Mielipide

Näkemys: Yhdysvallat ja Kanada yhä parantavat joukkuepelaamistaan, Leijonat ei

MAAJOUKKUE / Kolumni
Yhdysvallat ja Kanada ovat päässyt harjoittelemaan joukkueena kunnolla vasta MM-kisojen alkulohkon otteluissa. Nyt ne ottavat Leijonien etumatkaa vahvassa joukkuepelaamisessa kiinni.

Yhdysvaltojen päävalmentaja Jeff Blashillilta kysyttiin, mikä Yhdysvaltojen joukkueen valmentamisessa on maailmanmestaruuskisoissa ollut haastavinta.

– Saada pelaajat pelaamaan hieman eri roolissa, kuin mihin he ovat tottuneet, Blashill vastasi.

Toisin sanoen Yhdysvaltojen pelaajat, NHL-miehet, tulevat suoraan seurajoukkueistaan paikan päälle MM-kisoihin ja omaksuvat nopeammin valmentajan haluaman pelitavan kuin uudenlaisen roolin.

– Jos on tottunut olemaan joukkueen paras pelaaja ja onkin täällä vasta kolmanneksi paras, täytyy löytää uusia tapoja auttaa joukkuetta, Blashill luonnehti.

Ennen kisoja uuden roolin löytämiseen on vähän aikaan. Käytännössä Yhdysvallat on päässyt harjoittelemaan joukkueena kunnolla vasta MM-kisojen alkulohkon otteluissa.

Kanadan tilanne on samankaltainen. Kun Philippe Myers liittyi joukkueeseen kesken kisojen, koneen laskeutumisen ja ensimmäisen ottelun välillä oli vain pari tuntia. Aikaa harjoittelulle, tutustumiselle tai roolin löytämiselle ei ollut lainkaan.

Yhdysvaltojen ja Kanadan joukkueet ovat nimilistoina todella vahvat. Harjoituksen puute joukkueena onkin niiden suurin heikkous.

Joukkuepelaamisen alkukankeus on näkynyt. Kanada hävisi Suomelle ja otti Slovakiasta voiton vasta viime sekunneilla. Yhdysvallat hävisi Slovakialle ja pelasi ensimmäisen yhtenäisen 60-minuuttisen vasta viidennessä pelissään, Tanskaa vastaan.

Leijonien tilanne on päinvastainen. Nimilista koostuu lähinnä Liigasta haalituista miehistä, mutta joukkue on ehtinyt harjoitella yhdessä viikkokausia. Se on näkynyt turnauksen alussa, jossa Suomi on ollut vahvoilla. Se voitti Kanadan sekä Slovakian ja kykeni nappaamaan Yhdysvalloiltakin pisteen.

Toisin sanoen roolitushaasteet, joiden kanssa Yhdysvaltain Blashill kamppailee, on Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen jo ehtinyt selättää.

Totuus on kuitenkin se, että Yhdysvallat ja Kanada parantavat joukkuepelaamistaan joka ottelussa. Suomi sen sijaan on jo löytänyt korkean joukkuepelaamisen tason.

Mikäli Suomi kohtaa jommankumman pudotuspelivaiheessa, vastassa on paljon yhtenäisempi ja kovempi joukkue kuin alkusarjassa. Silloin yhtenäistä Liiga-pelaajista koostuvaa Suomen joukkuetta vastaan asettuu yhtenäinen Yhdysvaltojen tai Kanadan NHL-miehistä koostuva joukkue.

Ja silloin Suomi on kovilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös