Mielipide

Näkemys: Välierätappio oli Jukka Rautakorvelta paras mahdollinen lahja Tapparan tulevaisuudelle

LIIGA / Kolumni
Tappara on Jukka Rautakorven alaisuudessa pääsääntöisesti selviytynyt finaaleihin, mutta tuloksena on yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ollut hopeaa. Tällä kaudella finaalipaikkakin jäi haaveeksi, joten uudistuvan organisaation on korkea aika tehdä myös pelillisiä muutoksia.

Tappara on tottunut menestymään 2010-luvulla. Joukkue pelasi kuutena keväänä peräkkäin finaaleissa − tuloksena oli kaksi mestaruutta ja neljä hopeaa, joista kolme tuli peräkkäisinä vuosina 2013-2015. Tapparan nykyinen valmentaja Jukka Rautakorpi nosti Liigan häntäpäähän vajonneen seuran suoraan finaaleihin.

Mestaruudet tulivat kuitenkin Rautakorven monivuotisen apuvalmentajan ja seuraajan Jussi Tapolan alaisuudessa. Tapparan urheilu- ja kehitysjohtajaksi ensi kaudeksi palaavan Tapolan saldo seuran päävalmentajana on yksi hopea ja kaksi mestaruutta.

Kiitos Rautakorven epäonnistumisen, Tapparalla on erinomainen tilaisuus tarkastella kriittisesti tekemistään ja uudistua.

Rautakorpi on useimmiten päättänyt kautensa hopeajuhliin, mutta tällä kaudella tappio tuli jo välierissä. Huikean finaaliputken jälkeen jopa runkosarjan kakkossija, välieräpaikka ja mahdollinen pronssi tuntuvat pettymyksiltä.

Kiitos Rautakorven epäonnistumisen, Tapparalla on erinomainen tilaisuus tarkastella kriittisesti tekemistään ja uudistua.

Sinänsä uudistua on väärä termi, enemmänkin kyseessä on paluu Rautakorven taantumuksen tieltä Tapolan hiomille raiteille. Tapolan alaisuudessa Tappara uudistui pelillisesti, tekemisessä oli kaivattua rentoutta, peluutus oli kärkipelaajille vähemmän kuormittavaa.

Rautakorpikin on puhunut uudistumisesta ja on malttanut muutaman erän kerrallaan kokeilla aktiivisempaa peliä, kunnes on palannut tuttuakin tutumpaan limaiseen träppiin, kuten päihdekatkaisun läpikäynyt tarttuu pulloon ensimmäisen vastoinkäymisen kohdalla.

Rautakorpi on kiistatta nostanut urallaan sekä Tapparan että HPK:n Liigan häntäpäästä huipulle ja finaaliin asti, mutta uran seitsemästä finaalisarjasta vain yksi on päättynyt voittoon. Erityisesti Tapparan tämän vuosikymmenen finaalisarjat ovat olleet tiukkoja, ja halutessaan on voinut vetää johtopäätöksen, että marginaaliseen tappioon johtaneet syyt pystyy korjaamaan seuraavalla kaudella.

Itse tulkitsen asian kuitenkin niin, että Rautakorpi ei ole voittava valmentaja, kuten Lauri Marjamäki, Mikko Manner − tai Jussi Tapola. Tätä korostaa se fakta, että tällä kaudella altavastaaja ja flunssa-aallon myötä alivoimainen HPK onnistui yllättämään Rautakorven Tapparan jo välierissä.

Tapolan alaisuudessa Tappara uudistui pelillisesti, tekemisessä oli kaivattua rentoutta, peluutus oli kärkipelaajille vähemmän kuormittavaa.

Tapparan organisaatioon on tulossa muitakin muutoksia kuin Tapolan paluu urheilu- ja kehitysjohtajaksi. Pitkäaikainen toimitusjohtaja Mikko Leinonen jättää tehtävänsä vuoden vaihteessa. Muutaman vuoden kuluttua Tampereelle on valmistumassa uusi monitoimiareena.

Joukkue kaipaa uudistumista myös pelillisesti. Rautakorvella on sopimus vielä ensi kaudeksi, samoin monella tämän luottopelaajalla. Muutoksia on joka tapauksessa tulossa, ja edelliskausiin verrattuna heikompi suoritus on oivallinen syy arvioida hankintapolitiikkaa uudelleen.

KHL:ssä ja maajoukkueessa marinoitunut Tapola pystyy varmasti tuomaan jälleen uusia ideoita Tapparan peliin, jos organisaatio ja päävalmentaja ovat muutokseen valmiita. Tulosten perusteella otollinen aika uudistumiselle on nyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös