Mielipide

Näkemys: Tylsä, tylsempi, Oulun Kärpät − Liiga kaipaa tuhkimotarinoita

LIIGA / Kolumni
Suuret ovat suuria, mutta huipulla olisi tilaa useammallekin seuralle.

Mieleeni johtuu aika, jolloin suuretkin saattoivat olla pieniä. 1990-luvun lopulla, kun jääkiekkoseura Jokerit muutti limonaaditölkin muotoiseen jäähalliin Ilmalaan oli joukkue täynnä tähtiä. Mika Nieminen tuli Sveitsistä ja Patrik Juhlin Philadelphiasta asti. Omat pojat Juha Lind ja Petri Varis lähtivät vastaavasti lätäkön toiselle puolelle.

Kauteen lähdettiin suurin odotuksin, mutta joukkue sijoittui runkosarjassa kolmen eri valmentajan ammattitaidon turvin neljänneksi ja pudotuspelien jälkeen joukkue sijoittui kolmanneksi. Kolmannesta sijasta joukkue saattoi kiittää maalivahtiaan Ari Sulanderia, joka seisoi päällään maalilla.

Oulun Kärpät eivät vaihtaneet tänä vuonna mestarivalmentajaa. Mikko Mannerin joukot ovat porskuttaneet näytöstyyliin runkosarjan voittoon lyöden aiemmat ennätykset laudalta. Kovia vahvistuksia joukkue sen sijaan sai ennen kauden alkua ja kaudenkin aikana. Surullista vain muiden kannalta on, että nämä vahvistukset ovat olleet Oulun Kärppien omia poikia. Mika Pyörälä, Atte Ohtamaa ja Jussi Jokinen ovat sen luokan vahvistuksia, että mikä vain seura Suomen Liigassa olisi ottanut huutaen vastaan. Näillä herroilla ei taida Suomessa olla kuin yksi osoite, johon palata.

Syytönhän Kärpät siihen on, että seura on tällä hetkellä kaikkia muita kilpailijoita edellä. Kärpillä on käytössään resurssit, joita muilla ei ole. Pohjoisen joukkue voi ryöstökalastaa muilta pohjoisen seuroilta mielensä mukaan. Hyvänä esimerkkinä käy Jesse Puljujärvi, joka tuli naapuripitäjästä Torniosta tehdaskaupunkiin pelaamaan jääkiekkoa. Mutta samalla se ei tee hyvää Liigalle. Se kertoo jotain Liigan tippuneesta tasosta.

Onneksi valonpilkahduksia on tapahtunut. Hämeenlinnan yhdistystoimintakin on muuttunut voittoa tavoittelevaksi liiketoiminnaksi, mutta jotain on ennallaan. Hämeenlinnassa pelataan nimittäin taas iloista jääkiekkoa. Roman Simicek ja Tomas Vlasak muodostivat tuhoisan tutkaparin 1990-luvun lopulla Hämeenlinnassa. Simicek tuli myöhemmin takaisin Suomeen pelaamaan yhdellä jalalla IFK:hon, mutta Pentti Matikainen maksoi hänelle hinnan neljästä jalasta. Parikymmentä vuotta myöhemmin tutkaparin muodostavat Otto Paajanen ja Teemu Turunen.

Parikymmentä vuotta sitten Pelicans ei pelannut vielä Liigaa. Kärppien piti nousta Liigaan. Sen sijaan sinne nousi Lahden Pelicans. Tänä vuonna Pelicans on ollut koko piristysruiske Liigassa. Kroonisesti virnistävän Ville Niemisen johdolla joukkue lähtee kaatamaan IFK:ta. Pelicansin puolustuksessa pelaa Oliwer Kaski, mies, joka on joidenkin puheiden mukaan pelannut Liigan läpi. Liigaa ei ole pelattu läpi kuin vasta silloin, kun mies nostaa Kanada-maljan ilmaan. Mikä olisi loistava juttu.

Nimittäin, kuinka moni olisi yllättynyt, jos loppuotteluissa pelaisivat Kärpät ja Tappara ja ensin mainittu olisi mestari.

Niin, ei kukaan...

» Lähetä palautetta toimitukselle