Mielipide

Näkemys: Tyhjennysmyynnit ovat nuorten pelaajien mahdollisuuksien romantisointia − mukana tulee myös Liiga-kentille kuulumatonta massaa

LIIGA / Kolumni
Nykyisen suljetun sarjan aikana heikoimmat joukkueet luopuvat usein parhaista pelaajistaan siirtotakarajan lähestyessä. Näin on käynyt tälläkin kaudella, eikä siinä ole ollut mitään uutta, onhan sarja ollut nyt suljettuna kaudesta 2013-14 alkaen, ja sitä edelliselläkin vuosikymmenellä pitkän aikaa.

Tyhjennysmyyntien aikaan joukkueet perustelevat siirtoja ymmärrettävästi taloudellisilla seikoilla. Samalla korostetaan sitä, että omat juniorit saavat mahdollisuuden näyttää taitojaan pääsarjatasolla. −

Karu totuus on kuitenkin se, että mahdollisuuden saavat pelaajat ovat usein sellaisia, joiden ei kuuluisi pelata pääsarjatasolla missään olosuhteissa. On toki myönnettävä, että nuorten omat, mahdollisesti tärkeät, pelit tuovat oman haasteensa kokoonpanoihin.

Samalla jotkut juniorit miettivät mahdollisesti yliopistouraa ja joutuvat siten kieltäytymään Liigassa pelaamisesta. Viime vuosien kriisiseuroista Kasper Björkqvist ja Antti Tuomisto kelpaavat mainioiksi esimerkeiksi, sillä molempien ohi kokoonpanoon otettiin selvästi huonompia pelaajia.

"Karu totuus on kuitenkin se, että mahdollisuuden saavat pelaajat ovat usein sellaisia, joiden ei kuuluisi pelata pääsarjatasolla missään olosuhteissa"

Myös loukkaantumiset voivat antaa jonkunlaisen tekosyyn. Kolme vuotta sitten SaiPalla oli toistakymmentä pelaajaa loukkaantuneina kauden lopussa, mutta on hyvä miettiä, kuinka moni näistä olisi pelannut, mikäli otteluilla olisi ollut jotain merkitystä.

Kun kokoonpanoissa on juniori-ikäisiä pelaajia, jotka eivät ole olleet lähelläkään nuorisomaajoukkueiden rinkiä, aletaan olla sillä tasolla, että pelaajalle komennus voi olla jo haitaksi, kun kyvyt eivät riitä edes selviytymiseen Liigan otteluissa.

Tämän kauden Pelicansin joukkueessa on kymmenen pelaajaa, joiden Corsi-lukema on alle 40:n. Ottelumäärät ovat toki pieniä ja siten prosentit voivat muuttua nopeastikin, mutta huomioitavaa on, että näistä pelaajista ainoastaan Severi Lahtinen ei täytä Liigan tulokaskriteereitä. Kuusi pelaajista on tehnyt Liiga-debyyttinsä kauden aikana.

Pelaajiston tilanne on se, että kokoonpanon heikkouden huomioiden tekisi jopa hyvää, että vastustaja pääsisi jossain ottelussa lyömään tulostaululle kaksinumeroiset maalilukemat. Näin huomio keskittyisi hyvän taistelun sijaan siihen, että taso ei vain riitä sille tasolle, mitä ammattilaisuus jääkiekossa vaatii.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös