava jotain vikaa, jos teet pisteitä lähes kaksinkertaisesti pistepörssin voittajaan nähden, etkä siltikään voita kyseistä palkintoa.

Naisten Liigan runkosarjan parhaat pelaajat tiedotettiin maaliskuun alussa. Sana "runkosarja" on kuitenkin harhaanjohtava, sillä Naisten Liigassa on pelattu alkusarja sekä jatkosarjat. Tätä kokonaisuutta voisi toki kutsua runkosarjaksi, mikäli palkinnot olisi myös jaettu syksyn perusteella, eikä pelkästään jatkosarjojen perusteella.

Esimerkiksi pistepörssin voittajaksi kruunattiin HIFK:n Michaela Pejzlova, joka kasasi alkusarjassa pisteitä 24 (10+14) ja jatkosarjassa pisteitä ennätti kerääntyä 13 (7+6). Yhteensä pisteitä tuli siis 37.

Kuitenkin tilastoja tutkiessa huomaa erikoisuuden. KalPan Elisa Holopainen oli alkusarjassa ylivoimainen, pisteitä kertyi huimat 54 (32+22) kappaletta. Jatkosarjassa pisteitä tuli puolestaan 10 (7+3). Ennen pudotuspelejä Holopaiselle on kerääntynyt siis 64 pistettä.

Melkein puolet enemmän pisteitä kuin Pejzlovalla ja silti palkinto meni Helsinkiin. Myös edellisellä kaudella Holopainen menetti palkinnon juuri sarjajärjestelmän päättömyyden vuoksi, vaikka oli tehnyt eniten pisteitä kauden aikana.

Tämä jos mikä kertoo sen, että palkinnot ovat kuin ovatkin määritelty vain jatkosarjojen perusteella. Eli vaikka pelaisit pisteiden valossa urasi parasta kautta, et siltikään ole tehnyt tarpeeksi.

Käsittääkseni Naisten Liigan virallisiksi otteluiksi lasketaan ainoastaan ylemmän jatkosarjan ottelut, mikä toisaalta selittää palkintojen jaon vain sen perusteella. Silloin ei voi sanoa jakaneensa palkintoja runkosarjan parhaille. Hauskaa on se, että alkusarja lasketaan pelaajille pääsarjatason otteluiksi, mutta näitä otteluita ei kuitenkaan huomioida runkosarjan palkintojen jaossa. 

Sarjajärjestelmän erikoisuuksia on myös joukkuekohtaisten pisteiden pysyminen tai häviäminen siirryttäessä alkusarjasta jatkosarjoihin. Mikäli paikkasi on alemmassa jatkosarjassa, alkusarjan pisteet katoavat ja aloitat jälleen nollista. Jos puolestaan pääset ylempään jatkosarjaan, alkusarjan pisteet jäävät voimaan. Kuitenkin taas karsintasarjassa pisteet jäävät voimaan alemmasta jatkosarjasta.

Alemman jatkosarjan pistenollaus alkusarjan jälkeen on perusteltu Mestiksen ristiinkarsinnasta nostettavien joukkueiden vuoksi. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, voi Mestis-karsinnoista kautensa aloittanut joukkue teoriassa voittaa Suomen mestaruuden pelaamatta yhtäkään virallista pääsarjatason runkosarjaottelua.

Jos alkusarjan jälkeen jäät alempaan jatkosarjaan, etkä pääse nousemaan pudotuspeleihin, olet pelannut koko kauden Naisten Liigaa pelaamatta sitä kuitenkaan virallisesti.

Miten tällainen sarjajärjestelmä on edes tullut hyväksytyksi? 

» Lähetä palautetta toimitukselle