Mielipide

Naisten Liigan pitkä joulutauko hämmentää sarjan kehityspuheiden keskellä − vähintään toisesta päästä pitäisi supistaa

Naisten Liiga / Kolumni

Naisten Liigassa alkaa viikonlopun otteluiden jälkeen yli kuukauden kestävä tauko peleistä. Paussi tulee keskelle runkosarjaa, oikeastaan juuri ennen sen ratkaisevia kierroksia.

Joulukuun 12. päivästä tammikuun 21. päivään kestävän tauon aikana on tietysti joulu sekä uusivuosi. Lisäksi tammikuussa pelataan tyttöjen MM-kisat, joiden kesto on viikon verran alkaen 8. tammikuuta.

Tyttöjen kisat kuormittavat Naisten Liigan joukkueista lähinnä Kuortanetta, josta kymmenkunta pelaajaa valittaneen Tyttöleijonien lopulliseen kisaryhmään. Lisäksi kuortanelaisten valmennuksesta on edustusta maajoukkueessa.

Jo tauon alkuun sekä Nais- että Tyttöleijonilla on omat noin viikon tapahtumansa, mutta etenkään naisten maajoukkueessa ei ole määräänsä enempää Naisten Liigan pelaajia.

ESIMERKIKSI POTENTIAALINEN JOULULOMIAAN VIETTÄVÄ YLEISÖ EI PÄÄSE NÄKEMÄÄN HEITÄ TOSITOIMISSA, VAIKKA HALUAISIVAT.

Jääkiekkoliitto nostaa aika ajoin naiskiekon tärkeäksi painopistealueeksi suomalaisessa jääkiekossa. Lisäksi Naisten Liigaa halutaan kehittää ainakin puheiden tasolla, mutta 40 päivän tauko ratkaisun hetkillä ei ole samaa kieltä.

Joulun takia tauon aloittaminen jo kaksi viikkoa ennen pukin tuloa on liian aikainen ajankohta ajatellen sitä, että sarjalla olisi ammatillisia tai edes ammattimaisia pyrkimyksiä. Tuskin pelaajien palkka-asia ottaisi tuulta alleen, vaikka joulutauko olisi lyhyempikin, mutta nykyinen toimintatapa on askel taaksepäin. Ottelukierroksia voisi hyvin olla kaksi tai kolme enemmän vielä ennen pyhiä.

Myöskään välipäivinä ei Naisten Liigaa pelata. Jos vaikka Kuortaneen pelaajat olisivatkin valmistautumassa N18-ikäluokan MM-turnaukseen, voisivat muut joukkueet mitellä kohtaamisen tai kahden verran. Urheiluopistoarkea läpi kauden elävä joukkue ehtisi kyllä ottaa aikataulussa ja ottelumäärässä muut kiinni, jos suunnittelu tehtäisiin paremmin etukäteen.

Sama pätee Tyttöleijonien kisaurakkaviikkoon. Kun muut ovat silloinkin poissa kaukalosta, mikään ei etene. Joukkueet saavat toki arvokasta harjoitteluaikaa, mutta esimerkiksi potentiaalinen joululomiaan viettävä yleisö ei pääse näkemään heitä tositoimissa, vaikka haluaisivat. Pelien olisi jatkuttava uuden vuoden puolella mahdollisimman pikaisesti.

Jos joukkueet jatkaisivat pelejään joulukuussa vaikka viikollakin eteenpäin, pysyisi Naisten Liiga yleisön mielissä ja edes jollain tasolla käynnissä.

Joulun ja uudenvuoden välipäiville voisi rakentaa muutaman kierrospäivän oheistapahtumineen ja karnevaaleineen. Tyttöjen kisojen aikana voisivat muut joukkueet pelata otteluita. 

On tietysti ymmärrettävää, että amatööriurheilijoidenkin on saatava vapaansa, mutta saman määrän päiviä voisi irrottaa muualta. Aloitetaan kausi vaikka kaksi viikkoa myöhemmin.

Liki puolentoista kuukauden hiljaisuus keskellä yhtä parhaista talvilomakausista ei tee millekään talviurheilusarjalle hyvää. Naisten Liigan otteluohjelmasta vastaavan Jääkiekkoliiton pitäisi olla tässä asiassa erityisen hereillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös