Mielipide

Näkemys: Ville Nieminen aloitti uuden pestinsä vastuuttomasti kättelemällä koko ruotsalaisjoukkueensa – Ruotsin koronatilanne on moninverroin Suomea pahempi

SHL / Kolumni
Koronatartuntojen ehkäisemiseksi kättelyä ja muuta fyysistä lähikontaktia on vältelty monta kuukautta, mutta MODOn tuore valmentaja Ville Nieminen ei rajoituksista välittänyt.

Ville Nieminen on mieliin jäävä persoona. Rouhealla tampereen murteella lausutut kommentit pursuavat värikkyyttä, eikä Niemisen kehollinen räväkkyys juuri häviä kielelliselle.

MODOn päävalmentajaksi siirtynyt Nieminen päätti tapojensa mukaisesti ottaa uuden joukkueensa haltuun unohtumattomalla tavalla.

Kättelykielto, turvavälit ja muut koronaviruksen leviämistä ehkäisevät suojatoimet saivat jäädä taka-alalle, kun tamperelainen saapui ruotsalaisseuran pukukoppiin. Värikkään sijaan Niemisen käytöstä voi tällä kertaa kuvata adjektiiveilla typerä ja vastuuton.

Ensivaikutelman voi antaa vain kerran, ja Niemisen esimerkki oli ehkä huonoin mahdollinen.

Ruotsissa Covid-19-tauti on tehnyt enemmän tuhoja − 9.6. mennessä on tilastoitu 4 717 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta − kuin Suomessa. Se johtuu siitä, että Ruotsissa suhtautuminen koronantorjuntaan on koko ajan ollut Suomen vastaavaa paljon ylimalkaisempi. Suomessa kuolleita on tällä hetkellä 324. Nieminen matkusti Örnsköldsvikiin ilmeisesti maanantaina. Hän on siis tottunut Suomen tämänhetkiseen normaaliin. Hänen luulisi olevan tietoinen Ruotsin tautitilanteesta. Ja silti hän harppoi koppiin kättelykäsi ojossa.

Kahden viikon karanteeni Suomeen palatessa tulee tarpeeseen.

Nieminen ei toki ollut tilanteessa ainoa vastuuton. Terveystietoisten pelaajien olisi pitänyt ilmoittaa yksiselitteisesti, etteivät he kättele uutta valmentajaansa – nimenomaan terveysriskin vuoksi. Nieminen kyllä huikkasi kesken ihokontaktikierroksensa, että pelaajien tulee sen jälkeen pestä kätensä. Vastaukseksi tuli naurahdus. Viimeisinä käteltyjen olisi hyvä hinkata muutamaan kertaan.

Täysin oma lukunsa on MODOn viestintä. Seuran virallisella Twitter-tilillä julkaistu video Niemisestä kättelemässä pariakymmentä on pandemia-aikana kolossaalinen rimanalitus, joten toivottavasti kriisiviestintäkonsultit on jo hälytetty jäähallille.

Vaikka MODO on pelannut neljä viimeisintä kautta toiseksi korkeimmalla sarjatasolla HockeyAllsvenskanissa, on kyseessä merkittävä seura. Kasvateistaan Peter Forsbergistä, Markus Näslundista sekä Daniel ja Henrik Sedinistä sekä Victor Hedmanista muistettava pienen kaupungin ikoninen organisaatio, jonka pitäisi näyttää aivan toisenlaista esimerkkiä.

Nieminen voitti Forsbergin kanssa Stanley Cupin Colorado Avalanchessa, ja hänet tunnettiin pelaajaurallaan tinkimättömänä johtajatyyppinä. Fyysinen kontakti valmennettaviin oli kenties yritys saavuttaa auktoriteettia, mutta temppu herätti enemmän huolta ja kysymysmerkkejä kuin mielikuvaa jämäkästä johtajuudesta.

Ensivaikutelman voi antaa vain kerran. Niemisen esimerkki oli huonoimmasta päästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös