Mielipide

Naisten Liigaa pidetään tuomareiden koulutussarjana – tuomaroinnin taso on huolestuttavan matalalla

Naisten Liiga / Kolumni
Tuomaroinnin tasolla on suuri merkitys otteluissa. Kaikki tuomarit käyvät saman matkan, mutta silti naisten otteluissa taso on uskomattoman matalalla.

Naisten Liigan tuomaritoiminta ei ole kehuja ansainnut. Naiset pelaavat pääosin samoilla säännöillä kuin miehet, taklauksia lukuun ottamatta, mutta silti tuomareita katsoessa voisi luulla, että he käyvät täysin eri koulutukset ja heille on opetettu aivan eri asioita.

Ongelmahan ei ole teoriaopetuksen puolella, vaan siinä, että Naisten Liigaa pidetään yleisesti katsottuna tuomareiden koulutussarjana.

Tuomarit opettelevat naisten peleissä, ennen kuin pääsevät viheltämään "oikeisiin" peleihin, mikä on aliarvioivaa ja loukkaavaa kilpaurheilua kohtaan. Naisten Liiga on Suomessa korkein naisten sarjataso, samoin kuin Liiga on miesten. Miksei Liigaan laiteta viheltämään sellaisia, jotka vasta opettelevat tuomaritoimintaa käytännössä?

Ilmiselvät jäähyt jäävät viheltämättä puolin ja toisin, kun toiselle on jätetty viheltämättä, vastustajalle "korvataan" tilanne hetken päästä ja myös heidän toimintaansa katsotaan sormien läpi.

Tämä on johtanut siihen, että osassa otteluissa on jo villin lännen tunnelma. Tehdään kaikkea mitä vaan voidaan, kun mistään ei kuitenkaan anneta jäähyä. Tästä seuraa turhia loukkaantumisia, jotka voitaisiin välttää pitämällä tiukka ja oikeudenmukainen linja rangaistusten suhteen.

Linja saattaa vaihtua kesken ottelun, ensiksi mistään ei anneta ja sitten annetaan sellaisistakin teoista, mitkä eivät ole millään tavalla jäähyn arvoisia. Valmentajat kyseenalaistavat syystäkin tuomareiden päätöksiä, mutta siitä ei ole hyötyä. Tuomarit vain pudistelevat päätään, eivätkä useasti edes perustele asiaa mitenkään. Valmentajat ollaan heittämässä ulos saman tien, jos heiltä tulee pienintäkään vastarintaa.

Jäähyjen antaminen voi olla joskus haasteellista, vaikka kokemusta tuomareilta löytyisikin. Perusasioissa ei kuitenkaan saisi olla mitään epäselvää, kuten paitsion tai pitkän kiekon viheltämisessä. Jos saman pelin aikana jätetään viheltämättä toistuvasti selvät paitsiot, koulutus ei ole mennyt perille asti.

Tilannetta lieventäisi se, jos tällaista tapahtuisi vain yhdellä tai kahdella paikkakunnalla. Mutta Naisten Liigaa ajatellessa jokaisen paikkakunnan tuomaritoiminnasta löytyy parannettavaa. On surullista, että ylimmällä sarjatasolla tuomaroinnin taso on niin matala.

Asia paranisi, jos otteluvalvojat antaisivat pelien jälkeen rehellistä palautetta tuomareille ja näin ollen auttaisivat heitä kehittymään. Tässäkin ilmenee kuitenkin eturistiriitaa toisinaan, kun otteluvalvojana toimii päätuomarin puoliso. 

Naiskiekon arvostus on Suomessa edelleen heikkoa, eikä ala-arvoinen tuomarointi ainakaan nosta sitä. Jos ottelun toimijat eivät viitsi tehdä työtään kunnolla ja arvostaen, miksi kenenkään muunkaan tarvitsisi kunnioittaa?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös