Mielipide

Näkemys: Valoa koronakevääseen – Telian päätös näyttää liigan klassikko-otteluja on upea kulttuuriteko

LIIGA / Kolumni
Nostalgiaottelut ovat rajoitusten ja eristäytymisen keskellä elävän jääkiekkokansan apatiaan parasta mahdollista lääkettä.

Liigan pudotuspelit – peruttu.
Jääkiekon MM-kisat – peruttu.
NHL – määrittelemättömän pituisella tauolla.

Viime viikot ovat tuoneet jääkiekkojännäreille ympäri Suomen synkkiä uutisia. Tilanne on vetänyt mielet mataliksi ja kalenterit tyhjiksi. Millä paikata aukko, joka Suomen suosituimman urheilutuotteen puuttumisesta syntyy?

Onneksi Telian toimistolla keksittiin ongelmaan ratkaisu, jonka ansiosta jääkiekkokeväästä ei sittenkään tarvitse täysin luopua.

Liigan televisioinnista viime kaudesta lähtien vastannut Telia ilmoitti viime viikolla, että se näyttää lähiviikkoina hekumallisia finaaleja, legendaarisia pudotuspeliotteluja sekä Ässien ja Sportin välisen ikimuistoisen karsintasarjan ratkaisun.

Ennenaikojaan koronpandemian vuoksi keskeytyneen jääkiekkokauden synnyttämässä tyhjiössä elävälle fanille uutinen nostatti pitkästä aikaa hymyn kasvoille.

Jokerien viimeisin mestaruus vuodelta 2002. Tapparan Esa Pirneksen maaliin vasta kolmannessa jatkoerässä päättynyt finaali keväältä 2003. JYPin ensimmäinen Suomen mestaruus 2009. Liiga-historian pisin ottelu Ilveksen ja HIFK:n välillä toisella pudotuspelikierroksella 2015.

Edellä vain muutama poiminta Telian jo näyttämistä ja vielä tulossa olevista, yhteensä 38:sta huippuottelusta. Sen lisäksi, että ottelut tarjoavat monien joukkueiden kannattajille mahdollisuuden muistella ikimuistoisia kultajuhlia, antavat ne ansaittua ruutuaikaa myös muille klassisille kohtaamisille.

Näyttämällä nostalgiaotteluja kiekkokaipuussa riutuvalle kansalle Telia tekeekin todellisen kulttuuriteon, sillä kyse on paljon muustakin kuin vain korvaavan sisällön tarjoamisesta tilaajille. Jo toistaiseksi näytetyt ottelut ovat tarjonneet oivan mahdollisuuden lajin evoluution, ajan ilmiöiden ja takavuosien tähtipelaajien otteiden tarkastelemiseen.

Yhtenä poimintana voi mainita vaikkapa kevään 2002 ratkaisevassa finaaliottelussa nähdyn ruman taklauksen yhteydessä käydyn keskustelun, jossa Jari Kurri toi esiin, kuinka läpi kauden oli riittänyt paljon puhetta päähän kohdistuneista taklauksista. Kuulostaa tutulta, eikö?

Ja taas 2000-luvun alun sukupolvelle legendaariset ottelut hockeynighteineen, pelaajien värjättyine kuontaloineen ja mailahäirintöineen ovat aikamatka tuntemattomaan, mutta lähes välttämättömään jääkiekkosivistykseen.

Puhumattakaan siitä, millainen henkinen merkitys arjesta irtautumisella ja otteluiden tunnelmaan virittäytymisellä voi kaiken kurjuuden keskellä olla.

Nauttikaamme siis seuraavat viikot laatuviihteestä; riemukkaista voitonjuhlista, karvaista tappion kyynelistä, upeista yksilösuorituksista ja ylitsevuotavista tunnekuohuista.

Siis kaikesta siitä, josta nyt muuten jäisimme paitsi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös