Mielipide

NHL:n kurinpito oli taas pelkkä vitsi - Max Domi selvisi raukkamaisesta tempustaan kuin koira veräjästä

NHL / Kolumni
Montreal Canadiensin Max Domilta nähtiin harjoituspelissä raukkamainen temppu, jolla olisi voinut olla kohtalokkaat seuraukset. NHL:n kurinpitoryhmä langetti tilanteesta pelikiellon harjoituskauden loppuun asti, mikä on sanktiona pelkkä vitsi.

NHL:n kurinpito langetti Montreal Canadiens -hyökkääjä Max Domille harjoituskauden loppuun kestävän pelikiellon tilanteesta, jossa hän löi Florida Panthers -puolustaja Aaron Ekbladia paljaalla nyrkillä naamaan tämän katsoessa muualle. Ekblad putosi lyönnin seuraksena jäähän ja joutui jättämään pelin kesken. 

22-vuotias Ekblad on kärsinyt vasta neljä kautta kestäneen NHL-uransa aikana useista aivotärähdyksistä, eikä ole varmaa, kuinka monta sellaista hän enää kestää. Viimeksi hän joutui olemaan sivussa useita otteluita maaliskuussa 2017, kun Gabriel Dumont taklasi Ekbladia todella rumasti päähän.

Tällä kertaa onneksi näyttää siltä, että kanadalaispuolustaja selvisi tilanteesta pelkällä säikähdyksellä, sillä hän ottelun jälkeen läpäisi NHL:n aivotärähdysprotokollan. 

Domin temppu oli raukkamainen, eikä sitä voi mitenkään järkevästi puolustella.

Ekbladin aivotärähdyshistorian huomioon ottaen on täysin ymmärrettävää, ettei hän halunnut pudottaa hanskojaan Domin ehdotuksista huolimatta. Kaiken lisäksi kyseessä oli pelkkä harjoitusottelu, jossa ei Ekbladin ja Domin kaltaisille runkopelaajille ole käytännössä mitään panosta.

Tosin Canadiens-hyökkääjän temppu olisi runkosarja- tai pudotuspeliottelussa ollut aivan yhtä törkeä ja sen vaikutukset olisivat voineet olla yhtä katastrofaaliset. 

Jos NHL:n kurinpitoryhmän päätöksellä asettaa Domi harjoituskauden loppuun kestävään pelikieltoon yritettiin lähettää jonkunlainen viesti siitä, ettei tällainen käytös kaukalossa ole sallittua, epäonnistui se täydellisesti. 

Kesällä Arizona Coyotesista Canadiensin paitaan siirtynyt hyökkääjä ei joudu olemaan sivussa yhtään runkosarjaottelua, mikä on naurettavaa ottaen huomioon pelikieltoon johtaneen tilanteen vakavuuden. 

Harjoituskauden mittainen pelikielto ei myöskään vaikuta Domiin rahallisesti, joten on syytä kysyä, mihin se itse asiassa vaikuttaa? Ei mihinkään. Kyseessä on täydellinen nollarangaistus.

Domin temppu oli raukkamainen, eikä sitä voi mitenkään järkevästi puolustella. Sillä, ettei Ekblad ilmeisesti loukkaantunut tilanteessa pahemmin, ei pitäisi olla mitään merkitystä rangaistuksen pituuden tai muiden siihen liittyvien yksityiskohtien kanssa. 

NHL:n suhtautumista aivovammoihin on viime aikoina kritisoitu runsaasti hyvästä syystä, ja nyt sen kurinpitoryhmällä oli mahdollisuus lähettää selkeä viesti siitä, ettei tämän kaltaiset tempaukset yksinkertaisesti kuulu jääkiekkoon.

Domin asettaminen pelikieltoon muutaman mitättömän harjoitusottelun ajaksi tarkoittaa kuitenkin käytännössä sitä, ettei se ota tämän kaltaisia tilanteita vieläkään tarpeeksi vakavasti. En voi sanoa olevani yllättänyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle