Mielipide

Näkemys: Unohtakaa se aiempi SKA-voitto – Joukkueiden uusi kohtaaminen näyttää nyt suuntaa Jokerien koko keväälle

KHL / Kolumni

Vuosi alkoi Jokerien ja jokerikannattajien osalta täydellisesti. Perjantai-ilta, ottelu Helsingissä lähes täydessä Hartwall Arenassa, vastassa Euroopan suurin jääkiekkoseura Pietarin SKA. Helsinkiläisille 6–0-murskavoitto ja pietarilaiset kotimatkalle nolla sarjapistettä ja nolla tehtyä maalia kainalossa. Suomalaisten voitto- ja pisteputki se vain jatkui.

Edellinen voitto SKA:sta oli tullut melkein kaksi vuotta aiemmin, ja ennen tuota vuoden alun ottelua historian keskinäiset kohtaamiset olivat menneet 13–6 pietarilaisille. Voidaan puhua eräänlaisesta isoveli–pikkuveli-asetelmasta.

Jokerit voitti komeasti, mutta toisaalta SKA pelasi kuin lumettomassa talvihorroksessa. Intensiteetti, pelihalu ja alustavakaan yhtenäisyys olivat kadoksissa. Jokerit käytti tilanteen hyödykseen täysimääräisesti, siitä tietysti kunnia heille. Nannaa jokerifaneille teki myös seuran epäsuositun ex-omistaja Roman Rotenbergin kummelimaiset ilmeet Viasatin televisiolähetyksessä.

Se oli tammikuun alussa niin yllättävä lopputulos, että moni tapaili jo kysymystä: tänä vuonnako, Jokerit?

Sarjan todellinen luonne nähtiin Vitjazissa

Onko sattumaa, että juuri ennen SKA-kohtaamista kaksi jokeripuolustajaa taklataan pahasti SÄÄNTÖJENVASTAISESTI?

Helsinkiläisten tiistainen ottelu Vitjazissa muistutti KHL:n ikävästä luonteesta. Jokerit sai kipeän paluun todellisuuteen. Ensin Jevgeni Artyukhin taklaa jokeripuolustaja Alex Grantilta pään auki, ja pitkän odottelun jälkeen tuomarit määräsivätkin hyökkääjän suihkukomennukselle. Vain puolitoista minuuttia myöhemmin Alexei Makeyev hyppytaklasi Teemu Erosta kyynärpäällä päähän, myöskin suihkukomennuksen arvoisesti.

Tilanteesta iljettävän tekee se, kuinka esimerkiksi Artyukhinin taklauksen vierestä nähnyt tuomari ei reagoinut tilanteeseen mitenkään. Jäähykomennus tuli vasta sen jälkeen, kun jäänpinta oli täynnä verta, ja lyhyt palaveri tuomarikollegojen kesken oli pidetty.

Motiivit puhuttavat

Entinen jokeripuolustaja, ja nykyinen Viasatin KHL-asiantuntija Antti-Jussi Niemi pohti Twitterissä Vitjaz-pelaajien motiiveja. Pääkäskijä Mikhail Kravets toimi viime kaudella SKA:n farmijoukkueen päävalmentajana. Tämän lisäksi SKA on vienyt kauden aikaisissa pelaajakaupoissa Vitjazia kuin likaista lakanaa – suurseuran kelpaa, kun sen johdossa teutaroi koko Venäjän jääkiekkoilussa isoa valtaa käyttävä venäläis-suomalainen Rotenberg.

Jo aiemmin Iltalehti on uutisoinut, kuinka Rotenberg maksaa pelaajilleen erikoisbonuksen, mikäli he voittavat Jokerit. Onko Rotenbergin silmissä Jokerit nyt niin uhkaava joukkue, että apuja on jouduttu miettimään urheilun etiikan vastaisista keinoista? Yleensä kysymys olisi foliohattuilua, KHL:ssä se on realistinen. Onko sattumaa, että juuri ennen SKA-kohtaamista kaksi jokeripuolustajaa taklataan rumasti ja sääntöjenvastaisesti sairaslistalle? Ainakaan molemmat sekä Grant että Eronen tuskin pelaavat torstaina.

Toki Vitjazilla on seurana erittäin synkkä historia monenmoisesta sikailusta, ja ainakin Makeyevin touhut vaikuttivat suunnitelmallsuuden sijaan kimmastuksista tehdyiltä. Ehkä olennaisinta on se, että KHL:ssä tällaiset salaliittoteoriat eivät tunnu salaliittoteorioilta, vaan aivan mahdollisilta vaihtoehdoilta.

Kauden kovin testi edessä

Jokereilla on edessään kauden kovin testi. SKA on valmis tekemään mitä tahansa, ettei vuoden alun ottelun tapahtumat toistu. He halunnevat näyttää vahvoilta kotikaukalossaan ja hakea asetelmia kevään pudotuspelejä varten.

Jokerit ja SKA kohtaavat todennäköisesti pudotuspeleissä, toisella tai kolmannella kierroksella. Nyt SKA hakee isoveli–pikkuveli-asetelman palauttamista.

Ottelu näyttää suuntaa koko Jokerien keväälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös