Mielipide

Näkemys: Tyttöleijonien neljäs sija oli korkein, mihin joukkueella oli mahdollisuuksia

Muut Sarjat / Kolumni
Tyttökiekon tasoerot korostuvat MM-turnauksessa. Huonosti viimeistellyt Suomi olisi voinut haastaa kärkimaita vielä kovemmin, mikäli kiekko olisi päätynyt vastustajan verkon perälle asti.

Palataan vielä hetkeksi takaisin alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-turnaukseen vuosimallia 2020. Suomi päätti turnauksen neljänteen sijaan ja voitti kaikista käymistään otteluista ainoastaan yhden. Voitto tuli puolivälierässä Tšekkiä vastaan. Alkusarjassa Suomi jäi tappioillaan tietenkin lohkonsa viimeiseksi, puolivälierävastustaja oli puolestaan oman lohkonsa ensimmäinen. Suomi pärjäsi juuri niin, kuin oli odotettavissa.

Vuosi aiemmin Tyttöleijonat pelasi B-lohkossa ja hävisi koko turnauksessa ainoastaan välierässä. Nousu A-lohkoon täksi vuodeksi näytti sen, että tasoerot ovat edelleen isoja kahden lohkon välillä. Tyttöleijonat oli väliinputoaja, silminnähden parempi kuin toisen lohkon ensimmäinen, mutta selvästi myös heikoin omasta lohkostaan.

Kolme tappiota alkusarjassa kuulostaa pahalta, tiedän. Häviöt eivät kuitenkaan olleet aivan murskalukemia. Tyttökiekon jättiläisiä USA:ta ja Kanadaa vastaan pelatut ottelut päättyivät 4–1. Samat joukkueet taistelivat mestaruudesta, USA:n viedessä kultamitalit kotiinsa. Venäjää vastaan Suomi onnistui alkusarjassa tekemään jopa kaksi maalia. Pronssiottelu oli ainoa, jossa vastustaja vei ottelun voiton murskalukemin. Vaikka Tyttöleijonien tahtotila oli pronssiotteluun kova, oli Venäjä selvästi parempi viimeistelyssä.

Tehottomuus teki Suomesta kyvyttömän vastaamaan kärkimaiden peliin

Suomen suurin ongelma kisoissa olikin maalien tekeminen. Maalipaikkoja tarjoiltiin välillä kuin tarjottimella, mutta viimeistely epäonnistui kerta toisensa jälkeen. Tarkemmin ottaen, hyökkääjien viimeistely ontui. Tyttöleijonat teki turnauksessa yhteensä yhdeksän maalia, joista viisi oli puolustajien Sanni Rantalan ja Nelli Laitisen käsialaa. Pakkipari teki maaleja ristiin, toinen syötti ja toinen heilutti verkkoja.

Ensi vuoden MM-turnaus tulee olemaan mielenkiintoinen. Nykyisestä joukkueesta puolustajat tulevat menemään lähes kokonaan uusiksi, sillä ensi vuonna edustuskelpoisia on enää kaksi, Oona Koukkula ja Siiri Yrjölä. Hyökkäyspäässä uudestaan edustamaan voisi lähteä puolestaan kolmen täyden ketjun verran tyttöjä. Hyökkäyksen jatkuvuus on Suomen etuna, sillä tytöt saivat näistä kisoista hyvän käsityksen siitä, mitä pitää vielä parantaa. Nyt on vuosi aikaa saada koulittua tytöistä maalihirmuja, jotta seuraavassa MM-turnauksessa Suomi saa kiekon vastustajan reppuun huomattavasti useammin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös