Mielipide

Näkemys: Wayne Gretzkyn ylivoimaisuuden hekumointi on vääristynyttä ajattelua, sillä hän ei pelannut huippu-urheilijoita vastaan

NHL / Kolumni
Wayne Gretzkyn loputon arvostus jääkiekon historian ylivoimaisimpana pelaajana kertoo paljon lajin parissa vallitsevasta vanhoillisesta ajattelusta. Unohdamme kuitenkin helposti jääkiekon valtavan kehityksen Gretzkyn pelivuosista.

894 maalia ja 2 857 tehopistettä NHL:n runkosarjassa. Lukuisia henkilökohtaisia palkintoja, neljä voitettua Stanley Cupia ja 61 NHL-ennätystä. Wayne Gretzkyn saavutukset ovat kiistatta täysin omaa luokkaansa jääkiekon historiassa.

Gretzkyä on pidetty lajin parhaana pelaajana jo 1980-luvulta lähtien, jolloin hän takoi Edmonton Oilersin paidassa sellaisia tehopistelukemia yksittäisten kausien aikana, joihin kukaan ei enää koskaan tule yltämään. Vertailun vuoksi Oilersin nykyinen supertähti Leon Draisaitl oli 127 tehopisteen tahdissa ennen kauden keskeyttämistä – Gretzkyn kovin noteeraus yhdeltä kaudelta oli 215 tehopistettä.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Gretzkyn pelivuosina NHL oli luonteeltaan paljon erilaisempi kuin nykyään. Nykypäivänä ehkä muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta NHL-pelaajan pitää olla huippu-urheilija viimeisen päälle, jotta pelipaikka tarunhohtoisessa olisi mahdollinen. 1980-luvulla asia ei todellakaan vielä ollut näin, sillä esimerkiksi pelaajien tupakanpoltto ja oluen juominen pukukopissa olivat täysin normaalia.

Gretzky toki oli aikaansa reilusti edellä ja ehdoton huippu-urheilija, siitä ei ole kysymystäkään. Ammattietiikan näkökulmasta voi todeta, että Gretzky oli todellinen ammattilainen sarjassa, jossa urheilun arvot eivät olleet läheskään huipussaan. Tärkeä tekijä on myös ympäristö, sillä Edmonton Oilers oli organisaationa Gretzkyn tavoin selvästi kilpailijoitaan edellä.

Gretzkyn huippuvuosina tuloksenteko oli kuitenkin merkittävästi helpompaa kuin nykyisin, johon merkittävä tekijä huonokuntoisten vastustajien lisäksi oli nykypäivään verrattuna täysin lapsenkengissään ollut maalivahtipelaaminen. Jo pelkästään maalivahtien varusteiden huima kehitys on vaikeuttanut maalintekoa selvästi.

esimerkiksi pelaajien tupakanpoltto ja oluen juominen pukukopissa olivat täysin normaalia

Gretzkyn onneksi yleisesti ottaen merkittävät kehitykset maalivahti- ja puolustuspelissä tapahtuivat vasta legendan uran viimeisten kausien aikana. Ehdoton pioneeri tässä tapauksessa oli Jacques Lemairen valmentama New Jersey Devils, ja eurooppalaisten pelaajien määrän merkittävän kasvun myötä sarjan urheilulliset vaatimukset kohosivat roimasti. NHL oli muutamassa vuodessa muuttunut täysin erilaiseksi.

Tämän maalimääriä dramaattisesti vähentäneen murroksen takia Gretzky on ja pysyy NHL:n ylivoimaisena pisteykkösenä sinun ja minun loppuelämän ajan. Silti hänet taatusti muistetaan lajin parhaana pelaajana vuosia eteenpäin, eikä nykyisillä tai tulevilla huippupelaajilla ole mahdollisuuksia nousta hänen arvostustasolleen. Se on väärin heitä kohtaan.

Nykypelaajista Connor McDavid tekisi 1980-luvun NHL:ssä lähemmäs 300 tehopistettä kaudessa ja Aleksandr Ovetškin paukuttaisi kiekon maaliin helposti yli 90 kertaa, vaikka käytössä olisi ajan hengen mukaisesti puumailat. Kumpikin on varmasti uransa jälkeen lajin historian suurimpien joukossa, mutta kummankaan pelinumeroa ei tulla jäädyttämään koko liigan laajuisesti.

Jääkiekon kohdalla Gretzkyn saavutukset kuitenkin estävät valovoimaisten yksilöiden nousun korkeimmalle jalustalle.

Monien muiden lajien kohdalla voi sanoa, että historian parhaiden pelaajien aikakausi on ollut käynnissä viimeisten vuosien aikana. Asia on toki näkemyksellinen, mutta esimerkiksi Lionel MessiLeBron James ja Tom Brady edustavat kiistatta lajiensa parhaimmistoa usean vuosikymmenen otannalla. Urheilua myydään entistä enemmän supertähdet edellä, mikä on näkynyt merkittävänä taloudellisena kasvuna lajien suurimmissa sarjoissa.

Jääkiekon kohdalla Gretzkyn saavutukset kuitenkin estävät valovoimaisten yksilöiden nousun korkeimmalle jalustalle. Ajattelu kertoo myös osaltaan vieläkin melko yleisesti jääkiekon parissa vellovasta vanhoillisuudesta, jossa ihannoidaan menneen vuosituhannen pelaamista ja pelaajia. Tämä korostuu varsinkin lajin ylivertaisessa mahtimaassa Kanadassa.

Gretzkyn saavutuksia väheksymättä, meidän tulisi arvostaa enemmän 2000-luvun supertähtiä ja heidän tekojaan. Jääkiekko on kuitenkin lajina vaatimuksiltaan täysin eri tasolla kuin The Great Onen pelivuosina – todellista huippu-urheilua.

Gretzky on paikkansa historian suurten joukossa ansainnut, mutta nykypäivän supertähdille on syytä osoittaa vastaavanlaista kunniaa jo heidän peliuriensa aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös