Mielipide

NHL:n 1. pudotuspelikierros on jännittävyydessään ylivertainen – tämän kevään monet jatkoerät ovat todistaneet sen jälleen

NHL / Kolumni

NHL:n pudotuspelikevät 2021 on lähtenyt käyntiin erittäin tasaisilla otteluilla. Seitsemästä ensimmäisestä ottelusta viisi on ratkennut yhden maalin erolla, ja neljässä ratkaisu on jouduttu hakemaan jatkoerästä. Jos tahti jatkuu samana, on ensimmäisen kierroksen jatkoeräennätys vaarassa. 

Keväällä 2017 ensimmäisellä pudotuspelikierroksella peräti 18 ottelun ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoeristä. Toronto Maple Leafsin ja Washington Capitalsin välisessä sarjassa nähtiin peräti viisi ottelua, jotka etenivät jatkoeriin. Tätä edellinen ennätys (17) oli keväältä 2013.

NHL:n pudotuspelit, ja tarkemmin sanottuna juuri ensimmäinen kierros, ovat amerikkalaisen ammattiurheilun paras tuote, vaikka katsojaluvut eivät välttämättä tuekaan tätä väitettä. 

NBA:n pudotuspelit paranevat loppua kohden, sillä ensimmäisellä kierroksella parhaat joukkueet lepuuttavat tähtipelaajiaan ja moni sarja on läpihuutojuttu. MLB:ssä tilanne on hyvin samanlainen, World Series on ainoa katsomisen arvoinen kierros. NFL:n pudotuspeleissä nähdään yleensä 2–3 hyvää ottelua, muut ottelut vaipuvat runkosarjapelien tasolle.

Pahimmillaan kannattajien jännitys on jatkoerien välissä. 18 minuuttia odottelua ja peukaloiden pyörittämistä.

NHL:n pudotuspelijärjestelmä kaipasi viilausta, mutta kukaan ei voi väittää, etteivätkö ottelut tarjoaisi viihdettä koko rahan edestä. Liigana NHL on nyt tasaisempi kuin koskaan. Koronakauden erikoisuutena perinteiset konferessit eivät ole käytössä pudotuspeleissä ja finaalissa voidaan tällä kaudella nähdä hyvinkin mielenkiintoinen kaksikko. Miltä kuulostaisi Boston Bruinsin ja Toronto Maple Leafsin finaalikohtaaminen? 

Kevään tärkeät ottelut laittavat kannattajien sykemittarit koville. Jokainen alivoima tuntuu hiukan raastavammalta, eikä helppoihin virheisiin ole yksinkertaisesti varaa. Pahimmillaan kannattajien jännitys on jatkoerien välissä. 15 minuuttia odottelua ja peukaloiden pyörittämistä. Hallissa ei edes myydä enää olutta, tilanne vaikuttaa ylitsepääsemättömältä. Jatkoerän alkaessa tilanne kuitenkin rauhoittuu. Usko oman joukkueen voittoon on vahva.

Jatkoerän ratkaiseva maali on harvoin taidetta. Ottelun ratkaisija on melko usein neloskentän työmyyrä, jonka lapa sattuu olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kannattajan näkökulmasta jatkoaikamaalit ovat koko kauden suola. Marraskuun pimeydessä pelatut ja katsotut runkosarjaottelut palkitaan juuri näillä hetkillä.

Häviäjän kohtalo on harvinaisen karu. Koko ottelu ja pahimmassa tapauksessa koko ottelusarja ratkeavat yhteen suoritukseen. Nukkumaanmeno ei tämän jälkeen tule kysymykseenkään, ja jatkoerätappio kismittää ainakin muutaman tunnin ajan.

NHL-jatkoerä tarjoaa tunneskaalan, johon muut lajit eivät pysty. Ilman mainostaukoja pelin tempo pysyy kovana, mikä osaltaan helpottaa ratkaisujen syntyä. Pelaajat väsyvät ja pienetkin virheet korostuvat.

Urheiluromantikon näkökulmasta jatkoerä on ihmisen parasta aikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle