Mielipide

NHL:n kurinpito on selkärangaton ja rangaistuksissaan epäjohdonmukainen − ongelmat kiteytyvät Robert Bortuzzon sikailuun

NHL / Kolumni

NHL:n kurinpito asetti sunnuntai-iltana St. Louis Bluesin Robert Bortuzzon neljän ottelun pelikieltoon, syynä poikittainen maila. Iskujen vastaanottajana toiminut Nashville Predatorsin Viktor Arvidsson on alustavien tietojen mukaan sivussa tositoimista seuraavat 4−6 viikkoa.

Ruotsalaishyökkääjä Arvidsson haki paikkaa maalin edestä ylivoimalla, kun Bortuzzo löi hänet voimalla maalin sisälle. Jo tässä olisi voinut sattua pahemmin. Arvidsson väisti vain hädin tuskin yläriman ja melko todennäköisen aivotärähdyksen. Eikä tässä vielä kaikki. Bortuzzo nosti katseensa peliin ja näki vasemmassa kulmassa tuomarin käden olevan pystyssä. 30-vuotias kanadalainen levitti kätensä protestoidakseen jäähyä.

NHL:n sääntökirjasta löytyy kohta 59.1, poikittainen maila. Pelaaja käyttää voimaa ja käsien välissä olevaa mailan osaa vastustajan lyömiseen. Jos tuomari katsoo, että pelaaja on yrittänyt tahallaan vahingoittaa vastustajaansa poikittaisella mailalla, tilanteesta pitäisi antaa ulosajo.

Jo Bortuzzon ensimmäinen poikittainen maila oli selvästi liiallista voimankäyttöä. 

Arvidsson oli nousemassa ylös maalista, kun Bortuzzon päässä pimeni lopullisesti. Jäässä avuttomana olleen Arvidssonin selkään kohdistui toinen järjetön poikittainen maila. Isku kohdistui pahannäköisesti alaselän alueelle, jossa on hyvin vähän suojausta. 

Teko oli pelitapahtumiin liittymätön, turhautuneena tehty julma lyönti

Teko oli pelitapahtumiin liittymätön, turhautuneena tehty julma lyönti puolustuskyvyttömänä maanneeseen vastustajaan, joka loukkaantui useiksi viikoiksi. 

Bortuzzo sai itse ottelussa tilanteesta − kyllä, tätä on vaikea uskoa − vain kahden minuutin rangaistuksen poikittaisesta mailasta. Tuomariston pelinsisäisen tulkinnan mukaan Bortuzzon tarkoituksena ei kuitenkaan siis ollut vahingoittaa kanssapelaajaansa, ainakaan tahallaan.  

Bortuzzon neljän ottelun pelikielto tulee mielenkiintoiseen aikaan. Aiemmin viikolla Washington Capitalsin Garnet Hathaway sai kolmen ottelun mittaisen pelikiellon syljettyään kohti Anaheim Ducks -puolustaja Erik Gudbransonia. Vaikka sylkeminen onkin täysin älyvapaata toimintaa ja osoittaa epäurheilijamaista käyttäytymistä, ei Hathawayn ja Bortuzzon pelikiellot ole linjassa toistensa kanssa. 

Bortuzzon teko oli fyysisesti törkeä. Liigan kurinpidon olisi pitänyt pystyä lähettämään viesti antamallaan rangaistuksella: "Tällaiset teot eivät kuulu liigaamme ja otamme pelaajiemme turvallisuuden tosissaan" ja niin edelleen.

Neljä ottelua ja yhteensä kuusi päivää kestävä pelikielto on lähinnä naurettava näpäytys sormille.

Hei, älä enää seuraavalla kerralla lyö noin lujaa.  

Eikä ihmettely Bortuzzon tapauksessa lopu edes tähän. Miehellä on jo aiemmin ollut vaikeuksia pitää mailansa kurissa. Kaudella 2017−2018 Bortuzzo sai kahdesti sakkoja poikittaisen mailan käytöstä. Ensin kohteeksi joutui New York Islandersin Brock Nelson, muutamaa kuukautta myöhemmin Boston Bruinsin Jordan Szwarz. Näistä tempuista Bortuzzo selvisi kuitenkin halvalla, sakkoja tuli yhteensä noin 6000 dollarin edestä. 

Neljä ottelua ja yhteensä kuusi päivää kestävä pelikielto on lähinnä naurettava näpäytys sormille.

Jotta Bortuzzon aiempi rikosrekisteri ei olisi liian puhdas, viime kauden alussa siihen kirjattiin myös kolmen ottelun pelikielto kyynärpäätaklauksesta. Tapaus tapahtui harjoitusottelussa, joten todellisuudessa kanadalaiselta jäi väliin vain yksi runkosarjaottelu. 

NHL:n suhtautuminen poikittaisen mailan järjettömään käyttöön on ollut huolestuttavaa jo pidemmän aikaa. Koukkaamiset ja kiinnipitämiset vihelletään silmä tarkkana, mutta laidan vieressä saa hakata poikittaisella niin paljon kuin jaksaa.

Bortuzzon tapaus antoi liigalle hyvän mahdollisuuden korjata tätä suuntausta. Vahva viesti pitkän pelikiellon muodossa olisi mahdollisesti helpottanut tilannetta. Nyt kurinpito päästi jälleen kerran temppujaan uusivan, muita pelaajia vahingoittavan ja kunnioitusta osoittamattoman sikailijan liian helpolla.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös