Mielipide

Näkemys: Yksi suurista teki itsestään pienen − Mike Babcockin temppu Jason Spezzaa kohtaan oli kylmäävä

NHL / Kolumni
Mike Babcock näytti NHL-kauden avauksessa, että yksi suurimmista ja arvostetuimmista kanadalaisista jääkiekkovalmentajista onkin ihmisenä varsin heiveröinen hahmo.

Palataan ajassa taaksepäin ja takaisin alakouluun. Pelaatte kavereiden kanssa pihapelejä, ja epäonnistut hyvässä paikassa maalinteossa. Sinua harmittaa kaikista oppilaista ja opettajista eniten tuo kyseinen epäonnistuminen. Kun koulu loppuu ja lähdette bussilla kotiin, mietit koko matkan tuota tilannetta ja miten olisit voinut hoitaa sen eri tavalla. Harmitus ei lähde mielestäsi pois, ja päätät tehdä asialle jotain. 

Soitat ystävällesi, joka pelasi koulussa pihapelejä kanssasi samassa joukkueessa, ja pyydät häntä kylään harjoittelemaan. Kun ystäväsi ilmaantuu pihallesi, olet valmiina odottamassa. Harjoittelette useita ja useita kertoja sitä tilannetta, jossa koulussa epäonnistuit ja ajattelet: "Huomenna olen valmis enkä epäonnistu!"

Seuraavana päivänä koulussa olet itsevarma ja odotat innolla ensimmäistä välituntia, jolloin pääsette jälleen kavereiden kanssa pihapelien kimppuun. Seisot rivissä, odotat jommankumman joukkueen kapteenin valitsevan sinut omaan joukkueeseensa ja käyt päässäsi läpi ajatuksia, kuinka vastaavassa tilanteessa teet hienon maalin ja nostat kätesi korkealle ilmaan.

Kuitenkin. Toinen kapteeneista on luonasi eilen vieraillut ystäväsi, eikä hän valitse sinua omaan joukkueeseensa. Käyt mielessäsi läpi monia tunteita, joista päällimmäisenä on tietenkin syvä pettymys.

Mitä tekee ystäväsi Mike Babcock, joka tietää, kuinka paljon tunteita sinulla on tätä kyseistä välituntia kohtaan? Hän jättää valitsematta sinut omaan joukkueeseensa

Samankaltainen tilanne tuli oikeassa elämässä eteen keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kun NHL-kausi 2019−20 polkaistiin käyntiin.

Kauden avauksessa olivat vastakkain Toronto Maple Leafs sekä Ottawa Senators. Kanadalaisjoukkueiden kamppailu, jossa tunteet ovat aina pinnassa.

Tämä ottelu oli kirjoitettu tähtiin etenkin yhdelle pelaajalle, Jason Spezzalle. Spezza oli täksi kaudeksi palannut kotiin. Onhan hän Toronton omia poikia. Spezzalle oli iso merkitys pelata Maple Leafs -paidassa kotiavaus entistä seuraansa Senatorsia, jonka kanssa hänellä on niin ikään todella pitkä historia, vastaan.

Mitä tekee ystäväsi Mike Babcock, jonka kanssa olet harjoitellut ja joka tietää, kuinka paljon tunteita sinulla on tätä kyseistä välituntia kohtaan? Aivan. Hän jättää valitsematta sinut omaan joukkueeseensa ja laittaa sivuun istumaan.

Spezza pelasi merkittävät 11 kautta Senatorsissa, toimien myös seuran kapteenina, ennen viiden kauden visiittiään viime kauden seuransa Dallas Starsin riveihin. Nyt Spezzalla oli mahdollisuus oman kylän pelipaita yllään pelata hänet varannutta joukkuetta vastaan, mikä olisi merkinnyt tälle kanadalaiselle paljon. Babcock, tarinan konna, ei antanut tätä mahdollisuutta.

Spezza on koko liigan mittapuulla arvostettu ja pidetty henkilö sekä veteraani, jolle suo tällaiset mahdollisuudet käytettäväksi. Hänellä on myös allaan mainio harjoituskausi. Toronto-luotsi näki kuitenkin tilanteen toisella tavalla.

Mikäli Babcock perustelee tähtensä poisjättämistä pelillisillä syillä, on se toki hyväksyttävä. Fakta toki on, että Spezzan pelillinen anti on hiipunut viimeiset vuodet kausi kerrallaan, mutta Spezza ei todellakaan ole huono pelaaja tämän päivän NHL:ssä. Tällaisessa erityisessä tilanteessa valmentajalla tulisi kuitenkin olla hivenen pelisilmää.

Maple Leafs joka tapauksessa taistelee tällä kaudella Stanley Cupin voitosta, eikä olisi ollut kauheaa, vaikka parasta mahdollista kokoonpanoa ei olisi peluutettu kauden avausottelussa.

Babcock on kenties menestynein ja suurin päävalmentaja jääkiekon historiassa, sitä ei käy kiistäminen, mutta tämän teko todisti erittäin hyvin sen, että todella suurikin voi tehdä itsestään pienen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös