Mielipide

NHL:n pudotuspelit ovat olleet puolustajien näytöstä – toivottavasti kohonnut arvostus jää pysyväksi ilmiöksi

NHL / Kolumni
Victor Hedmanin, Miro Heiskasen ja muiden puolustajien erinomaiset pudotuspelit ovat nostaneet toivoa puolustajien arvostuksen pysyvälle kohoamiselle.

Jos sinun pitäisi nimetä muutama pelaaja, jotka nousevat ensimmäisenä mieleen tämän syksyn pudotuspeleistä, epäilen vahvasti näiden nimien olevan Victor Hedman ja Miro Heiskanen.

Huippuesitykset eivät jää puolustajien osalta pelkästään Hedmanin ja Heiskasen harteille. Myös moni muu mutta jo kautensa päättänyt puolustaja esiintyi pudotuspeleissä edukseen ja nosti profiiliaan kiekkoyleisön silmissä.

Esimerkiksi Vegas Golden Knightsin Shea Theodore oli melko varmasti joukkueensa tärkein pelaaja pudotuspelien aikana ja nosti itsensä ryminällä NHL:n parhaiden puolustajien joukkoon. Lähes samaa voi myös sanoa Philadelphia Flyersin Ivan Provorovista.

Tämän kauden Calder Trophyn voitosta mitelleet Quinn Hughes ja pystin lopulta pokannut Cale Makar jatkoivat kumpikin erinomaisia esityksiä runkosarjaa kovemmissa otteluissa. Vaikka kummallekin vielä jäi taatusti kehitettävää jatkoon, ovat ennusmerkit tulevaisuutta ajatellen todella herkulliset kummankin osalta.

Edelleenkään puolustajat eivät kuitenkaan ole NHL:ssä sillä arvostuksen tasolla, jolla miteltäisiin tavoitelluimmista yksilöpalkinnoista sarjan parhaimpia hyökkääjätähtiä vastaan.

Edellisestä puolustajan voittamasta arvokkaimman pelaajan Hart Trophy -tittelistä on kulunut aikaa jo 20 vuotta, kun Chris Pronger vei voiton kaudella 1999–2000. Muutenkin puolustaja on vienyt voiton vain 13 kertaa.

Vaikka pudotuspelien esitykset eivät vaikutakaan Hart Trophyn äänestykseen, silti myös tämän kauden äänestystulokset olivat puolustajien osalta heikkoja. Ainoastaan Nashville Predatorsin Roman Josi ja Washington Capitalsin John Carlson saivat ääniä, yhteenlaskettuna 36. 

Pelaajien itse äänestämän Ted Linsay Awardin kohdalla puolustajien menestys on vielä tylympää – 50 vuoden aikana ainoa puolustajan voitto on kaudelta 1974–75, jolloin Bobby Orr sai kunnian.

myös tämän kauden äänestystulokset olivat puolustajien osalta heikkoja.

Syksyllä 2020 pakit ovat kerrankin saaneet arvostusta – osittain siitäkin johtuen, että iso liuta sarjan supertähtiä lähti loman viettoon jo ennen konferenssifinaaleja.

On kuitenkin selvää, että puolustajien osalta pudotuspelit ovat silti olleet huimaa näytöstä isommasta valokeilasta huolimatta.

Puolustajien tulevaisuus NHL:ssä näyttääkin erinomaiselta. Heiskasen, Makarin ja Hughesin ohella monet muut nuoret puolustajat ovat tehneet viimeisten kausien aikana vahvaa esiinmarssia.

On suorastaan toivottavaa, että nyt nähty puolustajien arvostus jatkuu myös tulevina vuosina myös läpi runkosarjojen ja pelaajien arvoa osattaisiin tarkastella laajemmassa katsannossa kuin pelkissä maaleissa ja pisteissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle