Mielipide

Näkemys: Venäjän supertähtien taito ja halu pelata Putinin puolesta minimoivat Leijonien realiteetit

MAAJOUKKUE / Kolumni
Venäläispelaajien taitotaso ja tämän vuoden poikkeuksellisen kova kansallistunne asettavat Leijonille välierään haasteen, jonka selvittämiseen tarvitaan huippusuoritus jokaiselta Suomen joukkueen jäseneltä.

Puolivälierä Ruotsia vastaan todisti sen, että Suomella on todellakin saumansa maailman parhaimpia pelaajia vastaan. Silti täytyy muistaa, että Leijonien lähtö kotimatkalle oli äärimmäisen lähellä, sillä Ruotsin osuminen tyhjään maaliin ottelun lopussa ei todellakaan ollut kaukana. Tällä kertaa onni oli juuri sopivasti suomalaisten puolella.

Ilja Vorobjovin valmentama Venäjä on kuitenkin aivan eri luokan vastustaja kuin viime vuosien menestyksestään kylläiseksi tullut ja laiskanpulskeasti pelannut Tre Kronor. Voisi melkeinpä sanoa, että Bratislavaan on saapunut kaikkien aikojen paras Venäjän maajoukkue.

Neuvostoliiton aikojen täydellisestä dominanssista toki ollaan kaukana, mutta toisaalta aidon ja alkuperäisen "Punakoneen" kaltaista ylivertaisuutta ei tulla enää ikinä näkemään jääkiekon arvoturnauksissa. Ratkesihan puolivälieräottelu Yhdysvaltoja vastaan vain maalilla Venäjän hyväksi, vaikka parempia punapaidat selvästi olivatkin.

Vaikka Venäjällä onkin pitkin 2000-lukua ollut supertähdistä kasattuja ryhmiä liikkeellä harva se vuosi, niin silti tämän vuoden joukkueessa on jotain, mikä tekee siitä vakuuttavamman kuin vuosikausiin.

"Putinille voitto olisi äärimmäisen arvokas propagandavoitto"

Venäjän viimeisimmästä maailmanmestaruudesta on kulunut jo viisi vuotta, mikä on kärsimättömälle Vladimir Putinin kansalle tavattoman pitkä aika. Ei ihme, että nyt kaikki tekeminen tähtää kiekkoherruuden palauttamiseen.

Asetelmassa on jotain samaa kuin Kanadan tilanteessa vuonna 2015, jolloin Sidney Crosbyn johdolla vaahteranlehtipaidat palasivat mestareiksi kahdeksan vuoden tauon jälkeen ylivoimaisen esityksen päätteksi.

Menestys näissä MM-kisoissa ei tietenkään tee Venäjästä maailman parasta jääkiekkomaata, mutta Putinille voitto olisi äärimmäisen arvokas propagandavoitto. Tuskinpa jo 33-vuotias ja perheellistynyt Aleksandr Ovetškin olisi pitkien pudotuspelikeväiden rasittamana saapunut puolustamaan läheisen ystävänsä kunniaa.

"Kaiken huippuna punaisen joukkueen takana seisoo teknisiltä ominaisuuksiltaan kenties maailman paras maalivahti"

Velvollisuudentunnossaan Putinille Venäjän supertähdet ovat sillä asenteella liikkeellä, että kulta otetaan Bratislavasta hinnalla millä hyvänsä. Venäläisten hermokontrolli on pysynyt kurissa, ja joukkuepelaamista on hiottu paremmaksi tavoite kirkkaana mielessä.

Leijonat joutuu Bratislavan iltapäivässä sellaiseen karuselliin, missä se ei vielä ole ollut tämän turnauksen aikana. Paljon kulminoituu Venäjän tehokkaimpaan ketjuun, jossa pelaavat tehoparivaljakko Nikita KutšerovNikita Gusev. Tämän kaksikon toiminta jäällä on ollut silkkaa taidetta, ja myös Leijonien viisikko on hätää kärsimässä näiden veijareiden päästessä vauhtiin.

Ja jos Leijonat onnistuisivatkin nollaamaan Nikitat, niin Venäjällä on kokoonpanossaan monta muutakin ratkaisijaa, jotka pystyvät kiekottelemalla jauhamaan Suomen viisikon riekaleiksi ja takomaan kiekkoa Kevin Lankisen selän taakse näyttävillä kuvioilla.

Kaiken huippuna punaisen joukkueen takana seisoo teknisiltä ominaisuuksiltaan kenties maailman paras maalivahti Andrei Vasilevski, jota vastaan Leijonien maalinteko vaikeutuu valtavasti epävarmaan Henrik Lundqvistiin verrattuna.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös