Mielipide

NHL ylenkatsoo tulevaisuuden tähtiään markkinoidessaan Aleksandr Ovetškinin maaliennätysjahtia

NHL / Kolumni

Aleksandr Ovetškin on NHL:n yli satavuotisen historian toiseksi paras maalintekijä – eikä suoritusta ole syytä yhtään väheksyä, vaikkei venäläistähden kohdalla pystyisikään pitämään urheilua ja politiikkaa erillään.

Lisäksi 37-vuotiaalla Washington Capitals -kapteenilla on realistiset mahdollisuudet ohittaa Wayne Gretzky kaikkien aikojen maalintekijänä, mikä on eittämättä yksi kiinnostavimpia tarinoita NHL-kiekon parissa.

NHL käyttääkin häpeilemättä Ovetškinia omassa markkinoinnissaan, vaikka venäläinen on ollut vuosien ajan häikäilemättömän itsevaltaisen Vladimir Putinin näkyvä tukija. Edes Ukrainaan kohdistuva hyökkäyssota, jossa tapetaan häikäilemättömästi siviilejä, ei ole muuttanut Ovetškinin mielipidettä, vaan hän on edelleen lojaali sotaisalle presidentille.

Edelleen kovalla tahdilla maaleja ja pisteitä takova Ovetškin on kahdesti peräkkäin valittu viikon ykköstähdeksi, mikä on kuitenkin ollut selvästi enemmän markkinointikikka kuin palkitseminen urheilullisista ansioista.

Vaikka Ovetškin saavuttaisi Gretzkyn kokonaismaalimäärän, ei häntä voi lukea osaksi tarunhohtoista tulevaisuutta

Toissa viikolla Ovetškin ylsi uransa 800. maaliin, viikon saldo oli 3+2 kolmessa ottelussa. Kakkostähdeksi valittu Buffalo Sabresin Tage Thompson tehoili yhtä monessa ottelussa neljä maalia ja kahdeksan pistettä.

25-vuotias yhdysvaltalainen on NHL-kauden superyllättäjä: tehoilla 26+24 Thompson on maalipörssin toisena ja pistepörssissä kolmantena Edmonton Oilersin supertähtikaksikon Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin perässä.

Viime viikolla Ovetškin laittoi kolmessa ottelussa tiskiin tehopisteet 2+4, ja maaleillaan hän ohitti Gordie Howen kaikkien aikojen maalitilastossa. Vasta kolmanneksi tähdeksi valittu Vancouver Canucksin Elias Pettersson hurjasteli vain kahdessa ottelussa pisteet 2+5.

24-vuotias ruotsalaistähti pelaa Thompsonin tavoin uransa toistaiseksi tehokkainta kautta – molemmat nuorukaiset edustavat taituruudellaan sitä kirkasta tulevaisuutta, jota NHL:n tulisi ensisijaisesti mainostaa.

Vaikka Ovetškin saavuttaisikin Gretzkyn kokonaismaalimäärän, ei häntä voi lukea osaksi tarunhohtoista tulevaisuutta, johon kuuluvat McDavidin, Thompsonin ja seuraavaksi supertähdeksi ennakoidun Connor Bedardin kaltaiset huippuyksilöt.

Keskiverto yhdysvaltalaiselle Ukraina on toki kaukaisempi asia kuin meille eurooppalaisille, ja Capitals-kannattajia kiinnostaa enemmän laskea Ovetškinin maaleja kuin sodassa kuolleita siviilejä.

Ovetškinin maalintekotaitoa ja ainutlaatuista maalimäärää ei voi ottaa häneltä pois, mutta NHL:llä olisi tulevaisuutta ajatellen parempiakin mainoskasvoja – siis pelkästään pelillisten ansioiden perusteella.

Moraalista ei Ovetškinin kohdalla kannata edes aloittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös