Mielipide

NHL-seurojen omistajat kovistelevat pelaajiaan, mutta kumpikaan osapuoli ei uskalla riskeerata koko kautta

NHL / Kolumni
Jotta NHL-kausi lähtisi käyntiin uudenvuodenpäivänä, on omistajien ja pelaajayhdistyksen päästävä yhteisymmärrykseen tulevan kauden palkoista ja escrow-maksujen yksityiskohdista.

Jos NHL-komissaari Gary Bettmania on uskominen, kiekko putoaa jäähän tammikuun ensimmäisenä päivänä. Uudenvuodenpäivä odottaa jo 42 päivän päässä, joten neuvottelujen osapuolilla − NHL:llä ja sen pelaajayhdistyksellä − alkaa olla pienimuotoinen kiire asian kanssa.

Jos runkosarja käynnistyy tammikuun alussa, harjoitusleirit on käynnistettävä viimeistään joulukuun kolmannella viikolla. Euroopassa pelaavien lainapelaajien pitää palata Pohjois-Amerikkaan ja hoitaa asiaankuuluvat karanteenit alta pois ennen leirin käynnistymistä.

Neuvottelut tulevan kauden suhteen ovat edenneet hitaanpuoleisesti. Osapuolet tapasivat toisensa keskiviikkona, mutta tuloksena oli enemmän uusia kysymyksiä kuin vastauksia aiempiin. Liiga ja seurojen omistajat käynnistivät neuvottelut lyömällä kovan uhkauksen pöytään.

Pelaajat eivät siis anna palkkaansa pois, vaan se maksetaan heille myöhemmin erissä.

Jotta omistajien tekemän uuden ehdotuksen voi laittaa perspektiiviin, pitää ensin käydä läpi se, mihin pelaajat suostuivat kesällä solmitussa uudessa työsopimuksessa. Pelaajat suostuivat pidättämään kymmenen prosenttia tulevan kauden palkoistaan, joka maksetaan takaisin kolmessa erässä seuraavien neljän vuoden aikana.

Pelaajat eivät siis anna palkkaansa pois, vaan se maksetaan heille myöhemmin erissä. Yhteisymmärrykseen päästiin kesällä myös escrow-maksusta, joka asetettiin tulevalla kaudella 20 prosenttiin. Kyseisellä maksulla varmistetaan omistajien ja pelaajien tulojen tasaaminen kauden päätteeksi. Työsopimuksen mukaisesti escrow-maksu laskee sopimuksen kolmena viimeisenä vuotena kuuteen prosenttiin.

Sportsnetin tietojen mukaan liiga esitti pelaajille kaksi ehdotusta. Ensimmäisessä ehdotuksessa ensi kauden palkoista pidätettäisiin 20 prosenttia ja escrow-maksu nousisi 25 prosenttiin. Toisessa ehdotuksessa palkoista pidätettäisiin ensi kaudella 26 prosenttia ja escrow-maksu kasvaisi työsopimuksen kahtena viimeisenä vuodesta kuudesta noin kahdeksaan prosenttiin.

Vaikka kausi saataisiinkiin käyntiin jo tammikuussa, on omistajien varauduttava suuriin tulonmenetyksiin.

Lyhyesti sanottuna pelaajat reagoivat ehdotuksiin järkyttyneenä. Kesän neuvottelut uuden työsopimuksen osalta olivat jättimenestys, mutta nyt osapuolten suhteeseen näyttää tulleen uusi särö. Pelaajayhdistys pelkää, että NHL on valmis muuttamaan omia pyrkimyksiään myös jatkossa. Liigan näkökulmasta tilanne on hyvin yksinkertainen: koronapandemian aiheuttamat tulonmenetykset ovat odotettua suurempia ja asiaan täytyy puuttua. 

Vaikka kausi saataisiinkiin käyntiin jo tammikuussa, on omistajien varauduttava suuriin tulonmenetyksiin. Merkittävä osa NHL:n tuloista tulee lippu- ja oheismyynnistä, ja tyhjään halliin on vaikea myydä kovin montaa lippua. Todennäköisesti pieni määrä joukkueita saa ottaa halliin pienen määrän katsojia, mutta lähtökohtaisesti hallit pysyvät lähes tyhjinä. Runkosarjapelien määrä on myös normaalia pienempi, joten tästäkin tulee tappiota. 

Omistajat voivat uhkailla pelaajiaan, mutta kummallakaan osapuolella ei ole varaa ottaa riskiä koko kauden perumisen suhteen. NHL on nyt jo kovan paineen alla uuden kauden alkamisen suhteen. Koripalloliiga NBA aloittaa oman kautensa jo ennen joulua, ja samaan aikaan käynnissä ovat jo katsojamagneetti NFL ja eri lajien yliopistourheilu.

NHL:llä ei ole yksinkertaisesti varaa olla poissa kuvioista pidempään. Liigan katsojaluvut olivat kesällä jo tiukassa eikä tilanteeseen ole luvassa helpotusta, jos kauden alku pitkittyy keväälle. Liigan tekemät ehdotukset saivat pelaajat pyörittelemään päätään, mutta heilläkään ei ole varaa olla pelaamatta kokonaista kautta. Osapuolet saavat tehdä tosissaan töitä seuraavan viikon aikana, mutta odotuksena on edelleen kiekon putoaminen jäähän uudenvuodenpäivänä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle