Mielipide

NHL toteutti pyytämättä ja yllättäen sarjajärjestelmän, jollaista Liigaan on spekuloitu

LIIGA, NHL / Kolumni

A- ja B-liiga. 10+10.

Tämä kyseinen malli on ollut pitkään pinnalla Liigan uudeksi sarjajärjestelmäksi, kun muutos todennäköisesti koittaa tulevien vuosien aikana.

Ehkä hieman yllättäen tämä malli otettiin jo NHL:ssä käyttöön muodossa 16+16, sillä nimittäin Itäistä ja Läntistä konferenssia ei melkein enää uskoisi samaksi sarjaksi.

Bo HorvatVladimir Tarasenko, Ryan O'ReillyTimo MeierJake McCabeTanner Jeannot – lähipäivinä myös todennäköisesti Patrick Kane. Nämä nimet ovat liikahtaneet viimeisen kuukauden aikana lännestä itään, eikä toiseen suuntaan ole siirtynyt käytännössä yhtään huippuluokan pelaajaa.

Itäisen konferenssin paremmuus Läntiseen nähden on toki ollut havaittavissa jo useamman vuoden ajan, mutta tällä kaudella ero on revennyt. Kuten konferenssien välisestä pelaajaliikenteestä huomataan, toisessa jahdataan mestaruutta ja toisessa "tankataan".

Varsinkin Itäisen konferenssin kuuden kärki on hämmästyttävän tasokas. Boston Bruins, Tampa Bay Lightning, Toronto Maple Leafs, Carolina Hurricanes, New York Rangers ja nyt myös New Jersey Devils Meierin hankinnan myötä ovat kaikki mestariehdokkaita.

Vähintään kahden kivikovan joukkueen tie tyssää väkisinkin avauskierrokselle pudotuspeleissä – tiedän tunteen, Maple Leafs.

On hätkähdyttävää, että samasta konferenssista löytyy näin monta huippuunsa viritettyä tähtisikermää. Vähintään kahden kivikovan joukkueen tie tyssää väkisinkin avauskierrokselle pudotuspeleissä – tiedän tunteen, Maple Leafs.

Käytännössä konferenssien välisen eron huomaa siitä, että pisteprosentilla mitattuna lännen ykkösjoukkue Vegas Golden Knights olisi idän kuudenneksi paras. Dallas Stars ja Colorado Avalanche olisivat villi kortti -joukkueita.

Suurempi tasollinen ero NHL-joukkueiden jaottelussa on todennäköisesti nähty viimeksi 1960-luvun lopussa, jolloin Original Six -joukkueet pelasivat omassa divisioonassaan ja vuonna 1967 sarjaan liittyneet laajennusjoukkueet omassaan.

Lännen puolella pudotuspelit tulevat olemaan todellinen lottokone, josta voi periaatteessa selvitä mikä tahansa kahdeksasta joukkueesta Stanley Cup -finaaliin. Ainoastaan Avalanchella voi ajatella olevan aito mestaruusmahdollisuus, jos joukkue tervehtyy ja löytää väkevän nousujohteisen vireen kevättä kohden.

Kaiken lisäksi Läntisen konferenssin pohjalla on poikkeuksellisen paljon todellisia huumorijoukkueita, joiden tämän kauden ainoa tarkoitus on hävitä otteluita ja pelata umpisurkeaa jääkiekkoa. Edelleen pisteprosentilla NHL:n kuudesta huonoimmasta joukkueesta viisi on lännestä.

Se kaikista huonoin on toki idän ruma ankanpoikanen eli Jarmo Kekäläisen manageroima Columbus Blue Jackets.

Silti Blue Jacketsista huolimatta Itäinen konferenssi on juuri nyt NHL:n A-liiga ja Läntinen konferenssi B-liiga.

» Lähetä palautetta toimitukselle