Mielipide

Naisten Liigan kiistakapulan positiivinen puoli: taklaamisen salliminen voisi kaventaa tasoeroja

Naisten Liiga / Kolumni
Ylivoimaiset luistelijat eivät enää voisi purjehtia vaaratta koko kentän läpi, jos Naisten Liigassa saisi pysäyttää vastustajan taklaamalla.

"Naisten Liigassa ei saa taklata" on useiden sarjaa seuraamattomien ensikommentti, kun Suomen korkein naisten jääkiekon sarjataso tulee puheeksi. Lätkäjätkien aggressiivisuuden ihannointi ei ole syy, miksi Naisten Liigassa pitäisi sallia taklaaminen. Suuri syy kontaktipelaamisen rajojen höllentämiselle on naiskiekon itsensä kehittämisessä.

Taklausten salliminen aiheuttaisi varmasti myös ikäviä tilanteita loukkaantumisten suhteen, kun pelaajat opettelisivat uuden talon tavoille. Ei ole kuitenkaan todennäköistä, että vahingoittamisyritykset lisääntyisivät pysäyttävien kontaktien sallimisen jälkeenkin. Tämän kauden Naisten Liigassa ei ole vihelletty yhtään niin sanottua isoa rangaistusta.

Sarjan parhaat pelaajat ja sulavasti luistelevat maalitykit, kuten Elisa Holopainen ja Jenna Hietala, HIFK:n maajoukkuepelurit Julia Liikalasta lähtien ja Naisten Liigan muut tähdet pystyvät oikeastaan pelkästään liikkeellään ohittamaan vastustajan kuin vastustajan. Puolustajan asemassa olevalla ei ole sääntöjen mukaisia keinoja pysäyttää etenijää.

Taklauksilla saataisiin sooloyrittäjät pysäytettyä. Töötin ei tarvitse olla edes järin iso, että hyökkääjä pysähtyy. Tällä hetkellä kontaktista joutuu todella herkästi kaksiminuuttiselle, joten puolustava pelaaja joutuu lähtökohtaisesti yrittämään liikkeeseen vastaamista − jo nähdyin, murskaavin seurauksin.

Taklausten salliminen toisi peliin myös erilaista järjestelmällisyyttä. Kun puolustava joukkue tai altavastaaja pystyisi ryhmittymään omalle alueelleen eri tavalla, jäisi avojää peittoon eikä hyökkääjä voisi mennä laitoihin taklausuhan alle.

Puolustajilla olisi vaihtoehto yrittää pysäyttää maalintekoyritykset sen sijaan, että joutuisivat tyytymään aina rikkomaan tai vastaavasti antamaan tietä rangaistuksen pelossa.  Sarjataulukon hännillä olevat Lukko ja RoKi ovat kolmen eniten kaksiminuuttisia ottaneen joukkueen joukossa.

Naisten Liiga on tällä hetkellä sarja, jossa muihin verrattuna ylivertaiset luistelijat voivat pystysuunnan liikkeellään tehdä oikeastaan mitä haluavat. Taklausten salliminen antaisi sarjaan uusia ulottuvuuksia ja toisi altavastaajille uusia keinoja pysäyttää muutoin omassa luokassaan jylläävät vastustajat.

Muokattu: 25.11.2022, kello 18.35: Lisätty maininta Lukon ja RoKin jäähymääristä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös