Mielipide

Näkemys: Vihdoinkin Euroopassa noustiin barrikadeille – maajoukkuekutsusta kieltäytyminen ei ole vain NHL-pelaajien etuoikeus

MAAJOUKKUE / Kolumni
NHL-pelaajien kieltäytyminen MM-kisoista on jo arkipäivää, mutta nyt myös KHL-tähdet ovat ymmärtäneet ottaa samat oikeudet olla pelaamatta maajoukkueessa.

"Vuosikymmenen heikoin MM-joukkue".

"Isänmaanpetturit lähtivät mieluummin golfaamaan kuin taistelemaan talvisodan hengessä".

Leijonat lähtee perjantain MM-kisoihin nuorella ja nimettomällä kokoonpanolla. NHL:stä ei tullut vahvistuksia, eikä vammoja tai sopimusneuvotteluita tietenkään hyväksytty maanpetturuuden selitykseksi – varsinkaan kun sekä itä- että länsinaapuri sai Pohjois-Amerikasta mestarisuosikiksi oikeuttavan joukkueen.

Uudempi ilmiö oli KHL-pelaajien laajamittainen poisjäänti, mikä on tasa-arvon näkökulmasta mahtava käänne. Kansalaisvelvollisuudesta kieltäytyminen ei saa olla pelkästään NHL-pelaajien yksinoikeus. Vaikka joku pelaakin syvä-Siperian hiilikaivoskaupungissa, on hän silti ihminen oikeuksineen olla pelaamatta Suomen maajoukkueessa.

Onneksi tämä räikeä epäkohta on nyt korjaantumassa, kun KHL-tähdet nousivat lähes yhtenä rintamana taisteluun ja sanoivat Leijonille "ei, kiitos".

Sen takia Tero Lehterä taisteli itsensä Venäjän liigaan, että 90-luvulla syntyneet laman lapset voisivat aikuisena pelata mieluummin Fortnitea kuin kaikkitietävän ja kaukaa viisaan kiekkoyleisön kriittisen katseen kohteena.

Toivottavasti kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on hereillä ja selvittää kansanliikkeen alullepanijan palkitakseen tämän isosti. Harva kiekkoilija on yltänyt yhtä merkittävään saavutukseen kuin tämä NHL:n diktatuuriin kyllästynyt ihmisoikeustaistelija.

KHL alkaa jo olla yhtä tarunhohtoinen ympäristö kieltäytyä pelaamisesta kuin tuo Atlantin takainen jääkiekon suurvalta. Ilmiö levitköön vielä Liigaan ja muihin Euroopan kärkisarjoihin sekä myös maajoukkueisiin.

Tärkeintä on kuitenkin se, että globaali maajoukkueesta kieltäytyminen on uusi äitiyspakkaus tai astioiden kuivauskaappi eli asia, josta Suomi tunnetaan maailmalla. Ainakin tässä asiassa olemme ruotsalaisia edellä.

In Finland we have this thing called reilu meininki − jokaisella on oikeus kieltäytyä.

» Lähetä palautetta toimitukselle