Mielipide

Näkemys: Yksi paimiolainen kaiken muuttaa voi – uskottavuus ja SaiPa palasivat samaan lauseeseen

LIIGA / Kolumni

Kai sen voi näin sanoa: SaiPalla on vuoden tauon jälkeen ykkössentteri. Ykkössentteri siis sanan aivan kaikissa merkityksissä.

SaiPan keskikaistan kärkinimen vaihduttua Teemu Ramstedtista Jarno Koskirantaan muuttui paljon. Vaikka herrojen pelaajaprofiilit ovatkin hyvin erilaiset, vertailulta ei voi välttyä, sillä rooli ja hankinnan arvo ovat samaa paria.

Siinä missä SaiPa sai Ramstedtissa massoille tutumman nimen ja oivaltavamman syöttövalikoiman, Koskirannassa SaiPa saa organisaatiolle pelillisen johtajan, keulakuvan ja kasvot. Kun vielä seuraikoni Ville Koho päätti komean uransa tähän kevääseen, Koskirannan kotiutus ei olisi voinut tulla parempaan saumaan. Keltaiseen pukeutuu jälleen jotakin karjalaiselle kiekkoyleisölle tuttua ja luotettavaa.

Euroopan parhaasta jääkiekko-organisaatiosta saapuva maajoukkuesentteri on täsmälleen sitä, mitä nuorentunut ja kokemusta menettänyt SaiPa kipeimmin kaipasikin. Seurasta kuiskittuihin johtajuus- ja sitoutumisongelmiin on vaikea nähdä parempaa yhden miehen korjaussarjaa kuin Koskiranta on. Seitsemän kautta KHL:ssa ja yksi Gagarin Cup riittävät nyky-SaiPassa tarjoamaan melkomoista auktoriteettia.

SaiPan videotiedotteessa Koskiranta kertoi tahtovansa voittaa jotakin myös Lappeenrannassa, johon hän on perheineen jo aikaa sitten asettunut. Kun menestystä on tullut vähän Luumäkeä lännempänä ja Imatraa idempänäkin, puheille on helppo nähdä normaalia kiekkojargonia enemmän katetta. Kaukalon sisä- ja ulkopuolisten seikkojen perusteella vaikuttaa aidosti siltä, että SaiPalla on tälle paimiolaiselle toden teolla merkitystä – mikä on juurettomuuden riskirajoilla kamppailevalle maakuntaseuralle järkälemäisen suuri arvo.

Korkea profiili, kolmen vuoden sopimus ja viimeisen kymmenen kauden track record ovat kokonaisuudessaan yhdistelmä, joka on omiaan palauttamaan SaiPaan vaatimustason ja uskottavuuden. Tunnollisesta esimerkillä johtajasta joukkueen nuoriso-osasto, muun muassa Matias Mäntykivi ja Veikko Loimaranta, saa lisäksi oivallisen mentorin, jolla on tuoretta kokemusta siitä, mistä rakentuu kehitys ja menestys.

Viime kauden toiveajattelusta on palattu SaiPan urheilujohdossa nöyrään realismiin. Kun joukkuepuolustamisessa ei viime kaudella ollut juuri muuta kuin toivomisen varaa, alkavan sesongin lähtökohtaiset kärkisentterit ovat kumpainenkin pätevin kiekollisin taidoin varustettuja kahden suunnan työmyyriä. Mestiksen paras pelaaja Jaakko Lantta ja SKA:n monivuotinen luottosentteri Koskiranta tarjoavat sokkelin, jonka varaan on hyvä rakentaa keskikastin Liiga-ryhmälle tasapainoinen hyökkäyskalusto.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös