Mielipide

NHL:n kaikkien aikojen tyylikkäin pelaaja ei saanut haluttua kruunua uralleen – Henrik Lundqvist jää silti historiankirjoihin kuninkaana

NHL / Kolumni

"On hienoa olla kuningas".

Näin totesi ruotsalaismaalivahti Henrik Lundqvist NHL:n pudotuspelimainoksessa 2010-luvun alussa. Åresta maailman kuuluisimmalle areenalle luistellut Lundqvist oli kiistatta yksi nyky-NHL:n parhaimmista maalivahdeista ja ehkä lopulta se kaikista tyylikkäin.

39-vuotias Lundqvist ilmoitti viime viikolla lopettavansa 20 kautta kestäneen ammattilaisuransa. Pääsarjatasolla ruotsalainen edusti vain kahta seuraa – Ruotsissa Frölundaa ja NHL:ssä New York Rangersia. Kolmen kruunun paidassa Lundqvist juhli olympiavoittoa Torinossa 2006 ja MM-kultaa keväällä 2017.

15 kautta ja 459 voittoa Rangers-paidassa torjunut Lundqvist oli yli vuosikymmenen ajan yksi miljoonakaupunki New Yorkin valovoimaisimmista urheilijoista. Maalivahti nosti omalla profiilillaan jääkiekon asemaa kaupungissa, jonka tyypilliset tähdet tulevat baseballin ja amerikkalaisen jalkapallon pelikentiltä.

"New Yorkin kuninkaaksi" tituleerattu ruotsalainen oli pidetty mies myös kaukalon ulkopuolella ja hänen hyväntekeväisyytensä on auttanut monia sekä Yhdysvalloissa että Ruotsissa.

Lundqvist oli Rangersin tärkein yksittäinen pelaaja yli kymmenen vuoden ajan.

Ennen aikaansa "kuninkaana", Lundqvistin piti tehdä hurja määrä työtä saavuttaakseen paikkansa NHL:n kärkimaalivahtien joukossa. Kova työmoraali ja keskittyneisyys olivat teemoja, jotka säilyivät ruotsalaisen mukana koko pelaajauran ajan.

Seitsemännen kierroksen varauksesta tuli kovalla työnteolla seuralegenda, jonka numero jäädytetään tulevan kauden aikana Madison Square Gardenin kattoon. 

Tasaisuus oli myös kantava teema Lundqvistin uran aikana. Lukuun ottamatta aivan viimeisiä vuosia, Lundqvist pelasi illasta toiseen kovalla tasolla ja oli Rangersin tärkein yksittäinen pelaaja yli kymmenen vuoden ajan.

Erittäin arvokkaan pelaajan Lundqvistista teki hänen kykynsä olla parhaimmillaan kauden tärkeimmillä hetkillä. Pudotuspeleissä ruotsalaismaalivahti oli tolppien välissä kahdeksan kertaa sarjan ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa ja voittoja tuli yhteensä kuusi.

Se kaikista kirkkain jäi kuitenkin saavuttamatta, eikä kuningas saanut kirkkainta kruunua uralleen. Kevään 2014 finaalisarja Los Angeles Kingsiä vastaan jäi Lundqvistin ainoaksi esiintymiseksi Stanley Cupin -finaaleissa. Lähes kaikki muut palkinnot ja huomionosoitukset löytyvät miehen palkintokaapista.

Mestaruuden puuttuminen ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Lundqvist on mitä todennäköisimmin aateloidaan Hockey Hall of Fameen kolmen vuoden päästä.

Lundqvistilla on tällä hetkellä historian kuudenneksi eniten voittoja ja hän on edelleen ainoa maalivahti, joka on pystynyt voittamaan vähintään 30 ottelua seitsemällä ensimmäisellä NHL-kaudellaan. Pudotuspeleissä Lundqvist pelasti Rangersin vuosien varrella enemmän kuin kerran tukalasta paikasta.

New Yorkissa tullaan puhumaan tulevaisuudessa ajasta ennen ja jälkeen Henrik Lundqvistin.

New Yorkissa tullaan puhumaan tulevaisuudessa ajasta ennen ja jälkeen Henrik Lundqvistin. Seitsemännen kierroksen varauksesta tuli yksi legendaarisen organisaation tärkeimmistä pelaajista, joka kasvatti omalla panoksellaan myös jääkiekon suosiota Yhdysvaltojen suurimmassa kaupungissa.

Vaikka ruotsalaisen nimeä ei löydykään siitä kaikista kiiltävimmistä pokaalista, hänen muut saavutuksensa ja tilastonsa jäävät elämään historiankirjoihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös