Mielipide

Näkemys: Valehteleva Jevgeni Kuznetsov on vastuuton esikuva, mutta NHL:kään ei ole puhdas pulmunen

MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni

Aloitetaan sillä, että kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n Jevgeni Kuznetsoville langettama neljän vuoden pelikielto on joukkuelajeissa harvinaisen kova ja pitkä rangaistus, mutta Kuznetsovin työkseen pelaamiseen NHL:ssä rangaistus vaikuttanee vain hyvin vähän.

Sekä NHL, varakomissaarinsa Bill Dalyn suulla, että Kuznetsovin seura Washington Capitals esittivät kannanottonsa tapaukseen. Kumpikin taho selvästi tuomitsi venäläistähden rikkeen. Ulostulot olivat kuitenkin odotetun maltilliset, vaikka kyseessä on yhteiskunnallisestikin ajateltuna hyvin vakava ongelma.

Jääkiekkoilijat ovat etenkin lajin huippumaissa merkittäviä roolimalleja. Varsinkin Kuznetsovista voi huoletta puhua esikuvana, kuuluhan hän kiistatta NHL:n tähtipelaajien joukkoon ja hänen pelitaitonsa ovat maailmanluokkaa.

"Kuznetsov ja roolimalliuden käsite eivät sovi millään tavalla samalla lauseeseen"

Kuznetsov kuitenkin valehteli pian MM-kisojen jälkeen ilmi tulleen videon osalta, jossa hän istui erehdyttävästi kokaiinia muistuttavan aineen vieressä. Kuznetsov väitti tuolloin, että hän ei ole koskaan käyttänyt huumeita ja että video olisi peräisin Capitalsin edellisvuoden Stanley Cup -juhlista. Nyt kuitenkin on selvää, että ainakin ensimmäinen väite oli silkkaa valehtelua.

Kuznetsov ja esikuvallisuuden käsite eivät sovi millään tavalla samalla lauseeseen. NHL on yhä enenevissä määrin suurin suunnannäyttäjä kansainvälisessä kiekossa ja sen valta on vain kasvamaan päin. Samalla sarjan kirkkaimmat tähtipelaajat ovat yhä useamman esikuvia. Siksi NHL:n suhtautuminen urheilun eettisyyteen on hyvin tärkeä asia.

"jääkiekkoilijatkin haluavat purkaa stressiään viihtymällä yöelämässä"

NHL ei ole edelleenkään hyväksynyt Maailman antidopingtoimiston WADA:n testausohjelmaa. WADA:n dopingsäännökset eivät täten koske NHL-pelaajia. Poikkeuksen tähän tekee pelaajien osallistuminen IIHF:n tapahtumiin, kuten Kuznetsovin tapauksessa.

NHL:n säännökset ja linjaukset pelaajiensa doping- ja päihdeaineiden käyttöön ovat vapaamielisempiä kuin WADA:n vastaavat. Kuznetsov sanoi jo itse osallistuvansa NHL:n omaan päihdeohjelmaan ja katuvansa syvästi tekoaan. Tämä hyvin luultavasti riittää NHL:lle. Se lakaisee tapauksen pian maton alle, ja päästää taas Kuznetsovin jatkamaan urheilemista tulevan kauden ensimmäisestä ottelusta lähtien.

Ensimmäinen kesken kauden kokaiinia käyttänyt NHL-pelaaja Kuznetsov ei ole. Röyhkeimmästä päästä kyllä – valehdeltuaan aiemmin julkisuuteen päässeestä Instagram-videosta kirkkain silmin. Urheilijoille etenkin kokaiinin käyttäminen on houkuttelevaa, sillä palautuminen siitä takaisin pelikuntoon on nopeampaa kuin esimerkiksi runsaan alkoholin juomisen jälkeen.

Tiivistahtisen NHL-kauden aikana pelaajien huumekokeiluja tapahtuu, sillä ihan meidän muiden ihmisten tapaan jääkiekkoilijatkin haluavat purkaa stressiään viihtymällä yöelämässä. Mutta kuten sanottua, NHL:lle huumausaineet eivät ole samalla tavalla punainen lakana kuin kansainvälisille lajiliitoille.

"Maailma tarvitsee esikuvia, mutta tunnetko omatuntosi täysin puhtaaksi arvostaessasi NHL:ää ja sen pelaajia?"

Vaikka monet asiat ovat parantuneet viimeisten vuosien ja vuosikymmenten aikana roimasti NHL:ssä, niin vajaavainen doping- ja päihdevalvonta murentaa kiistatta sarjan urheilullista uskottavuutta. Ei voi puhua puhtaasta urheilusarjasta.

Vaikka koirat haukkuvatkin, NHL:n karavaani jatkaa kulkuaan. Dollareita kilisee jatkossa yhä vain enemmän Gary Bettmanin valvomaan kassalaariin. Maailma tarvitsee esikuvia, mutta tunnetko omatuntosi täysin puhtaaksi arvostaessasi NHL:ää ja sen pelaajia?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös